Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Εξοστρακίζουμε τη βία από το σπίτι!


Αύξηση της γυναικείας κακοποίησης σχεδόν 29% σε ένα μήνα – Τι έχει καταγράψει η Γραμμή SOS 15900



«Μένουμε σπίτι αλλά λέμε στοπ στη βία» θα μπορούσε να ήταν ένα ακόμη κοινωνικό μήνυμα καθώς οι ειδικοί κάνουν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων που αφορούν την γυναικεία κακοποίηση.  Ποια είναι η εικόνα που επικρατεί πίσω από τις κλειδαμπαρωμένες πόρτες την περίοδο αυτή; Πόσες γυναίκες υπομένουν σιωπηλά μαρτύρια;


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου


Ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Mητσοτάκης σε ανάρτηση του στο twitter πριν λίγες ημέρες έστειλε μήνυμα για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε όσους υφίστανται βία εντός της οικογενείας, να προσφύγουν σε βοήθεια καλώντας τη σχετική τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

Όπως έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του: «Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει υπομένουμε τη βία. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, κάλεσε στη γραμμή SOS 15900 ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στο 100. Εάν δεν μπορείς να μιλήσεις, στείλε email στο sos15900@isotita.gr»

Στο «Καρφί» σήμερα μιλούν εκπρόσωποι της επιστημονικής ομάδας της 24ωρης τηλεφωνικής Γραμμής SOS 15900 κατά της Βίας, υπέρ των γυναικών και σκιαγραφούν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας αυτή την στιγμή βάσει των καταγγελιών που δέχονται.  Αποκαλύπτουν ότι το Φεβρουάριο   είχαν καταγράψει 176 κλήσεις από γυναίκες που είχαν υποστεί κακοποίηση και  το Μάρτιο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 227 κλήσεις, μια αύξηση της τάξης του 29%, το μήνα δηλαδή που εφαρμόστηκε το «Μένουμε Σπίτι».
Το ρεπορτάζ έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Καρφί" το Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Οι ειδικοί της Γραμμής SOS 15900 τονίζουν πως σε κάθε περίοδο κρίσης  καθώς και σε χρονικά διαστήματα όπου το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί ( πχ. περίοδος εορτών) τα κρούσματα βίας αυξάνονται, ενώ παράλληλα μπορεί αυτή να διοχετεύεται στα παιδιά.


Η παραμονή στο σπίτι έχει προκαλέσει αύξηση κρουσμάτων της γυναικείας κακοποίησης; Και αν ναι, σε τι ποσοστό;   

«Παρατηρήθηκε αύξηση στις κλήσεις μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Μαρτίου 2020 ,το διάστημα δηλαδή της παραμονής στο σπίτι. Έτσι, ενώ το Φεβρουάριο η γραμμή 15900 δέχθηκε 176 κλήσεις από γυναίκες που είχαν υποστεί κακοποίηση , το Μάρτιο ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 227 κλήσεις. Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να καταλήξουμε πως παρατηρήθηκε κάποια αύξηση στις κλήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά και πάλι είναι πολύ επισφαλές να καταλήξουμε σε γενικευμένα  συμπεράσματα διότι το διάστημα παραμονής στο σπίτι είναι μικρό».

Ποιοι είναι οι λόγοι που εντείνονται τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών τώρα;

«Σε κάθε περίοδο κρίσης  καθώς και σε χρονικά διαστήματα όπου το ζευγάρι περνάει περισσότερο χρόνο μαζί ( πχ. περίοδος εορτών) τα κρούσματα βίας αυξάνονται. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός πως οι δύο σύζυγοι ή σύντροφοι μοιράζονται επιπλέον χρόνο μαζί και η τριβή θα φέρει στην επιφάνεια πιο γρήγορα και πιο εύκολα συμπεριφορές που περικλείουν βία, οποιασδήποτε μορφής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως να έχουμε στο νου μας πως ένας άντρας που δεν είναι βίαιος δεν θα γίνει ξαφνικά εξαιτίας μιας κατάστασης δύσκολης που αντιμετωπίζει. Ενδεχομένως να γίνει πιο επιθετικός με συχνότερα ξεσπάσματα επιθετικής συμπεριφοράς, ο άντρας που ήδη επέλεγε αυτόν τον τρόπο να σχετίζεται με τη σύζυγο ή σύντροφό του».


Υποψιάζεστε ότι ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών κακοποίησης είναι πολύ μεγαλύτερος; Έχετε κάποια εκτίμηση;

«Όπως γνωρίζουμε επίσης ότι γενικά ο αριθμός των γυναικών που κακοποιούνται είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που με κάθε τρόπο καταγράφεται διότι πολλά περιστατικά αποσιωπούνται. Οπότε είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των περιστατικών να είναι μεγαλύτερος».


Οι κλειστές πόρτες κρύβουν μυστικά και οι φόβοι είναι πίσω από αυτές. Με τα νέα δεδομένα που όλοι μένουμε σπίτι, έχετε να προτείνετε σε γυναίκες που κακοποιούνται ασπίδες προστασίας;

Η μόνη ασπίδα προστασίας για τις γυναίκες-θύματα τέτοιων συμπεριφορών είναι να μην τις ανέχονται, να μην ενοχοποιούνται για αυτές, να μιλούν σε υποστηρικτικό τους περιβάλλον, να αναζητούν εξειδικευμένη βοήθεια , όπως είναι η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 όπου μιλώντας με κάποιο σύμβουλο μπορούν να  διερευνήσουν τις επιλογές τους. Πρώτο μέλημα της κάθε γυναίκας πρέπει να είναι η εξασφάλιση της σωματικής και της ψυχικής της υγείας.

Υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν βία ξεσπάσματα και σε παιδιά;

«Προφανώς όταν ένας άνθρωπος επιλέγει τη βία ως τρόπο συμπεριφοράς για να ελέγχει και να εξουσιάζει σε μια σχέση, αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει και βία στο πιο αδύναμο μέλος ,που είναι ένα παιδί. Να μην ξεχνάμε ότι η βία έχει να κάνει με στερεοτυπικές αντιλήψεις και διάθεση επιβολής της επιθυμίας του δράστη πάνω σε οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου