Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Το κρασί που έπιναν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!

Κρασί για όλους τους ουρανίσκους

ΗΛΕΣΙΟΝ:Ένας περιβαλλοντικός οργανισμός με αγάπη για τη μητέρα Γη



Του Γιάννη Συμεωνίδη για το  Πινάκιο

Οι γενικότερες συνθήκες στη χώρα είναι πρόσφορες για την καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας και παραίτησης. «Τι νόημα έχει να προσπαθείς όταν η φορολογία βρίσκεται στα ύψη, οι μισθοί ολοένα και ψαλιδίζονται και η ανεργία δεν υποχωρεί σημαντικά;», αναρωτιούνται πολλοί ανάμεσά μας. Όχι όμως και οι άνθρωποι της κοινότητας του Ηλέσιον, οι οποίοι δεν παράγουν απλώς κρασί με βάση το αρχαιοελληνικό πρότυπο. Στην ουσία, προτείνουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, πιο κοντά στη μητέρα Γη και σε όσα έχει αυτή να μας προσφέρει, δημιουργώντας κι εξελίσσοντας έναν περιβαλλοντικό οργανισμό που όμοιός του δεν υπάρχει στην πατρίδα μας.

«Αφορμή για συνάθροιση κι αντίσταση κατά της μοναξιάς, κατά της μιζέριας, κατά της παραίτησης από τη ζωή», χαρακτηρίζουν στο pinakio.blogspot.gr με θάρρος το κρασί τους οι παραγωγοί του αρχαιοελληνικού οίνου Ηλέσιον, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως βλέπουν δυναμική την πορεία τους προς το μέλλον και τους αρέσει το τραπέζι τους να είναι γεμάτο φίλους, ακόμα κι αν έχει πάνω μόνο τα βασικά. «Ένα κλαδί μόνο του το σπας εύκολα, λέει ο λαός, γι’ αυτό κι εμείς επιζητούμε παρέες- ανθισμένα δέντρα με βαθιές ρίζες», προσθέτουν οι ίδιοι με ποιητική διάθεση.
Και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας
Ο Άκρατος Οίνος


Στις αρχές του 21ου αιώνα δημιουργήθηκε διεθνές ρεύμα οινοποιήσεων χωρίς προσθήκη θειωδών συντηρητικών, γνωστό ως «φυσικό κρασί». Παρουσιάστηκαν, όμως, πολλές δυσκολίες στη διάρκεια ζωής των φυσικών κρασιών γιατί η οινοποίηση γινόταν με τα δεδομένα της συμβατικής παραγωγής. Μετά από 31 χρόνια έρευνας, το 2008, η κοινότητα του Ηλέσιον παρήγαγε κρασί με φυσική οινοποίηση από σαββατιανό σταφύλι του Κιθαιρώνα. 

Χρησιμοποίησε αρχαιοελληνικά πρότυπα, δημιουργώντας πέντε Άκρατους Οίνους που υπερέχουν όλων των φυσικών κρασιών και μέχρι σήμερα παραμένουν σε άριστη κατάσταση. Για την επιτυχία του αυτή, μάλιστα, απονεμήθηκε στο Ηλέσιον δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Ο υψηλόβαθμος Άκρατος Οίνος του Ηλέσιον είναι φυσικής κι ερυθράς οινοποίησης, με άγριους γηγενείς ζυμομύκητες. Δεν έχει γίνει προσθήκη θειωδών, γευστικών, χημικών και χρωμάτων, είναι 100% από σταφύλι! Δεν υπέστη, επίσης, πρωτεϊνική καθίζηση και δεν φιλτραρίστηκε. 

Έτσι πέρασαν στο «σώμα» του οίνου σχεδόν όλα τα αντιοξειδωτικά, οι πολυφαινόλες, η ρεσβερατρόλη και οι OPC (Ολίγο- Προ- Ανθοκυανιδίνες) των σταφυλιών. Για όλα αυτά συνιστά μέρος της μεσογειακής διατροφής και του αποκαλούμενου «γαλλικού παράδοξου» (να τρως, δηλαδή, κρέας με κακής χοληστερόλης λιπαρά δίχως να αντιμετωπίζεις καρδιακά προβλήματα). Ο Οίνος είναι, επίσης, ΠΓΕ (Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης) Στερεάς Ελλάδας.

Ο τρύγος γίνεται σε επιλεγμένα αμπέλια βιολογικής γεωργίας της παραδοσιακής ποικιλίας «σαββατιανό». Γι' αυτό το λόγο έχουν μεστή σπιτική γεύση και είναι πλούσια σε αρώματα φρούτων. Τα αμπέλια ζουν «λεύτερα», χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Έχουν, εξάλλου, βαθιές ρίζες για να μπορούν να γεύονται όλα τα συστατικά της μάνας γης.



Το Ειδύλλι και το Σταφυλόμελο

Το Ειδύλλι
Οι  πρόγονοί μας στα συμπόσιά τους δεν έπιναν Άκρατο Οίνο, αλλά Κεκραμμένο Οίνο (κρασί) που προερχόταν από τη μίξη (κράση) του Άκρατου είτε με νερό πηγής είτε με πάγο. Έτσι έπιναν κρασί των βαθμών της αρεσκείας τους επί ώρες, δεν μεθούσαν και το διασκέδαζαν ταυτοχρόνως!

Το Ηλέσιον, αναγεννώντας τον αρχαιοελληνικό οίνο, δημιούργησε κι άλλα δύο προϊόντα, το Ειδύλλι και το Σταφυλόμελο, από 100% φρέσκο χυμό σταφυλιού, με αφαίρεση μόνο της δροσοσταλίδας τού σταφυλιού σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το Ειδύλλι είναι ένα πολύ ευχάριστο και νόστιμο βιολογικό ρόφημα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιταχύνει την πέψη και την αφομοίωση των τροφών, ενώ παραλλήλως διευκολύνει το σώμα στην παραγωγή ενέργειας. 

Προέρχεται 100% από το χυμό φρέσκου βιολογικού σταφυλιού και είναι άθερμο κι αφιλτράριστο. Δεν περιέχει οινόπνευμα, θερμίδες και ζάχαρη, ενώ δεν έχει γίνει καμία πρόσθεση συντηρητικών, γευστικών, χημικών και χρωμάτων. Αποτελείται από 99% νερό χωρίς άλατα!

Το Σταφυλόμελο είναι αυτό που μένει όταν αφαιρούμε τη δροσοσταλίδα τού σταφυλιού από το χυμό του σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Περιέχει αναλλοίωτα τα συστατικά και τα αρώματα του φρούτου, αφού πρόκειται για φυσικό σιρόπι φρέσκου βιολογικού σταφυλιού, χωρίς προσθήκη συντηρητικών, χημικών ή ζάχαρης. Είναι άθερμο, αφιλτράριστο κι άζυμο, χωρίς οινόπνευμα!

Ο Άκρατος Οίνος του Ηλέσιον όταν σμίξει με το Ειδύλλι δίνει τον Κεκραμμένο Οίνο, που σήμερα ονομάζουμε κρασί. Με το Ειδύλλι και το Σταφυλόμελο ο κάθε οινολάτρης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του κρασί σε όσους βαθμούς κι όσο γλυκό το επιθυμεί κάθε στιγμή!


Μετά από 35 χρόνια έρευνας η κοινότητα του Ηλέσιον έχει δημιουργήσει σήμερα τέσσερα υπέροχα καινοτομικά προϊόντα, που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας, δεν έχουν προσθήκη θειωδών συντηρητικών, είναι εύγεστα, διατηρούνται και βελτιώνονται με τα χρόνια: τον Άκρατο Οίνο Ηλέσιον, το κρασί (Κεκραμμένο Οίνο) Ηλέσιον, το Ειδύλλι και το Σταφυλόμελο Ηλέσιον με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

«Διαρκής αναμέτρηση με το σύστημα»


Η κα. Έμμη Πανούση
«Έχουμε ανάγκη από συνοδοιπόρους με οράματα, ταγμένους στους δίκαιους στόχους τους γιατί η συνέργεια φέρνει την επανάσταση και είναι, άλλωστε, δυναμίτης τα τραγούδια πάνω από ένα ποτήρι κρασί. Γιατί δεν μας πρέπει η απομόνωση. Δεν μας δίδαξαν αυτό οι πρόγονοί μας. Είναι μια μάχη η κάθε ημέρα για μια ζωή με ποιότητα, για τροφή χωρίς χημικά, για παιδιά με όνειρα. Δεν έχουμε δικαίωμα, επομένως, να τα παρατήσουμε. Μια διαρκής αναμέτρηση με το σύστημα είναι και οι φυσικές οινοποιήσεις του Ηλέσιον, αλλά δεν φοβόμαστε γιατί τη φαρέτρα μας γεμίζουν διαρκώς οι φίλοι μας. Για τα πιστεύω μας και τους φίλους που μας στηρίζουν τρυγήσαμε και φέτος κι ένας θαυμάσιος οίνος ζυμώνεται ήσυχα, μέχρι να έρθει η ώρα να εμφιαλωθεί και να μας πει τις ιστορίες που φέρνει από παλιά», τονίζει με δυναμισμό και συναίσθημα στον ιστότοπό μας η Έμμη Πανούση, από τα ιδρυτικά μέλη του Ηλέσιον.   Δείτε επίσης και την ιστοσελίδα http://www.helession.gr/



Διαγωνισμός
Τρεις αναγνώστες του Πινακίου έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν τρεις διπλέτες προσφοράς του Ηλέσιον. Για να τις διεκδικήσετε στείλτε τα στοιχεία σας στο pinakio.blog@gmail.com
 με την ένδειξη Ηλέσιον. Ο διαγωνισμός τρέχει από σήμερα Κυριακή 11-12 και λήγει στις 15-12. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι ακόλουθοι του Πινακίου στο facebook. Αν δεν είστε γίνεται τώρα δηλώνοντας ότι σας αρέσει στο https://www.facebook.com/pinakio/ Τα ονόματα των νικητών θα αναρτηθούν το πρωί της Παρασκευής 16-12 στο facebook. Όσοι κάνετε share - κοινοποίηση το θέμα, διπλασιάζετε τις πιθανότητες σας!

5 σχόλια: