Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Το βρώμικο & αθόρυβο παιχνίδι των Τούρκων στην Θράκη


 
«Καλλιεργούν» status «τουρκικής εθνικής συνείδησης» -  Δημιουργούν στην Θράκη οικονομική ζώνη;



Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου


Παραπλανητικές μοιάζουν να είναι οι  έντονες κραυγές των Τούρκων στο Αιγαίο  την προηγούμενη εβδομάδα καθώς το «παιχνίδι»  φαίνεται ότι το στήνουν αλλού…  και συγκεκριμένα στην Θράκη.
Αυτό  διακρίνεται από τις σιωπηρές  κινήσεις που κάνουν εδώ και χρόνια καθώς γνωρίζουν καλά πως η ακριτική περιοχή της χώρας μας μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο ενεργειακό κόμβο.
Στο «Καρφί» θα σκιαγραφήσουμε τις κινήσεις των Τούρκων στην Θράκη, τον τελευταίο χρόνο,  ενώ ειδικοί εξηγούν για την προσπάθεια της οικονομικής εξάρτησης που προσπαθούν να επιβάλλουν στους κατοίκους.
Παράλληλα θα αναδειχθεί και ο  άλλος άξονας των ενεργειών τους  ο οποίος  είναι το «χτίσιμο»  μιας status« τουρκικής εθνικής συνείδησης» στους μουσουλμάνους της περιοχής προκειμένου να αναδείξουν την Τουρκία σε «προστάτιδα δύναμη» με συμφέροντα στη Θράκη.
Ένα «βρώμικο» παιχνίδι με πολλές προεκτάσεις, οικονομικές, επιχειρηματικές, ενεργειακές με αποικιακό γνώμονα.

Το θέμα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Καρφί" την 1-12-2018



Τσαβούσογλου - Ερντογάν αμφισβητούν  την συνθήκη της Λωζάννης



Ποντάρουν στην «στρατηγική μειονότητα»

Πριν λίγες ημέρες ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας   Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο CNN Türk υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις οδηγίες του ΕΔΑΔ για τη μειονότητα στη Θράκη, βρίσκοντας πάτημα  σ την πρόσφατη απόφαση για τον Κούρδο πολιτικό ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
 «Πόσα χρόνια είναι τώρα που Ελλάδα δεν εφαρμόζει σχετικές αποφάσεις για τους μειονοτικούς; Είχε μεταφερθεί στο ΕΔΑΔ η απαγόρευση της χρήσης του όρου «Τούρκος». Αυτό που προσπαθώ να τονίσω είναι ότι κι άλλες χώρες δεν εφαρμόζουν αυτές τις αποφάσεις. Είναι δικαίωμά μας να κρίνουμε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».
Μόλις ένας χρόνος πέρασε από την επίσκεψη του Ερντογάν στην Θράκη (Δεκέμβριος 2017) ο οποίος είχε αποκαλέσει τους μουσουλμάνους « ομοεθνείς του» δηλαδή Τούρκους, παρότι η συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται σε μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα.
Αυτές ήταν  ισχυρές ενδείξεις για το πώς οραματίζεται η Τουρκία να χρησιμοποιήσει 
τον μουσουλμανικό πληθυσμό ως «στρατηγική μειονότητα».


Το παζάρι για την απελευθέρωση των  δύο Ελλήνων στρατιωτικών


Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων από την Αδριανούπολη, φαίνεται να συνδέεται με  ένα παρασκηνιακό παζάρι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες  αφορά τους μουφτήδες στην Θράκη.  Η πλευρά της Άγκυρας ζητούσε να τους δείξει η Ελλάδα την πόρτα της εξόδου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε όμως!

Υπενθυμίζεται πως οι νόμιμοι μουφτήδες που έχουν διοριστεί από το ελληνικό κράτος αποτελούν σταθεροποιητικές δυνάμεις στην ακριτική Θράκη. Αυτοί εκλέχθηκαν από μερίδα μουσουλμάνων διά της ανατάσεως του χεριού και ελέγχονται από το τουρκικό προξενείο. Πρόκειται για το Σερίφ στη Ροδόπη και τον Μετέ στην Ξάνθη. 
Με την απομάκρυνση των νόμιμων μουφτήδων και μάλιστα από το ελληνικό κράτος, όλος ο χώρος στη μειονότητα θα είναι πλέον δικός τους .

Μάλιστα στην τελευταία συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως το καθεστώς με τους μουφτήδες είναι αδιαπραγμάτευτο

. Άλλωστε, το θέμα του μουφτή στη Θράκη είναι ξεκαθαρισμένο, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης. Οποιαδήποτε αλλαγή θα ήταν απλώς παραβίασή της…

Σε εφαρμογή το σχέδιο

Το  βρώμικο παιχνίδι της Άγκυρας έχει μπει εδώ και αρκετό καιρό σε εφαρμογή με μια προσπάθεια να απαξιωθούν πλήρως οι μουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης ώστε να έρθει η αλλαγή του τρόπου εκλογής ώστε να κάνει κινήσεις ελέγχου η Τουρκία.
Όπως είχαν πει παλιότερα σε δηλώσεις τους οι δύο μουφτήδες Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου περιθωριοποιούνται συνεχώς, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, δεν πληρώνουν τους υπαλλήλους, ενώ αντίθετα ενισχύονται οι δύο ψευδομουφτείες Κομοτηνής και Ξάνθης.

Σε εκδήλωση που έγινε στο προξενείο Κομοτηνής  ο ψευδομούφτης  Κομοτηνής και πρόεδρος της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δυτικής Θράκης» Ιμπραήμ Σερίφ, το περασμένο Ιούλιο έκανε έλεγε ότι στη «νίκη της Λωζάννης ηττήθηκαν αυτοί που ήθελαν να κομματιάσουν την Ανατολία», αποδίδοντας μάλιστα την απόπειρα πραξικοπήματος σε εκείνους που «θέλουν να πάρουν εκδίκηση για το σκίσιμο των Σεβρών και τα κέρδη της Λωζάννης».
Ωστόσο υπάρχει μια άλλη πρωτοβουλία που εκδηλώνεται στη Θράκη από τον πρόεδρο της αυτοαποκαλούμενης «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης».
Πρόκειται για το έγγραφο – κάλεσμα του Χαλίτ Χαμπίπογλου ο οποίος αφού πλέκει το εγκώμιο στον εκλιπόντα εθνικιστή Αχμέτ Σαδίκ, εξαπολύει επίθεση στην ελληνική πολιτεία αναφέροντας: «Η χώρα μας, η Ελλάδα, δεν έχει σωφροσύνη και καλή θέληση απέναντι στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Η χώρα μας, η οποία χαρακτηρίζει τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης ως απειλητικό στοιχείο, αγωνίζεται να εφαρμόσει μια πολιτική που είναι πάντα αναληθής και παραπλανητική».




Το αεροπλανοφόρο  «Θράκη»


Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως η Τουρκία  έχει παραγγείλει άλλα 16 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου F35B, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κατακόρυφες προσγειώσεις σε αεροπλανοφόρο καθώς και ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο το οποίο θα ονομάσει «Θράκη». 

Σίγουρα όχι τυχαίο το όνομα αν αναλογιστεί κανείς πως «βαπτίζονται» τα πολεμικά σκάφη και ποιοι είναι οι συμβολισμοί τους.


«Ο 3ος πυρηνικός σταθμός στη Θράκη»


«Ο 3ος πυρηνικός σταθμός στη Θράκη», είναι η είδηση που μετέδιδαν όλα τα τουρκικά Μέσα το περασμένο καλοκαίρι καθώς είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας  και φυσικών πόρων της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τηλεοπτικά δίκτυα είχε τονίσει «η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Θράκη είναι πολύ υψηλή και το πιθανότερο είναι το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας να γίνει σ’ αυτή την περιοχή».

Με το όπλο της οικονομίας

Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Οικονομολόγος : Τουρκική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα


Στην συνέχεια ο Οικονομολόγος  Παναγιώτης Κυριακόπουλος μιλώντας στο «Καρφί» εξηγεί πως γίνεται η τουρκική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα μέσω τουρκικών τραπεζών.
Συγκεκριμένα υπογραμμίζει,


«Η τουρκική τράπεζα της Ziraat είναι πλέον γνωστή στο ελληνικό κοινό καθώς έχει μέσω δανείων «δέσει» μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην Θράκη και λειτουργεί σε Κομοτηνή και Ξάνθη. Η τράπεζα Ziraat έχει πάγια αξίας 95,7 εκατομμυρίων ευρώ και καταστατικό μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η Τράπεζα Ζιραάτ, της οποίας οι ρίζες εκτείνονται από το 1863, κατέχει το πιο διαδεδομένο τραπεζικό δίκτυο εξυπηρέτησης της Τουρκίας απαριθμεί άνω των 1700 καταστημάτων στην Τουρκία και δραστηριοποιείται σε 18 χώρες του εξωτερικού με πάνω από 80 καταστήματα. Η Τράπεζα Ζιραάτ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα μετέφερε κεφάλαια σε όλα τα τμήματα της οικονομίας, παρήγαγε αξία και αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ανάπτυξης της Τουρκίας.


Η τουρκική τράπεζα, που από το 2008 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχει χορηγήσει πολλά δάνεια σε Έλληνες πελάτες της και για κάποια από αυτά  που δεν εξυπηρετούνται προβαίνει σε κατασχέσεις περιουσιών Ελλήνων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη που πήραν δάνειο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξόφληση τους. Με αυτόν τον τρόπο η τουρκική οικονομία διεισδύει περισσότερο στην Ελλδα, καθώς αυξάνονται τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει μια τουρκική τράπεζα στην Θράκη.
Επίσης, είναι φανερό ότι η περιοχή της Θράκης βρίσκεται στο σταυροδρόμι των γεωπολιτικών οικονομικών εξελίξεων με τη διέλευση αγωγών αερίου. Υπήρξε μια προσπάθεια δημιουργίας μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, επιτυχής για κάποια χρόνια, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει αποβιομηχάνιση με μετεγκατάσταση μονάδων στη Βουλγαρία, κυρίως στον βιοτεχνικό τομέα, δηλαδή μονάδων που είναι εντάσεως εργασίας. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνουν κατάλληλες ενέργειες από πλευράς του ελληνικού κράτους για την οικονομική ανάπτυξη της Θράκης».



Θεοφάνης Μαλκίδης,Διδάκτορας κοινωνικών επιστημών: Οι τουρκικές επενδυτικές κινήσεις εντείνονται στην Θράκη



Ο Θεοφάνης Μαλκίδης μιλώντας στο «Καρφί» αποτυπώνει την νέα μορφή διείσδυσης των Τούρκων στην Θράκη που δεν είναι άλλη από την Οικονομία.  Μάλιστα κάνει λόγο για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην περιοχή. Μάλιστα για την εν λόγω κίνηση δεν έχει καταγραφεί καμία αντίδραση από το ελληνικό κράτος.
Συγκεκριμένα λέει,

«Οφείλουμε να επισημάνουμε την νέα μορφή πολιτικής της Τουρκίας στη Θράκη, πολιτική με τη οποία προσπαθεί να υλοποιήσει τους εθνικιστικούς της στόχους : την οικονομία. Με δεδομένη λοιπόν την κατάσταση στην Ελλάδα και ιδιαιτέρως στην Θράκη, οι τουρκικές επενδύσεις και σχετικές οικονομικές κινήσεις αυξάνονται και εντείνονται. Μία συνιστώσα αυτής της πολιτικής της Τουρκίας είναι η δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στη Θράκη

Από την πρώτη στιγμή η Τουρκία δια του εκπροσώπου της στην περιοχή, του πρόξενού της στην Κομοτηνή, δήλωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της για την ΕΟΖ, λέγοντας  «είναι στην επικαιρότητα το να γίνει η Δυτική Θράκη ελεύθερη ζώνη. Ας έρθουν οι Τούρκοι επιχειρηματίες για επενδύσεις». Μία ιδιαίτερη πράξη του τουρκικού ενδιαφέροντος για δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη, ενδιαφέρον που συνδέεται και με τη Γερμανία –  ενδιαφέρονται επιχειρήσεις στη Γερμανία τουρκικών συμφερόντων -  είναι η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ελεύθερη Ζώνη που εδρεύει στην Τσόρλου (Τυρολόη)
Η οικονομική παρουσία της Τουρκίας στη Θράκη αποτελεί μία νέα παράμετρο  για την πολιτική της, στην περιοχή. Με αιχμή τις κρατικές επιχειρήσεις, φιλικά προσκείμενους προς το κράτος επιχειρηματίες,  και τώρα το ενδιαφέρον της για δημιουργία ΕΟΖ, η Τουρκία προσπαθεί ενισχύσει την παρουσία της στη Θράκη ή και να εγκατασταθεί στο χώρο, έχοντας αυταπόδεικτα λόγω μίας σειράς παραγόντων (μικρή αγορά, ελάχιστος όγκος εργασιών μπροστά στην μεγάλη επένδυση, χαμηλής ποιότητας προϊόντα, κ.ά) εμφανή οικονομική ζημία.
Και μάλιστα όχι μόνο σε χώρους όπου έχει συγκριτικό πλεονέκτημα (π.χ αγροτικά προϊόντα) αλλά και σε άλλους όπου δίνονται εκτός από τα ουσιαστικά και  συμβολικά μηνύματα (τράπεζες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπηρεσίες υγείας, κ.ά). Για όλα αυτά γράφει σχετικώς   η εφημερίδα της Κομοτηνής «Αντιφωνητής»τα εξής: «Έχει το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής  κάποιον εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή; Γιατί καίγεται τόσο να προχωρήσει η ΕΟΖ στην ελληνική Θράκη; Τί σχέδια έχει (γενικώς) ἡ γείτων για την περιοχή μας και πώς αυτά μπορούν να συνυπάρξουν με μια υγιή οικονομική ανάπτυξη μας; Από πότε η τουρκική αγορά εργασίας άρχισε να μας ...εμπνέει και να τη συζητάμε ως παράδειγμα προς μίμηση; Τί σχέση έχουν οι εδώ οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες με τις εκεί; Γιατί αφήνονται να σβήσουν (ελλείψει κεφαλαίων) οι υπάρχουσες σήμερα υγιείς επιχειρήσεις της ΒΙ.ΠΕ.; Τα μηδενικά οφέλη της Θράκης από την δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης (απορρόφηση κάποιου εργατικού δυναμικού με τούς χειρότερους δυνατούς όρους) συγκρίνονται με τούς προφανέστατους κινδύνους που ελλοχεύουν; Πόσες αποδείξεις χρειαζόμαστε για να αντιληφθούμε το που πάει αυτή η ιστορία;»».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου