Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Ποια παραμύθια διαβάζουν στα παιδιά οι συγγραφείς του Μεταιχμίου

Αναμφισβήτητα αυτές τις ημέρες τα παραμύθια έχουν την τιμητική τους. Τα παιδιά κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη των μεγάλων που τους ταξιδεύουν σε κόσμους φανταστικούς που στέκουν αγέρωχοι αιώνες τώρα.

Στο Πινάκιο μιλούν συγγραφείς παιδικών βιβλίων για το ποιο κλασικό παραμύθι θα διαλέξουν να αφηγηθούν αυτές τις ημέρες στα παιδιά . Επίσης εξηγούν τους λόγους για να προτιμήσουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες την δική τους ιστορία. 



Στέργια Κάββαλου

Ποιο κλασικό παραμύθι θα λέγατε στα παιδιά σήμερα και γιατί;


«Τα καινούργια ρούχα τα αυτοκράτορα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο μόνιμα δυσαρεστημένος, εγωπαθής, απαιτητικός και τελικά ανασφαλής αυτοκράτορας είναι σίγουρα ένας ενήλικας τον οποίο τα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν στο περιβάλλον τους. Η ιστορία ενός ανθρώπου εξουσίας που νοιάζεται για το ντύσιμό του περισσότερο από την ειρήνη και την ευημερία του λαού του, που παραμελεί τα καθήκοντά του για να ραφτεί, να στολιστεί με τα πιο πρωτότυπα, τα πιο ακριβά υφάσματα δεν είναι τόσο μακριά σαν συνθήκη από την καθημερινότητα των παιδιών όσο και αν κάτι τέτοιο δεν μοιάζει φανερό. Όταν βρίσκονται οι επιτήδειοι να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του, το κάνουν με φοβερή ευκολία. Μαγεύουν τους αυλοκόλακες, μαγεύουν και τον ίδιο, έστω κι αν το κοστούμι δεν υπάρχει καν. Όταν ο αυτοκράτορας παρελαύνει γυμνός, μόνο ένα παιδί επισημαίνει τη γύμνια του. Η ιστορία ενθαρρύνει τα παιδιά να μιλούν για όσα βλέπουν και νιώθουν έστω και αν αυτά πάνε κόντρα στην οπτική και στις παραδοχές των μεγάλων.

Γιατί να επιλέξουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες το δικό σας παραμύθι;  


Στο καινούργιο μου βιβλίο «Ο Κωστής και οι χαμένες λέξεις» ο Κωστής φοβάται ότι θα χάσει τις λέξεις του, τη γλώσσα του εξαιτίας της μετανάστευσής του στη Γαλλία. Θα έλεγα στα παιδιά να το διαβάσουν για να τους πω ότι όλοι κάτι φοβόμαστε ότι θα χάσουμε και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Ακόμα καλύτερο όταν βρίσκουμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τον φόβο μας.


Λίνα Σωτηροπούλου


Ποιο κλασικό παραμύθι θα λέγατε στα παιδιά σήμερα και γιατί;

Ένα από τα αγαπημένα μου παιδικά παραμύθια είναι «Τα τρία γουρουνάκια». Ίσως γιατί είναι ένα παραμύθι που το άκουγα πολύ όταν ήμουν μικρή. Ίσως γιατί και εμείς ήμασταν τρία αδέρφια με διαφορετικούς χαρακτήρες ο καθένας που όταν όμως χρειαζόταν λειτουργούσαμε πολύ καλά σαν ομάδα . Ένα παραμύθι που αναφέρεται στην ενηλικίωση και στην προσπάθεια για ανεξαρτησία, φροντίζοντας να αξιοποιεί  τα εφόδια και τις δυνατότητές του ο καθένας με τον οποιοδήποτε δυνατό τρόπο. Ένα παραμύθι που δείχνει ότι οι επιλογές μας καθορίζουν το αύριο με έναν τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό. Πολλές φορές στη ζωή τα πράγματα δεν πάνε καλά, μερικές φορές μπορούν να πάνε και χειρότερα και ξαφνικά εμφανίζεται ο λύκος... και εκεί καλύτερα να μην είμαστε μόνοι μας. Το πάθημα μας γίνεται μάθημα και ευτυχώς στο τέλος ζουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.     




Γιατί να επιλέξουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες το δικό σας παραμύθι;  


Ένα από τα τελευταία μου παραμύθια είναι ένα παραμύθι κάπως αλλιώς. Έχει τίτλο «Η παπουτσωμένη γάτα» και είναι φυσικά βασισμένο στον παπουτσωμένο γάτο που δεν θα μπορούσε να λείπει από την ιστορία, παρότι εμφανίζεται μια παπουτσωμένη γάτα.

 Η γατούλα μας η Πέπη που ήταν πάντα καθώς πρέπει. 


Μια ιστορία για μικρά παιδιά, με στιχάκια, μέσα από την οποία μπορούμε να δούμε ότι και με πιο απλά πράγματα μπορούμε να περάσουμε καλά και ίσως ακόμα καλύτερα από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. 



Μια αστεία ιστορία γεμάτη πολλά γατιά. 




Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου

Ποιο κλασικό παραμύθι θα λέγατε στα παιδιά σήμερα και γιατί;


Σήμερα θα επέλεγα να αφηγηθώ στα παιδιά παραδοσιακά παραμύθια από διάφορες «γωνιές» της γης. Τα θεωρώ... κλασικότερα των κλασικών έργων των γνωστών παραμυθάδων, επειδή μεταφέρουν στην πλοκή, στο ύφος γραφής και στη γλώσσα τους την αύρα, την εμπειρία, τη γνώση, τη συναισθηματική νοημοσύνη και την ενέργεια της ζωής των παλιότερων γενεών μαζί με τον ηθικό, πολιτισμικό, γεωφυσικό, κοινωνικοπολιτικό και ιστορικό πλούτο των τόπων από τους οποίους προέρχονται. Για μένα αυτό είναι το παραδοσιακό παραμύθι: πολύτιμη κληρονομιά, ίαση, παράδειγμα ζωής και παρηγοριά για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και όχι μόνο για τα παιδιά.








Γιατί να επιλέξουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες το δικό σας παραμύθι;  


Διαβάστε το «Ένα γράμμα για τον αρχηγό», γιατί αξίζει όλοι, μικροί μεγάλοι, να προσπαθήσουμε να περάσουμε από το «εγώ» στο «εσύ» και στο «εμείς» και να γίνουμε αρχηγοί της αγκαλιάς, της αλληλοβοήθειας και της προσφοράς.


Δημήτρης Μπογδάνος

Ποιο κλασικό παραμύθι θα λέγατε στα παιδιά σήμερα και γιατί;

Στα παιδιά θα έλεγα ένα από τα αγαπημένα μου παραμύθια: τις «Περιπέτειες του Χακ Φιν», που είναι ένας ύμνος στην αγνότητα της παιδικής ψυχής και την περιπέτεια.









Γιατί να επιλέξουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες το δικό σας παραμύθι;  


Στο «Σας παρακαλώ, μην το διαβάσετε» οι μικροί αναγνώστες θα ανακαλύψουν το μεγαλείο του να προσφέρεις δίχως ν’ αποζητάς το ευχαριστώ. Κάτι, που συνήθως κάνουν τα παιδιά σε αντίθεση με αρκετούς μεγάλους. Κι έπειτα, παρατηρώντας γύρω τους, ίσως ανακαλύψουν μερικούς μεγάλους που προσφέρουν στα παιδιά δίχως να αναζητούν ευχαριστώ.



Κατερίνα Δημόκα


Ποιο κλασικό παραμύθι θα λέγατε στα παιδιά σήμερα και γιατί;

Χμμ, μάλλον την «Πεντάμορφη και το Τέρας», για να θυμίσω στα μικρά μου φιλαράκια να αναζητούν πίσω από την εξωτερική εμφάνιση την ευγένεια και την καλοσύνη.

Επίσης και μια πρόταση γιατί να επιλέξουν οι λιλιπούτειοι αναγνώστες το δικό σας παραμύθι;


Ε λοιπόν, αν πάρετε στα χέρια σας «Ένα πράσινο τηλέφωνο», θα ξυπνήσουν απ’ αγάπη στην καρδιά σας όσοι είναι μακριά σας!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου