Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Η «παγίδα» της αύξησης του κατώτατου μισθού



Ήταν δίκαιο και θα γίνει πράξη! 
Ο λόγος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία κρύβει μια πολύ μεγάλη παγίδα και μπορεί να ανοίξει την ψαλίδα της ανεργίας ακόμη περισσότερο.  Ο λόγος είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα συνοδεύεται με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές μετατρέποντας τους εργαζομένους πολύ ακριβούς δεδομένων των εποχών για τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις.  Μένει να δούμε αν μπορεί να ισοβαθμήσουν αύξηση αλλά και ασφαλιστικές εισφορές.

Υπενθυμίζεται  πως η κα. Αχτσιόγλου έχει προαναγγέλλει ότι  τον Ιανουάριο θα επιχειρήσει να συντηρήσει το αφήγημα των παροχών με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό (586 ευρώ) και ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (510 ευρώ) για τους νέους έως 25 ετών.



Αυτή την στιγμή

Επί της διαδικασίας, ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία έχει συσταθεί στη βάση των ισχυουσών διατάξεων νόμου προκειμένου να υποβάλει εισήγηση μεταβολής του κατώτατου μισθού προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναμένεται εντός των ημερών να υποβάλει το πόρισμά της.
Η εισήγηση δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, λαμβάνει όμως υπόψη την κατάσταση της οικονομίας και τις εξελίξεις σε βασικούς δείκτες όπως η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, η απασχόληση και η ανεργία.

Τελική απόφαση

Η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου θα λάβει εντός Ιανουαρίου την τελική απόφαση για τις αυξήσεις, την οποία θα εισηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το σχόλιο

Δείτε το σχόλιο (8:55)   στο κεντρικό δελτίο της συχνότητας του blue sky που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Άννα Τσούτσα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου