Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Το μήνυμα που στέλνουν οι Θεσσαλονικιές για την γιορτή της γυναίκας


«Δύο αγάπες έχω δύο και τις δυο μοιράζομαι» λέει ο Πασχάλης Τερζής αναφερόμενος στις γυναίκες αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Με αφορμή λοιπόν την γιορτή της γυναίκας σας παρουσιάζουμε τα μηνύματα που στέλνουν γυναίκες ζουν στην όμορφη νύμφη του Θερμαϊκού, την Θεσσαλονίκη. 


Ρεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος - Ελένη Σαββίδου - Ερωδίτη Παπαποστόλου


Βούλα Τεκτονίδου: Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ


Στις 8/3/1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία, ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες απασχόλησης, μείωση των ωρών εργασίας, αλλά και εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών.

Μετά από 53 χρόνια στη Β’ Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη το 1910, μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν η μέρα αυτή καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Από την εξέγερση του 1857 πέρασαν 158 ολόκληρα χρόνια, υπήρξε αρκετή πρόοδος στο θέμα της εξίσωσης ανδρών και γυναικών, ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε .
Ειδικότερα εαν αναλογισθούμε ότι ακόμη και σήμερα οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων .

Η υποεκπροσώπηση αυτή οδηγεί σε έλλειμμα δημοκρατίας και έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στο οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες για την ενεργοποίηση των γυναικών.

Οφείλουμε να αγωνισθούμε όλοι για να ξεπερασθεί το στερεότυπο της διακοσμητικής θηλυκότητας, της υποτιθέμενης αδυναμίας και ακαταλληλότητας για μια σειρά κοινωνικών κα πολιτικών αποστολών που ξεπερνούν τα όρια του οικογενειακού τους μικρόκοσμου.

Εξάλλου, να μην ξεχνάμε ότι η γυναικεία ματιά είναι πολύτιμη και απαραίτητη, καθώς οι γυναίκες δεν μπορούν να δουν τα θέματα αποσπασματικά, δύσκολα βάζουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό, δύσκολα βάζουν τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από την κοινωνική συνοχή, δεν χωράνε σε καλούπια μονόδρομων και γενικά δε βολεύονται με την έκπτωση της πολιτικής πραγματικότητας.

Η Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών μας χρειάζεται όλους και απαιτεί διαρκή και ισότιμη συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών και των δύο φύλων. Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη, αφθονία, αρμονία. Βούλα Τεκτονίδου

Άννα Καρακόλη:   Προπονήτρια Ξιφασκίας Deutsche Sporthochschule Köln Πρόεδρος-Κριτής Οπλομαχίας Καθ.Φυσ.Αγωγής & Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α., Α.Π.Θ.) Πτυχιούχος Τμήματος Μαιευτικής MSc Φυσικής Δραστηριότητας και Ποιότητα Ζωής (Α.Π.Θ.)


H 8η Μαρτίου ΔΕΝ είναι γιορτή. Είναι μια υπενθύμιση των καθημερινών και μακροχρόνιων μαχών που δίνει κάθε γυναίκα για την υπεράσπιση και κατοχύρωση των αυτονόητων δικαιωμάτων της, άλλοτε με το Ρόδο και άλλοτε με το Ξίφος.


Μαρία Θεοδωρέλλη: Παρουσιάστρια - Wedding Planner


Εμπνέετε όσους ονειρεύονται! Μοιράζετε απλόχερα την αγάπη σας, την σφιχτή σας αγκαλιά , το ενθαρρυντικό σας χαμόγελο! Ομορφαίνετε τη ζωή όλων όσων σας περιτριγυρίζουν ! Συνεχίστε να είστε μοναδικές! Αναγνωρίστε -Εκτιμήστε -Επιβραβεύστε τον εαυτό σας! Σας αξίζει! Χρόνια Πολλά!!! 

Ελένη Βαηνά: Συγγραφέας

Η ζωή, η γέννηση, η ικανότητα, η υπομονή, η ευφυΐα, η πολυπλοκότητα, η κυκλοθυμία, η δύναμη, η ομορφιά, η αγκαλιά, όλες αυτές οι λέξεις , γένους θηλυκού , και άλλες αμέτρητες ακόμη χαρακτηρίζουν την ύπαρξη της γυναίκας.  Ο πιο ισχυρός άνδρας ωχριά μπροστά σε μια απλή αλλά δυνατή γυναίκα,  η φύση τη προίκισε με όλα τα εφόδια που χρειάζονταν για τη διαιώνιση της ανθρώπινης ύπαρξης, τη χαρακτηρίζει  το ένστικτο της συντήρησης , η δε εξυπνάδα της δεν εστιάζει μόνο στο πως θα κερδίσει μάχες αλλά στο πως θα τις αποφύγει. 
Πληροφορίες για τη συγγραφέα



 Αγγελική Ιωάννου: Υποδιευθύντρια Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη & Πρόεδρος του Ομίλου Νέων Επιστημόνων Επαγγελματιών» (HU.M.A.N.S.) Ανατολικής Θεσσαλονίκης



Λέγομαι Αγγελική Ιωάννου και είμαι Υποδιευθύντρια σε ένα κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Επίσης είμαι τυχερή μαμά 2 υπέροχων κοριτσιών που μεγαλώνουν με γρήγορους ρυθμούς, για να νιώθω ότι είμαι κοντά τους συνεχίζω αδιαλείπτως τις σπουδές μου κάνοντας τώρα το 2ο μεταπτυχιακό μου στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, (το 1ο ήταν στην Τραπεζική).
Αλλά επειδή θέλω να ξεδίνω και να βρίσκομαι και με φίλους μου ασχολούμαι εντατικά και με διάφορους συλλόγους, οι αγαπημένοι μου : ο « Όμιλος Φιλάθλων Εθνικής Τράπεζας» (Ο.Φ.Ε.Τ.Ε.) του οποίου είμαι Πρόεδρος από το 2011 και διοργανώνει κάθε μήνα διάφορες εκδηλώσεις και ο «Όμιλος Νέων Επιστημόνων Επαγγελματιών» (HU.M.A.N.S.) του οποίου είμαι Πρόεδρος στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και σχεδιάζουμε και πραγματοποιούμε διάφορα ενδιαφέροντα happenings που φέρνουν κοντά νέους της πόλης μας.
Το μήνυμα μου για τη σύγχρονη γυναίκα της εποχής μου; Μην σταματάς να προσπαθείς, να πιάσεις το όνειρο, να ζήσεις αυτό που θέλεις, κάποια στιγμή οι κόποι σου θα ανταμειφθούν και όλες οι προσπάθειες σου θα αξίζουν για το αποτέλεσμα που θα λάβεις. Άντλησε δύναμη από αυτούς που έχεις δίπλα σου και σε αγαπάνε, μην ψάχνεις μακριά, σίγουρα κάπου κοντά σου έχεις κάποιον που γι’ αυτόν αυτή είσαι ξεχωριστή, μοναδική και τέλεια. Μην κρίνεις υπερβολικά τον εαυτό σου, η κάθε σου αποτυχία σε κάνει πιο έμπειρη για να πλησιάσεις τον στόχο σου ευκολότερα στην επόμενη κίνηση. Μην τα παρατάς ποτέ, έχεις πολλή περισσότερη δύναμη από ότι νομίζεις, δεν το ξέρεις μέχρι να το δοκιμάσεις! 




Φωτεινή Λευκοπούλου: τραγουδίστρια



Χωρίς τις γυναίκες η ζωή μας θα ήταν ανούσια και σίγουρα πιο δύσκολη. Σύζυγος, μητέρα,  σύντροφος ή φίλη, θα είναι πάντα εκεί ξέροντας τον τρόπο να σε στηρίξει ή να σε κάνει χαρούμενο. το δυνατό φύλο είναι αυτή αν εξαιρέσουμε την "μυϊκή" δύναμη καθώς η μέρα της είναι γεμάτη κι όμως όλα γίνονται στην ώρα τους χάρη στις αντοχές της. Σήμερα λοιπόν η γυναίκα γιορτάζει και η γιορτή αυτή είναι ένας λόγος να κοιτάξουμε δίπλα μας και να ευχηθούμε χρόνια πολλά σε κάθε γυναίκα που παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας! Χρόνια πολλά στις γυναίκες του κόσμου!!!



Μαρία-Ειρήνη Αντωνίου: Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στα logistics

Η γυναίκα είναι το κέντρο του σύμπαντος. Είναι το στήριγμα στις δύσκολες και στις ευχάριστες στιγμές. Είναι η μάνα, η σύζυγος, η ερωμένη, η φίλη, η συμπαραστάτρια. Είναι τα πάντα!!
Από αρχαιοτάτων χρόνων η γυναίκα κατείχε ξεχωριστή θέση στις κοινωνίες. Παρόλα αυτά η θέση της ήταν ιδιαίτερα αδικημένη. Στην δημοκρατική Αθήνα του Περικλή οι γυναίκες είχαν πιο πολλές υποχρεώσεις από δικαιώματα ενώ ο άντρας θεωρούνταν ο προστάτης τους και διαχειριζόταν μεγάλο μέρος της προίκας τους. Η θέση της γυναίκας γίνεται πιο σημαντική στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια. Εκεί η θέση της είναι πιο ενεργή και βελτιωμένη. Αποκτά καλύτερη εκπαίδευση και έχει μεγαλύτερη ελευθερία.
Στα νεότερα χρόνια βλέπουμε ότι η θέση της γυναίκας σε χώρες κυρίως της Αφρικής και της Ασίας είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη. Οι γυναίκες αυτές δεν έχουν ούτε καν τις στοιχειώδης συνθήκες διαβίωσης ενώ πολλές φορές έχουν υποστεί κάποιου είδους βία (σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική κλπ).
Επομένως θεωρείται αναγκαίο να προστατευτούν τα δικαιώματα της γυναίκας και να της δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στην ζωή. Οι γυναίκες του Δυτικού κόσμου έχουν αποδείξει πόσο καλά μπορούν να τα καταφέρουν τόσο στο προσωπικό τομέα όσο και στον επαγγελματικό στίβο. Η ισότητα των δύο φύλων κρίνεται απαραίτητη ώστε να υπάρχει περισσότερη ελευθερία και έκφραση ανάμεσα στον άνδρα και στην γυναίκα.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!! 


Τατιάνα Σταθακάρου (βρεφονηπιοκόμος και blogger)



Γυναίκα. Το πλάσμα που αγαπάει πιο πολύ κάποιον άλλον παρά τον εαυτό της. Που εργάζεται όλη μέρα για να σταθεί αξιοπρεπώς στα πόδια της. Που για να φροντίζει επαρκώς το παιδί της, σταματάει να φροντίζει τον εαυτό της.
Που συνήθως δεν ξέρει τι θέλει, αλλά θα κάνει τα πάντα για να το κερδίσει και να μην πάρει αυτό που δεν θέλει.
Που θα σταθεί δίπλα σου σαν βράχος, γιατί μια φορά κρατήθηκε από τον ώμο σου. Γυναίκες που αγαπάνε πραγματικά ανθρώπους και δεν λυγίζουν μπροστά σε καμία τσέπη. Που δεν δέχονται καμία ψυχική ή σωματική κακοποίηση. Που δεν υποκύπτουν σε κανέναν συμβιβασμό και σε κανέναν εκβιασμό. Που συγχωρούν τα πάντα, αλλά δεν ξεχνάνε τίποτα. Που πιστεύουν σε δεύτερες ευκαιρίες και σε ξεχνάνε στις τρίτες. Που ελπίζουν, χαμογελάνε και πιστεύουν σε ένα καλύτερο κόσμο. Σε αυτές που πολέμησαν για αυτήν την ισότητα, και σε όλες εμάς που παλεύουμε καθημερινά για να σταθούμε αντάξιες σε αυτό...Χρόνια μας καλά.




2 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά στις Γυναίκες και καλά! Και καλά μυαλά να έχουν όσες δεν έχουν!
    Πολύ ωραία τα κείμενά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένη Βούλα!Είσαι πάντα μια έμπνευση!Συγχαρητήρια για τη γενική ιδέα και παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή