Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ήρωες σε...«Χαμηλές Πτήσεις»


Αρκάς: Σκιαγραφεί την πραγματική Αθήνα αφ’ υψηλού

Του Ηλία Βερβαινιώτη, ivervainiotis@hotmail.com

Οι δικές τους περιπέτειες διαδραματίζονται πάνω στις κεραίες των ταρατσών της Αθήνας, στους σκουπιδότοπους αλλά και σε μουντές και πολυσύχναστες συνοικίες. Κι όμως τις παρακολουθούμε γιατί ξέρουμε πως στους διαλόγους τους κρύβονται αλήθειες που τις βιώνουμε και εμείς στο δικό μας κοινό μικρόκοσμο. Ο λόγος μα για τα δύο σπουργίτια του Αρκά (πατέρα και γιό) που οι δυο τους δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το σκοτεινό ιππότη της Γκόθαμ, αλλά και ούτε από τον άνθρωπο αράχνη που σκαρφαλώνει στους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης.

   Στους στύλους της ΔΕΗ
Οι ήρωες (τα δύο σπουργίτια) που ζουν τα πάθη τους πάνω σε στύλους της ΔΕΗ, καλώδια, κεραίες TV, σταματημένες οικοδομές, μπαλκόνια πολυκατοικιών και κυκλοφοριακές πινακίδες και σε άλλες γωνιές μιας σύγχρονης μεγαλούπολης ή αν προτιμάτε τερατούπολης. Κι όμως μέσα από τους διαλόγους τους σκιαγραφείται το προφίλ μιας κοινωνίας λίγο πουριτανής που δίνει σημασία στο φαίνεσθε και όχι στην ουσία. Πατέρας και γιος όμως με την αυθορμητικότητα που τους διακρίνει σπάνε τα ταμπού και λένε τα πράγματα έξω από τα δόντια κι όλο αυτή έρχεται μέσα από χιουμοριστικό περιτύλιγμα.

Ο Αρκάς (Αντώνης Ευδαίμων) αποτελεί αναμφισβήτητα τον πιο γνωστό Έλληνα δημιουργό κόμικς. Στο έργο του ‘’Χαμηλές Πτήσεις’’ μας προσφέρει μια ανάγνωση της Αθήνας από πάνω προς τα κάτω, σαν να είμαστε πουλιά που κάθονται σε αυτήν, ύστερα από μια πτήση τους.
Αυτήν την οπτική δεν την έχουμε περπατώντας στο επίπεδο του δρόμου, ούτε όμως και από το παράθυρο ενός ρετιρέ. Το θέμα προήλθε από τη διάλεξη του Σουρλαντζή Γιάννη & Τριανταφυλλίδη Θεόκλητου με θέμα: ΑΠΟ ΤΗΝ GOTHAM CITY ΣΤΗΝ ATHENS CITY, Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΙΞ ΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου