Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Μπορεί ο κορωνοϊός να πλήξει γεωπολιτικά τις παγκόσμιες υπερδυνάμεις;

Ο Covid-19 δοκιμάζει αντοχές και ρυθμίζει την νέα τάξη πραγμάτων;


Ο κορωνοϊός επανακαθορίζει και την γεωπολιτική σκηνή παγκοσμίως. Δεν είναι υπόθεση ή συνομωσιολογία αλλά είναι γεγονός καθώς η πανδημία αυτή που πλήττει όλον τον πλανήτη ήρθε και ανέτρεψε ισορροπίες και προκάλεσε τριγμούς στα θεμέλια ακόμη και των κραταιών δυνάμεων.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Όταν περάσει η πανδημία, που έχει ήδη προσβάλλει περισσότερους από 130.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, «ξέρουμε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θα κλονιστούν, οι πολίτες θα τις κατηγορήσουν ότι απέτυχαν να ανταποκριθούν στη κρίση. Ορισμένες οικονομίες θα γνωρίσουν αναταράξεις, άλλες θα καταρρεύσουν», προβλέπει ο Τζον Άλτερμαν, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον.


Η Αντωνία Δήμου, Επικεφαλής Τομέα Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Άμυνας και Ασφάλειας και Εταίρος στο Κέντρο για την Ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής (CMED) στο UCLA, ΗΠΑ μιλώντας στο «Καρφί» κάνει λόγο για επιπτώσεις ιδιαίτερες σημαντικές στην χώρα μας.

Την δική της οπτική δίνει στο «Καρφί» και η Νούλα Χρυσοχοϊδου,Οικονομολόγος  ΕΕΠ ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας δίνοντας κατευθύνσεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αντέξουμε τις γεωπολιτικές πιέσεις και κυρίως τις οικονομικές.

Τέλος ο Έλληνας οικονομολόγος Πάνος Κυριακόπουλος που ζει στην Γλασκώβη μεταφέρει την αίσθηση του για το τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Το θέμα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Καρφί το Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Αντωνία Δήμου: Πως ο Κορωνοιος επηρεάζει και θα επηρεάσει την ελληνική αλλά και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες, πως θα είναι η επόμενη ημέρα

«Οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού δεν θα περιοριστούν στο οικονομικό επίπεδο. Οι γεωπολιτικές συνέπειες ενδέχεται να είναι επίσης σημαντικές. Ήδη  έχουν έρθει στο προσκήνιο λόγω κορωνοϊού ο ενεργειακός ανταγωνισμός μεταξύ χωρών, η περίπλοκη σχέση θρησκείας-κράτους καθώς και η διατάραξη του βαθμού εμπιστοσύνης πολίτη-κράτους. Η πανδημία προκάλεσε την μείωση της ζήτησης πετρελαίου οδηγώντας σε ελεύθερη πτώση τις πετρελαϊκές τιμές κατά 40%, την χαμηλότερη πτώση από το 1991 οπότε και πραγματοποιήθηκε η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. Η πτώση των πετρελαϊκών τιμών δημιούργησε ένταση στις σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας καθώς η τελευταία αρνήθηκε να ανανεώσει τη συμφωνία "OPEC Plus" για μείωση της παραγωγής ώστε να στηριχθούν οι τιμές πετρελαίου. Στην πραγματικότητα, η ρωσική άρνηση στόχευσε εναντίον της αμερικανικής βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου, η οποία δεν είναι οικονομικά βιώσιμη όταν οι πετρελαϊκές τιμές είναι χαμηλές, και ήρθε ως απάντηση στις  επίμονες προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εμποδίσει την υλοποίηση του έργου Nord Stream 2.
Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής συνδέεται στενά με την σχέση θρησκείας-κράτους. Αντιπροσωπευτική περίπτωση αποτελεί το Ιράν που κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα χωρών με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως συνιστώντας περιφερειακό κέντρο εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η πανδημία ξέσπασε στην θρησκευτική πόλη Κομ, γνωστή ως το «Βατικανό των σιιτών» της οποίας τα θρησκευτικά σχολεία επισκέπτονται οι απανταχού σιίτες μεταξύ των οποίων και Κινέζοι φοιτητές. Το ιρανικό καθεστώς απέφυγε να επιβάλλει καραντίνα στην πόλη και να κλείσει τις θρησκευτικές τοποθεσίες με συνέπεια οι πολυάριθμοι προσκυνητές να εξαπλώσουν τάχιστα τον ιό σε ολόκληρη την χώρα. Ακόμη και σήμερα,  παρά την άνευ προηγουμένου ακύρωση των μαζικών προσευχών της Παρασκευής στο Ιράν, οι κληρικοί συνεχίζουν να καλούν τους προσκυνητές να προσέρχονται στα τζαμιά και να προσεύχονται, καθιστώντας δύσκολη τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού.
Επιπλέον εκτιμάται ότι ο βαθμός εμπιστοσύνης πολίτη-κράτους έχει διαταραχθεί σε χώρες όπου ο κρατικός μηχανισμός δεν αντέδρασε εγκαίρως προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Οι κρατικές αρχές σε χώρες όπως το Ιράν και η Τουρκία φαίνεται να έχουν απωλέσει την δημόσια εμπιστοσύνη καθώς υφίστανται επικρίσεις ως προς την απόκρυψη των πραγματικών αριθμών κρουσμάτων καθυστερώντας σημαντικά την λήψη μέτρων δημόσιας υγείας και ασφάλειας.
Μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, η χώρα μας διαθέτει έναν κρατικό μηχανισμό που ενεργεί γρήγορα στη λήψη μέτρων και ενημερώνει αδιάλειπτα τους Έλληνες πολίτες. Η επόμενη ημέρα επιβάλλει τη συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες μέσα από κοινά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, και αντίδρασης ώστε να αναχαιτίζονται επιτυχώς σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας».



Νούλα Χρυσοχοΐδου: Η ανθρωπότητα ζει κάτι μεγάλο... κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια «απλή» χρηματοπιστωτική κρίση

«Τη στιγμή που η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις ακριβείς επιπτώσεις στην ελληνική και στην παγκόσμια οικονομία. Το οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται, οι αριθμοί αλλάζουν μέρα με τη μέρα και το μόνο σίγουρο είναι ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία το α’ εξάμηνο του 2020 οδηγώντας όλες τις οικονομίες σε ύφεση. Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει δυο μέτωπα, από τη μία πλευρά το μεταναστευτικό και την ένταση στον Έβρο και από την άλλη πλευρά την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην μείωση των φόρων με παράλληλη φορολογική ελάφρυνση ιδιαίτερα σε άτομα και επιχειρήσεις που πλήττονται, όπως είναι αυτές της εστίασης και του τουρισμού. Τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση του συστήματος υγείας, καθώς επίσης να συνεχίσει την επιδοματική πολιτική, ενισχύοντας την τουλάχιστον για ένα εξάμηνο. Την ενίσχυση των τραπεζών, όσο το κράτος θα συνεχίζει να παίρνει μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού τόσο τα πιστωτικά ιδρύματα χρειάζεται να παγώσουν τις δόσεις των δανείων αρχικά για ένα τρίμηνο και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα με τις ταμειακές τους ροές.
Με πολλές χώρες πλέον σε καραντίνα, θα κριθούν οι αντοχές της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας οικονομίας!
Η ανθρωπότητα ζει κάτι μεγάλο... κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια «απλή» χρηματοπιστωτική κρίση».


Πάνος Κυριακόπουλος: O κοροναϊός απειλεί την ήδη κλονισμένη παγκόσμια οικονομία

Ο ΟΟΣΑ με την ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τόνισε ότι ο Covid-19 αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να μειωθεί στο 1,5%, στο μισό δηλαδή της πρόβλεψης που είχε κάνει ο Οργανισμός τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό των 50 δισ. δολαρίων σε χώρες – μέλη του που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.  Όπως αναφέρει, οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις άμεσα με διάφορους τρόπους, όπως να δώσουν επιδοτήσεις μισθών σε πολίτες και επιχειρήσεις για να βοηθήσουν στον περιορισμό της μετάδοσης των επιπτώσεων. Για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Κορέα παρέχουν επιδοτήσεις σε εταιρείες και άτομα, τα οποία παίρνουν άδεια για να προσέχουν τα παιδιά στο σπίτι, όταν τα σχολεία είναι κλειστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου