Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Ο Λου και ο Λι πρέσβεις του Μαζί για το Παιδί - Το παραμύθι που ταξιδεύει την φαντασία με όχημα την αλληλεγγύη

Μαγικό είναι να γράφεις παραμύθια για μικρά παιδιά. 
Η διαδικασία αυτή κρύβει πολλές μικρές δόσεις χρυσόσκονης ειδικά όταν ξέρεις πως κάποια παιδιά θα αποκοιμηθούν με όχημα την φωνή του κηδεμόνα τους η οποία θα διαβάζει τις δικές σου σκέψεις. 

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο

Η Μαρία Ζαβάκου προχώρησε ένα επίπεδο ακόμη. Όχι, μόνο έγραψε παραμύθι για παιδιά «Ο Λου και ο Λι στο Νησί της Τελειότητας» αλλά μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις της ιστορίας της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, διατίθενται για τους σκοπούς του «Μαζί για το Παιδί».
Η ψυχαγωγία των παιδιών που αγοράζουν το βιβλίο προκαλεί αυτόματα την αλληλεγγύη.
Η κα. Μαρία Ζαβάκου μιλάει στο Πινάκιο για αυτό της το εγχείρημα. Γιατί διάλεξε το Μαζί για το Παιδί, αλλά και ποια είναι τα νοήματα που κρύβει η μικρή ιστορία των Λου και Λι. . «Ο εχθρός των ονείρων είναι αντί να  ανταγωνιζόμαστε τον εαυτό μας να ακινητοποιούμαστε από τους ξένους στόχους για εμάς», λέει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε την συνέντευξη που ακολουθεί...

Κα. Ζαβάκου συγγράψατε ένα παιδικό βιβλίο το οποίο πέρα από την εκπαιδευτική ιδιότητα είναι και το πρώτο ελληνικό παιδικό βιβλίο που κυκλοφορεί με crowdfunding, που χρηματοδοτήθηκε από το κοινό προκειμένου να εκδοθεί.  Μέρος των εσόδων του βιβλίου διατίθεται στο «Μαζί για το Παιδί». Θα μας πείτε τι ήταν αυτό που σας ώθησε να πάρετε αυτήν την απόφαση; Ο κόσμος την έχει αγκαλιάσει;

«Το crowdfunding ήταν για μένα αρχικά μία δοκιμή του κατά πόσο το βιβλίο θα ενδιέφερε τον κόσμο. Η γενναιόδωρη συμμετοχή του κόσμου έδωσε στο βιβλίο έναν κοινωνικό χαρακτήρα, όταν καλύφθηκε το κόστος του βιβλίου δώρισα το πλεονάζον ποσό. Μετά όταν οι εκδόσεις Παπαδόπουλος ανέλαβαν την έκδοση θέλαμε να διατηρήσουμε αυτό τον χαρακτήρα. Δωρίζοντας μέρος των εσόδων στην Ένωση Μαζί για το Παιδί γίναμε συλλογικά μέρος ενός κοινωνικού σκοπού. Η γενναιοδωρία του κόσμου έτσι ανταποδόθηκε. Σε μία εποχή δύσκολη στην χώρα μας θεωρώ υποχρέωση μας να βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη όπως μπορούμε. Η Ένωση αποτελείται από 10 επιμέρους οργανώσεις που βοηθούν τα παιδιά σε πολλούς τομείς από ψυχική υγεία μέχρι στέγαση, αλλά έχουν και οι ίδιες ανάγκη από στήριξη.

Ο κοινωνικός χαρακτήρας του βιβλίου όμως βρίσκεται και στην ίδια την ιστορία καθώς αναφέρεται σε κάτι που αφορά τα παιδιά: την σημασία του να υπερασπίζονται αυτό που αγαπούν όταν οι «βασιλιάδες-τέλειοι» γύρω τους προσπαθούν να τα ματαιώσουν».


Ο Λου και ο Λι στο Νησί της Τελειότητας…ένα  βιβλίο που περνά μηνύματα σε παιδιά αλλά και σε γονείς;


«Το βιβλίο είναι μία αλληγορία, μία μεταφορά και η αλήθεια είναι ότι έχω ακούσει πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, το οποίο είναι και το ζητούμενο, να κάνει ο κάθε αναγνώστης τη δική του ερμηνεία. Από τη δική μου μεριά, ο Βασιλιάς Τέλειος είναι οποιοσδήποτε ασκεί αρνητική εξουσία, αυτός που εκμηδενίζει τους άλλους για να νιώθει ανώτερος, ο κακόβουλος, αυτός που είναι χειριστικός και καταφεύγει σε συναισθηματικούς εκβιασμούς, αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη των άλλων αλλά όχι τα δικά του, ο ψυχαναγκαστικός και εμμονικός που όλο θέλει και άλλο, που θέλει να φαίνεται ο καλύτερος, με άλλα λόγια ο επιφανειακός και αλαζόνας. Σας θυμίζει κάποιον γνωστό σας;».

Ο βασιλιάς είχε σκοπό να υποτάσσει την παιδικότητα διαμορφώνοντας παιδικούς χαρακτήρες σύμφωνα με τα δικά του θέλω. Υπάρχουν τέτοιοι «βασιλιάδες» σήμερα;


«Έχει πολύ ενδιαφέρον με ποιον ταυτίζουν τα παιδιά τον βασιλιά, από τον αρχηγό κάποιας ομάδας στο σχολείο ή στη γειτονιά ή με κάποιον στον ευρύτερο οικογενειακό κύκλο, αλλά τον έχουν αναγνωρίσει ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό. Όπως μου είπε ένα παιδί σε ένα σχολείο: «εγώ καμιά φορά βγάζω τον εαυτό μου άχρηστο» και ένα άλλο με μεγάλη έκπληξη «το ξέρετε ότι αυτό που λέει η ιστορία συμβαίνει στην πραγματικότητα;».».


«Λες και τα όνειρα αυτά είχαν ξεριζωθεί από την καρδιά τους μπροστά στο νέο όραμα να γίνουν σύμβουλοι του Βασιλιά»,  πολύ σκληρό να ξεριζώνει κανείς τα παιδικά όνειρα… Ωστόσο τα πρότυπα το επιτάσσουν αυτό;


«Ο βασιλιάς είναι κάποιος με εξουσία, ένας ρόλος με σημασία για το σύνολο. Όταν λοιπόν μία τέτοια φιγούρα είναι ένας αρχηγός της παρέας του σχολείου που λέει «αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω δεν είσαι φίλος μας», ένας δάσκαλος που θα πει «καλά πόσο άσχετος είσαι  και δεν καταλαβαίνεις γεωμετρία;» όταν χρησιμοποιείται η αρνητική τοποθέτηση τότε αυτό μπορεί να έχει βλαβερά αποτελέσματα ακριβώς γιατί αυτές οι προσωπικότητες είναι ισχυρές και αποτελούν πρότυπα. Όχι μόνο μπορεί κάποιος να παρατήσει μία προσπάθεια από ένα κακόβουλο πρόσωπο γύρω του, ή γιατί κάποιος του είπε ότι δεν μπορεί, αλλά επειδή τα παιδιά έχουν την αγωνία της αποδοχής μπορεί και να αλλοιωθούν προκειμένου να αρέσουν στον αρχηγό. Αυτό συμβαίνει επειδή περισσότερο από ποτέ υπάρχει μία διαστρεβλωμένη αντίληψη του πρότυπου καθώς συνδέεται η δύναμη με την επιβολή αρνητικής εξουσίας. Αυτό που καταλαβαίνουν τα παιδιά μέσα από την ιστορία είναι ακριβώς αυτό: ότι ο βασιλιάς τέλειος δεν είναι πρότυπο, είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, ότι όσοι είναι με το μέρος του θα αλλοιωθούν και θα χάσουν. Από την άλλη, όσοι δεν παρασύρονται από την οπτική του, όπως ο Λου και ο Λι, όσοι διατηρούν τον δημιουργό που έχουν μέσα τους ζωντανό, όταν «ανακατεύω και δεν ανακατεύονται», αυτοί που μένουν πιστοί στους στόχους τους και στην αξία της φιλίας, αυτοί δικαιώνονται».  

Ο Λου και ο Λι με γνώμονα την αγάπη τους για την ζαχαροπλαστική πρόσφεραν γλυκά σε παιδάκια άλλων κόσμων… αυτό δείχνει πως τα παιδιά πρέπει να μάθουν την αλληλεγγύη από πολύ μικρή ηλικία;
 
Η συγγραφέας Μαρία Ζαβάκου μιλά στο Πινάκιο

«Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, αλλά ναι, να μία ακόμα ενδιαφέρουσα ερμηνεία. Ο Λου και ο Λι είναι ζαχαροπλάστες, άρα δημιουργοί, ή μάλλον στην περίπτωση τους συν-δημιουργοί και η δημιουργία τους πρέπει να βγει προς τα έξω. Για αυτό μοιράζουν γλυκά».

 Ο εχθρός των ονείρων είναι η τελειότητα;


«Το βιβλίο δεν μιλάει για την τελειότητα, αλλά για την τελειομανία. Ο τίτλος είναι ειρωνικός όπως είναι ειρωνική και η όλη χρήση του όρου τελειότητα από τον βασιλιά από την πρώτη κιόλας σειρά. Για αυτόν τέλειο είναι αυτό που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Θέτει εξαρχής έναν παράδοξο στόχο. Γιατί μέσα από την αλληγορία προκύπτει ότι το να προσπαθεί κανείς να ικανοποιεί τέτοιους βασιλιάδες έχει μία ειρωνεία γιατί είναι εξ ορισμού αδύνατο. Μόνο τους δικούς μας στόχους μπορούμε να εξελίσσουμε και να τελειοποιούμε, όπως ο Λου και ο Λι βελτιώνουν τις συνταγές τους. Ο εχθρός των ονείρων είναι αντί να  ανταγωνιζόμαστε τον εαυτό μας να ακινητοποιούμαστε από τους ξένους στόχους για εμάς».   

Τέλος, ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια και βήματα;
Ετοιμάζει την επόμενη περιπέτεια των Λου και Λι

«Ο Λου και ο Λι στο νησί της Σιωπής έρχεται. Σσς, θα σας πω περισσότερα σύντομα».



Διαγωνισμός

Διεκδικήστε δύο αντίτυπα του παιδικού βιβλίου ο «Λου και ο Λι στο νησί της τελειότητας», που προσφέρουν οι εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι αφού κάνετε like στην σελίδα του Πινακίου https://www.facebook.com/pinakio να μας στείλετε τα στοιχεία σας στο pinakio.blog@gmail.com  και το mail σας να έχει την ένδειξη «ΛΟΥ». 
Ο Διαγωνισμός λήγει στις 27/7/2016 , ενώ την επόμενη ημέρα στην σελίδα του facebook του Πινακίου θα ανακοινωθούν οι νικητές.
Όσοι κάνουν share διπλασιάζουν τις πιθανότητες τους

3 σχόλια: