Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Ειρήνη Δεληγιάννη: Η Χρυσή γοργόνα που θέλει να κολυμπήσει στα νερά των World Games


 
Έχει κατακτήσει υδάτινα βασίλεια, έχει αποσπάσει χρυσά μετάλλια και παρά την νεαρή ηλικία της έχει γράψει σελίδες δόξας στον ελληνικό υδάτινο αθλητισμό.
Ο λόγος για την πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης στο finswimming Ειρήνη Δεληγιάννη, η οποία μιλάει στο Πινάκιο για την μεγάλη της αγάπη, την τεχνική κολύμβηση.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο για το Πινάκιο 

Μιλά για τα επιτεύγματα της, για τις επιτυχίες που σημειώνει στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα ο υγρός στίβος, αλλά και για τις στιγμές τις δύσκολες που λίγο έλειψε να αναδυθεί στην επιφάνεια και να μην βουτήξει ποτέ ξανά σε πισίνες για να διεκδικήσει στόχους αλλά και όνειρα.
Η Ειρήνη Δεληγιάννη είναι μια εντυπωσιακή μαχήτρια, δυνατή και γρήγορη, μια σύγχρονη γοργόνα που σίγουρα θα την ακολουθήσουμε στα δικά της "πελάγη δόξας" τα επόμενα χρόνια.


Ειρήνη είσαι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο finswimming και πρωταθλήτρια Ευρώπης, πως ήταν το ταξίδι έως την κορυφή του κόσμου;

«Το ταξίδι της ως τώρα μου πορείας στο χώρο είχε πάρα πολλές δύσκολες αλλά και όμορφες στιγμές. Στιγμές που φτάνεις στο σημείο να θες να παραιτηθείς απ’ όλα. Με έχω δει να φτάνω στο χείλος, όμως ακόμη κι εκεί πάντα υπήρχε κάποιος που θα με βοηθούσε να ξανά σηκωθώ, να πιστέψω πιο πολύ στο εαυτό μου και τις δυνάμεις μου και να παλέψω για τους στόχους μου. Υπήρξαν όμως και οι στιγμές που όσο κι κουρασμένη κι αν ένιωθα, ήξερα πως ήμουν ένα βήμα πιο κοντά και όταν το αποτέλεσμα ανταμείβει την προσπάθειά σου το συναίσθημα της ικανοποίησης και η χαρά που νιώθεις είναι απερίγραπτα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα να επανέλθω σωματικά και ψυχικά στο χώρο λόγω αρκετά μεγάλης αποχής από αυτόν! Και σ' αυτό με έχει βοηθήσει και στηρίξει ο προπονητής μου Πέτρος Χαϊδαρης όπου δεν σταμάτησε να με πιστεύει ούτε στιγμή...».

Κάποιοι αναγνώστες δεν γνωρίζουν τι είναι το finswimming, μπορείς να μας το εξηγήσεις;

«Το finswimming ή αλλιώς Τεχνική Κολύμβηση, είναι ένα άθλημα του υγρού στίβου το οποίο ξεκίνησε στην μορφή που το 1972  με τη χρήση του μονοπτέρυγου γεννήθηκε μια νέα τεχνική η οποία μιμείται τα δελφίνια στο νερό. Η τεχνική κολύμβηση είναι επίσημο Ολυμπιακό άθλημα, αλλά δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.  Οι αθλητές χρησιμοποιούν πτερύγια(ή μονοπέδιλα) , βατραχοπέδιλα, αναπνευστήρες και φιάλες συμπιεσμένου αέρα. Τα αγωνίσματα είναι  50,100,200,400,800,1500μέτρα επιφανείας(δηλαδή με χρήση αναπνευστήρα και μονοπεδίλου). 50 άπνοια όπου μόνο με μία ανάσα ο αθλητής διανύει την απόσταση αυτή. 100-400μέτρα  υποβρυχίου όπου ο αθλητής βρίσκεται κάτω απ’ την επιφάνεια του νερού φορώντας μονοπέδιλο και έχοντας στα χέρια του φιάλη. Και τέλος τα αγωνίσματα τ ων διπλών πέδιλων οπού οι αθλητές με τη χρήση αναπνευστήρα κολυμπούν  σε στυλ ελευθέρου, αυτό που γνωρίζουμε απ’ την κολύμβηση και οι αποστάσεις είναι 50,100,200,400 μέτρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως χώρα μας είναι μια απ’ της μεγαλύτερες δυνάμεις στο χώρο».


Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις πρωταθλητισμό σε υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι δυσκολίες της καθημερινότητας σου;

«Δυστυχώς στην Ελλάδα και πόσο μάλλον σε ένα άθλημα που δεν είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε είναι αρκετά ακριβός και οι περισσότεροι απ’ όσους ασχολούνται με το άθλημα αναγκάζονται να εργασθούν. Εγώ είμαι αρκετά τυχερή διότι έχω την ομάδα μου Ναυτικός Όμιλος Αμφιθέας, τους δύο χορηγούς την Qnt Greece και τo WaterPoloPlace που με στηρίζουν αρκετά σ’ αυτή μου τη προσπάθεια, με τον εξοπλισμό και τα συμπληρώματα διατροφής που χρειάζομαι. Όμως και πάλι εργάζομαι καθημερινά και με την δουλειά, τις προπονήσεις και το γυμναστήριο η κόπωση είναι τεράστια, πόσο μάλλον για να μπορείς να βρίσκεσαι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο συνεχώς».

Ποιοι είναι οι τίτλοι σου και σε ποιες πόλεις τους έχεις κατακτήσει;

  • «Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων- Νεανίδων- Νέιβα,Κολομβία 3 χρυσά και 1 ασημένιο μετάλλιο
  • Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα  Νέων- Νεανίδων- Βελιγράδι, Σερβία 3 χρυσά και 2 ασημένια μετάλλια (με επίτευξη ενός παγκοσμίου ρεκόρ Νεανίδων και 2 πανευρωπαϊκών)
  • Πανεπιστημιάδα Όλστιν- Πολωνία 1 ασημένιο, 1 χάλκινο μετάλλιο
  • Μεσογειακό πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών- Πάτρα 3 χρυσά μετάλλια
  • Πολλάκις Πανελληνιονίκης, με επίτευξη 46 πανελληνίων ρεκόρ σε ατομικό επίπεδο και συμμετοχές σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα γυναικών με θέσεις μέσα στην 8άδα».


Τα τελευταία χρόνια ο υγρός στίβος φέρνει συνεχείς επιτυχίες. Το γεγονός αυτό δείχνει από πίσω ανθρώπους που προσπαθούν πολύ.

«Από τους αθλητές, τους προπονητές των συλλόγων, τους ομοσπονδιακούς προπονητές και την ομοσπονδία γίνεται μια συλλογική προσπάθεια η οποία επιφέρει καρπούς. Γι’ αυτό το λόγο δεν είναι τυχαίο που ο υγρός στίβος έχει τις περισσότερες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια».


Που μπορεί να φτάσουν τα αθλήματα του υγρού στίβου τα επόμενα χρόνια;

«Δεν το γνωρίζω, αλλά με την ανοδική πορεία που έχουμε έως τώρα διαφαίνονται νέες διακρίσεις και μετάλλια απ’ τους αθλητές μας, όχι μόνο σε Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στους απερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες».

Τι κρατάς και τι θα άλλαζες στην έως τώρα πορεία σου;

«Κρατάω τα πάντα γιατί κάθε βήμα μου αρνητικό ή θετικό με έφτασε εδώ που είμαι και με καθόρισε σαν άνθρωπο». 

Ποιοι είναι οι επόμενοι σου στόχοι;

«Ένας μεγάλος στόχος είναι η συμμετοχή μου στα World Games, είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση στο άθλημα και θα ήθελα πάρα πολύ να μπορέσω να πάρω την πρόκριση και να παρευρεθώ».

Τέλος, τι θα έλεγες σε νέα παιδιά για το δικό σου άθλημα;

«Είναι ένα άθλημα πολύ ιδιαίτερο, δυναμικό και εντυπωσιακό. Αυτοί οι λόγοι είναι που ολοένα και περισσότερα νέα παιδιά επιλέγουν το άθλημα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου