Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Γ. Κουράσης: Η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης διώχνει τους επενδυτές

Ο Γ.Γ της ΓΣΕΒΕΕ σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη


«Το Δημόσιο χρεωκόπησε και προσπαθώντας οι κυβερνήσεις να το σώσουν χρεωκόπησαν και τον ιδιωτικό τομέα. Πάνω από 200.000 επιχειρήσεις εξαφανίστηκαν»


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Το φως στο σκοτεινό τούνελ της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει μόνο με την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, αλλά από την προστασία και των μικρών και μικρομεσαίων εγχώριων.  Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην dealnews.gr
ο Γ.Γ της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Κουράσης.
Ο ίδιος στην συνέντευξη του σκιαγραφεί το ασφυκτικό περιβάλλον που δεν έλκει ξένους επενδυτές σε καμία των περιπτώσεων και στην συνέχεια αναφέρεται σε ένα από τα αγκάθια που «ματώνει» δεκάδες εκατοντάδες μικροεπιχειρηματίες και δεν είναι άλλο από τον ΟΑΕΕ καθώς οι εισφορές του πνίγουν τον Έλληνα έμπορο και ελεύθερο επαγγελματία.
Στην συνέχεια ζητά μια μεταβατική περίοδο, με συγκεκριμένα βέβαια κριτήρια για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στην χρήση των μηχανημάτων POS.
Τέλος στέλνει το δικό του μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου μέσω του οποίοι ζητά
βαρύτητα στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και όχι στην διάσωση του δημόσιου. Χαρακτηριστικά αναφέρει,
«Το Δημόσιο χρεωκόπησε και προσπαθώντας οι κυβερνήσεις να το σώσουν χρεωκόπησαν και τον ιδιωτικό τομέα. Πάνω από 200.000 επιχειρήσεις εξαφανίστηκαν την τελευταία εξαετία, σε άλλο ένα ΑΕΠ εκτοξεύτηκε το ιδιωτικό χρέος».


Επιχειρήσεις προσπαθούν να κρατηθούν όρθιες σε πείσμα των καιρών, παρόλα αυτά εσείς σε συνέντευξη σας είπατε ότι καθημερινά κλείνουν 89 μικρές και μικρομεσαίες.
Αυτό το γεγονός τι επίπτωση έχει στην πραγματική οικονομία;


«Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ οι ΜμΕ βρίσκονται σε καθεστώς συρρίκνωσης και διαρκούς ματαίωσης ή στη καλύτερη των περιπτώσεων αναστολής των επενδυτικών σχεδίων, ελλείψει κάθε θετικής προοπτικής.
Η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας και πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η συνεχής συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα κόκκινα δάνεια, το διοικητικό κόστος συμμόρφωσης διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Φαίνεται ότι εισερχόμαστε σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο όπου επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να μεταπηδήσουν στον άτυπο τομέα της οικονομίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό το φαινόμενο εάν επεκταθεί θα οξύνει περαιτέρω την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Θα συρρικνωθεί η φορολογική και ασφαλιστική βάση. Θα μειωθούν τα δημόσια έσοδα. Φοβάμαι ότι η αντίδραση της κυβέρνησης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι νέοι φόροι και επιβαρύνσεις ενισχύοντας τον καθοδικό φαύλο κύκλο στον οποίο βρισκόμαστε τα τελευταία 6 χρόνια».

Τι πρέπει να γίνει, τι είναι εφαρμόσιμο άμεσα για να σταματήσει αυτή η κατάσταση;


«Είναι κοινός τόπος ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ. Και η ανάπτυξη της οικονομίας στο σημερινό περιβάλλον θα επιτευχθεί κυρίως μέσα από την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Στην παρούσα μάλιστα κατάσταση όπου η ανεργία κινείται σε πρωτοφανή επίπεδα, και κατά συνέπεια δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή και ειρήνη, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη και ενίσχυση κυρίως της μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας, που αποτελούν τους κύριους παραγωγούς και διακράτησης των θέσεων απασχόλησης. Με άλλα λόγια θα πρέπει να γίνει συνδυαστική προσπάθεια τόσο προσέλκυσης ξένων επενδυτών όσο και ενθάρρυνσης των εγχώριων. Μέχρι σήμερα έχει δοθεί βαρύτητα μόνο στο πρώτο σκέλος, δηλαδή των μεγάλων ξένων επενδύσεων. Όμως οι μεγάλες ξένες επενδύσεις έχουν μακρύ ορίζοντα ωρίμανσης και απόδοσης, ενώ δεν πρόκειται να λύσουν και το κρίσιμο ζήτημα της ανεργίας. Επομένως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στην ενίσχυση και ενθάρρυνση για επενδυτικές πρωτοβουλίες των ΜμΕ στην χώρα μας. Αναλογιστείτε το εξής : σήμερα στην χώρα μας επιχειρούν περίπου 600.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Εάν κάθε μια από αυτές ενθαρρυνόταν να προσλάβει από έναν εργαζόμενο τότε το ποσοστό ανεργίας θα έπεφτε στο μισό από ότι είναι σήμερα, με πολλαπλά οφέλη για το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Όταν το ρευστό δεν κινεί την αγορά οι φόροι την αποτελειώνουν;  Επίσης οι υψηλές απαιτήσεις του ΟΑΕΕ δεν οδηγεί τους επαγγελματίες αναπόφευκτα στην καταστροφή;


«Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τον ΟΑΕΕ που συνοψίζονται στην ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης και στην ρεαλιστική ρύθμιση των οφειλών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να ανταποκριθούν στην υποχρεώσεις τους. Σε μελέτη που είχε κάνει το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 2013 είχε καταλήξει ότι εάν υιοθετούνταν οι προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ ο ΟΑΕΕ θα αντιμετώπιζε το ταμειακό του πρόβλημα, ενώ χιλιάδες επιχειρηματίες θα επανεντασσόταν στο ασφαλιστικό σύστημα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα ελάχιστες από τις προτάσεις μας έχουν υιοθετηθεί, ενώ τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί».

Ποια είναι η άποψη σας για την χρήση καρτών και πως πρέπει αυτή να γίνει;


«Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls καθώς σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 50% αυτών δεν χρησιμοποιούσαν e-banking ενώ το 70% δεν διέθεταν μηχανήματα POS. Στο διάστημα βέβαια που ακολούθησε προσαρμόστηκαν στην νέα αυτή κατάσταση. Παραμένει όμως ως ζητούμενο μια ορθολογική πολιτική προμηθειών από τις τράπεζες και κυρίως η δημιουργία ακατάσχετων λογαριασμών των επιχειρήσεων που συνδέονται με τα POS μηχανήματα. Περιμένουμε επίσης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να εφαρμόσει χωρίς καθυστερήσεις τον κανονισμό 2015/751 της ΕΕ για τις διατραπεζικές προμήθειες. Με τον κανονισμό αυτό εξορθολογίζονται οι διατραπεζικές προμήθειες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και παρόλο που στο ζήτημα των προμηθειών των χρεωστικών καρτών προβλέπεται μια μεταβατική περίοδο, με συγκεκριμένα βέβαια κριτήρια, θα ήταν πολύ θετικό για την επιχειρηματικότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην την εξαντλήσει».

Θεωρείτε ότι η συμπεριφορά του κράτους είναι «εχθρική» απέναντι στους μικρούς και μικρομεσαίους επιχειρηματίες;


«Όπως προανέφερα για να υπάρξει ανάπτυξη στην χώρα μας θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα. Ποιος θα τολμήσει, όμως, να επενδύσει σε μια οικονομία που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά υψηλούς φόρους και επιβαρύνσεις, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό πλαίσιο, από ένα πολύπλοκο και ανελαστικό γραφειοκρατικό και διοικητικό σύστημα και με ανύπαρκτο ως προς το σκέλος της χρηματοδότησης τραπεζικό σύστημα ; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι προφανής. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει αναφερθεί διεξοδικά και με τεκμηριωμένες προτάσεις για όλα τα παραπάνω ζητήματα. Ωστόσο θεωρώ ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η οπτική με την οποία η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα αντιμετωπίζουν το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.
Με άλλα λόγια θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει συνείδηση ότι πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και όχι στην διάσωση του δημόσιου.

Το δημόσιο χρεωκόπησε και προσπαθώντας οι κυβερνήσεις να το σώσουν χρεωκόπησαν και τον ιδιωτικό τομέα. Πάνω από 200.000 επιχειρήσεις εξαφανίστηκαν την τελευταία εξαετία, σε άλλο ένα ΑΕΠ εκτοξεύτηκε το ιδιωτικό χρέος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου