Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Ποια παραμύθια διαβάζουν στα παιδιά οι «συγγραφείς των εκδόσεων Ψυχογιός»



Αναμφισβήτητα αυτές τις ημέρες τα παραμύθια έχουν την τιμητική τους. Τα παιδιά κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη των μεγάλων που τους ταξιδεύουν σε κόσμους φανταστικούς που στέκουν αγέρωχοι αιώνες τώρα.

Στο Πινάκιο μιλούν συγγραφείς παιδικών βιβλίων για το ποιο κλασικό παραμύθι θα διαλέξουν να αφηγηθούν αυτές τις ημέρες στα παιδιά . Επίσης εξηγούν τους λόγους για να προτιμήσουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες την δική τους ιστορία. 
  
Χρυσάνθη Τσιαμπαλή



Ποιο κλασικό παραμύθι θα αφηγούσασταν στα παιδιά σήμερα και γιατί;

Θα αφηγούμουν στα παιδιά, Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα, γιατί αντικατοπτρίζει πολύ εύστοχα εικόνες από την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Υπάρχει ένας αυτοκράτορας που ενδιαφέρεται μονάχα για τα ρούχα του, δηλαδή για το «φαίνεσθαι». Σύντομα εμφανίζονται επιτήδειοι που εκμεταλλεύονται αυτή του την αδυναμία προς όφελός τους, σπέρνοντας πολύ έντεχνα τον φόβο: Λένε πως μόνο οι ανίκανοι και οι χαζοί δεν θα μπορούν να δουν τα καινούρια ρούχα που εκείνοι ράβουν. Ο έμπειρος υπουργός, ο ικανός αξιωματικός ακόμη και ο ίδιος ο αυτοκράτορας καταλήγουν να θαυμάζουν τα ρούχα, παρότι δεν βλέπουν τίποτα, από φόβο μήπως κατηγορηθούν για ανικανότητα και βλακεία! Οι επιτήδειοι κατόρθωσαν να τους κάνουν να αμφιβάλλουν για τους εαυτούς τους για τους οποίους πριν ήταν σίγουροι και ταυτόχρονα οι ίδιοι να κολυμπούν στο χρυσάφι. Φυσικά το ίδιο άκριτα, παρακινημένος από τον ίδιο φόβο παραδέχτηκε πως έβλεπε τα δήθεν πανέμορφα ρούχα του αυτοκράτορα και ο λαός του βασιλείου. Από στόμα σε στόμα διαδίδονταν πόσο υπέροχα ήταν τα καινούρια ρούχα, και, αν δεν βρισκόταν ένα παιδί αποκομμένο από τις εξαρτήσεις και τους φόβους των ενηλίκων να μαρτυρήσει αυθόρμητα την αλήθεια, ο αυτοκράτορας θα τριγύριζε ακόμη γυμνός και καμαρωτός!


Γιατί να επιλέξουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες το δικό σας βιβλίο;

 

Το βιβλίο, Μου ήρθε μια ιδέα!, είναι μια ιστορία φαντασίας, περιπέτειας και χιούμορ. 

Τα παιδιά αγαπούν τη δράση και το χιούμορ και έχουν μεγάλη ανάγκη τις ιστορίες φαντασίας σε έναν κόσμο που προσπαθεί να τα «μεγαλώσει» πριν την ώρα τους.



Ελπίζω πως διαβάζοντάς το, θα περάσουν δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο τους, αναλογιζόμενα ίσως και τις ιδέες που μπαινοβγαίνουν καθημερινά στο δικό τους κεφάλι. 







 Κατερίνα Λαγού

-Ποιο κλασικό παραμύθι θα αφηγούσασταν στα παιδιά σήμερα και γιατί;



-Τα σύγχρονα παιδιά γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα κλασικά παραμύθια. Και τα έχουν γνωρίσει στην τέλεια μορφή τους. Με συνδυασμό λόγου, μουσικής,  εικόνας, χρώματος. Προσεγμένες εκδόσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές έχουν φροντίσει γι΄αυτό. Αν πραγματικά ήθελα να προσελκύσω το ενδιαφέρον ενός παιδιού, θα ξεκινούσα να αφηγηθώ ένα παραμύθι που δεν ξέρουν τίποτα γι΄αυτό. Ένα δημιούργημα της φαντασίας μου ή μια πραγματική ιστορία που θα την  μετέτρεπα σε παραμύθι. Ελπίζοντας να πετύχει και η δική μου ιστορία αυτό που έχουν πετύχει όλα τα κλασικά παραμύθια (και γι΄αυτό έχουν κερδίσει τον πολυπόθητο τίτλο του κλασικού) : να κάνουν ένα παιδί να παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον τη δράση και να αγωνιά για την τύχη του ήρωα και την εξέλιξη της ιστορίας. 

-Γιατί να επιλέξουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες το δικό σας βιβλίο;

-Το βιβλίο μου "Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;" (εκδ. Ψυχογιός, 2018) είναι η ιστορία ενός παιδιού που μεγαλώνει σε μια χώρα πολιτικά και οικονομικά ασταθή. Αν σας θυμίζει κάτι αυτό είναι επειδή η εποχή μας έχει πολλές ομοιότητες με την περίοδο Τρικούπη. Έννοιες όπως οικονομική κρίση, απειλή πτώχευσης, εξωτερικός δανεισμός, διεθνής οικονομικός έλεγχος δεν ακούστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις μέρες μας. Αυτό που διαφέρει είναι η αντίδραση των ανθρώπων. "Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Τίποτα" μου λένε πολλά παιδιά που συναντώ στις παρουσιάσεις του βιβλίου μου. Ο Χαρίλαος και η παρέα του, η ομάδα με το κωδικό όνομα Χ.Α.Ο.Σ., πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν πολλά, ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε πολλά. Οι εποχές δεν θα πάψουν ποτέ να είναι δύσκολες. Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος δοκιμάζονται διαρκώς. Η ψυχολογική και πνευματική ήττα, όμως, δεν είναι η λύση. Ο Χαρίλαος μας ψιθυρίζει στο αυτί το μυστικό του: Δημιουργία. 'Οραμα. Συνέπεια. Αποτελεσματική δράση. Προσφορά. 




Σοφία Παράσχου



Ποιο κλασικό παραμύθι θα λέγατε στα παιδιά σήμερα και γιατί;

 
Θα αφηγούμουν στα παιδιά, το παραμύθι του Άντερσεν "Το ασχημόπαπο"για να ακούσουν και να σκεφτούν ότι ακόμα κι αν είναι στεναχωρημένα για κάτι (όπως ήταν το ασχημόπαπο με την εμφάνισή του), να ξέρουν ότι θα έρθουν  καλύτερες και πιο χαρούμενες μέρες!




Γιατί να επιλέξουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες το δικό σας παραμύθι;  


Θα πρότεινα το βιβλίο μου "Τα υπέροχα Χριστούγεννα του Γατόνου Φον Νιάου" εικονογραφημένο με τις όμορφες ζωγραφιές του Νίκου Γιανόπουλου!  Είναι μια διασκευή για παιδιά της κλασικής "Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας" του Ντίκενς και  μιλά για το υπέροχο μήνυμα της αγάπης που φέρνει σε όλους μας το πνεύμα των Χριστουγέννων!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου