Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ράνια Τέκου: Η οικονομολόγος που κατακτά τις νύχτες με τη φωνή της




«Το τραγούδι ουσιαστικά υμνεί τον έρωτα σε όλες του τις φάσεις»

«Ο Έλληνας δεν διασκεδάζει με «σκουπίδια», ξέρει να επιλέγει και να εκτιμά»

Tου Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Μια νεαρή λαϊκή τραγουδίστρια –η οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια- η Ράνια Τέκου μιλά στο Πινάκιο για τη μεγάλη της αγάπη που δεν είναι άλλη από το τραγούδι.  
 Η φωνή της θυμίζει  αρκετά Πίτσα Παπαδοπούλου γεγονός που πιστοποιεί την ύπαρξη της στο λαϊκό στερέωμα. Πρόκειται για μία κοπέλα χαμηλών τόνων, προσγειωμένη που ξέρει τι θέλει αλλά και που πατά.
Η ίδια έχει κλείσει τα αυτιά της στις «αδηφάγες» σειρήνες και προσπαθεί να βαδίσει στο δύσκολο χώρο της μουσικής με μοναδικό της όπλο τη φωνή της.
Μιλώντας στο Πινάκιο δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως η γενιά της δοκιμάζεται και μάλιστα πολύ άγρια.
Ωστόσο θεωρεί πως η μουσική μπορεί να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για όλους. Δεν κρύβει τις ρομαντικές πτυχές της καθώς τα τραγούδια που  ερμηνεύει για να τα απολαύσει κάποιος πρέπει να κλείσει  τα μάτια και να τα αφήσει να διαπεράσουν το κορμί του και να φτάσουν ως τις πιο απόμακρες και ξεχασμένες αναμνήσεις του και να του ξυπνήσουν συναισθήματα αγνά.
Η φωνή της μελωδική, σε ταξιδεύει σε εποχές που νοσταλγεί κανείς, εκεί που  η ντομπροσύνη και η ευθύτητα συναντά την ευαισθησία και τον ρομαντισμό.
Δεν μπορείς να περιγράψεις εύκολα όσες λέξεις και αν χρησιμοποιήσεις τη φωνή αλλά και την προσωπικότητα της Ράνιας Τέκου γι΄αυτό το λόγο σας παροτρύνουμε να διαβάστε τη συνέντευξη που ακολουθεί για να την γνωρίσετε και εσείς...
Ένα σχόλιο θα μας επιτρέψετε και αυτό είναι πως αν η νέα γενιά των λαϊκών τραγουδιστών έχει εκπροσώπους και άλλους σαν την Ράνια Τέκου τότε σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για την αναγέννηση του.


Ράνια, πες μας λίγα λόγια για σένα...
«Μ’ αρέσει πάρα πολύ το λαϊκό τραγούδι, το υπηρετώ εδώ και 11 χρόνια. Μάλιστα πριν από λίγους μήνες έβγαλα το πρώτο μου cd και δε σας κρύβω πως είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό επειδή τα κομμάτια «υπακούουν» σε αυτό που λέμε γνήσιο λαϊκό τραγούδι»

Πιστεύεις ότι το γνήσιο λαϊκό τραγούδι λείπει από την καθημερινότητα μας;
«Όχι δεν θα το έλεγα. Πάντα βγαίνουν κομμάτια λαϊκά που αξίζουν της προσοχή μας αλλά και της εκτίμησης μας. Αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό του Έλληνα και στο λαϊκό τραγούδι είναι κάτι...μμ σαν μαγικό δέσιμο.  Ο Έλληνας δεν διασκεδάζει με «σκουπίδια», ξέρει να επιλέγει και να εκτιμά. Άλλωστε κριτής μέγας είναι ο χρόνος ο οποίος είναι αυτός που καθιερώνει τραγούδια στις συνειδήσεις και χαράζει ψυχές με αυτά. Θεωρώ πως σε κάθε δουλειά που βγαίνει υπάρχει –τουλάχιστον- ένα τραγούδι που αντιπροσωπεύει τον κάθε καλλιτέχνη».

Στη δική σου τη δουλειά υπάρχει κάποιο αντίστοιχο τραγούδι;
«Είμαι πολύ περήφανη -πραγματικά- για όλα τα τραγούδια που ερμηνεύω, αλλά πιο πολύ αδυναμία έχω σε αυτό που έχω γράψει εγώ..Ο τίτλος του εν λόγω τραγουδιού είναι το «Μη με κοιτάς». Επίσης μ’ αρέσουν πάρα πολύ το «Θα σ’ ονειρευτώ» το οποίο είναι ιδιαίτερα μελωδικό χασάπικο κα το «Γκρίζο χρώμα του ουρανού» που ταξιδεύει αυτόν που το ακούει. Για να το καταλάβεις αυτό το τραγούδι, κλείνεις τα μάτια και το αφήνεις να περάσει μέσα σου και να σε ταξιδέψει σε αναμνήσεις θολωμένες και σε σημεία της καρδιάς σου που πλημυρίζουν από αγάπη και έρωτα».

Ράνια, πως προέκυψε το τραγούδι στη ζωή σου;
«Μικρή όπως όλα τα κοριτσάκια ήθελα να γίνω τραγουδίστρια. Ωστόσο σπούδασα στην ΑΣΟΕ και όλα έδειχναν πως θα γινόμουν μια πολύ καλή επιστήμονας. Όμως το μεράκι σιγόκαιγε μέσα μου και όταν ως φοιτήτρια έψαχνα δουλειά εντελώς ερασιτεχνικά ασχολήθηκα με το τραγούδι, από αγγελία να φανταστείς. Και από εκεί και μετά όλα πήραν το δρόμο τους».

Είσαι μία νέα κοπέλα που και εσύ ανήκεις στην γενιά της κρίσης. Μια κρίση που καθηλώνει τους ανθρώπους της ηλικίας σου. Ποιο είναι το μήνυμα που τους στέλνεις;
«Καταρχάς δεν μπορώ να ξεχωρίσω τον εαυτό μου από τα άλλα παιδιά, τα λίγο μελαγχολικά, τα λίγο προβληματισμένα...Όλοι έχουμε σοκαριστεί με αυτά που συμβαίνουν, όλοι βλέπουμε ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο στο να ονειρευτούμε και όλη η κατάσταση που επικρατεί μας στερεί το δικαίωμα στο όνειρο. Και να σε πάω και λίγο πιο μακριά, τα παιδιά που σήμερα ξεκινούν το σχολείο δεν ξέρουν γιατί θα πρέπει να το τελειώσουν. Σε όλα τα παιδιά που πασχίζουν τι μήνυμα να δώσω εκτός από υπομονή, κουράγιο...Πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά και να ελπίζουμε. Εγώ πάλι θεωρώ τον αυτό μου τυχερό γιατί μέσα από τη μουσική βρίσκω καταφύγιο. Όταν το μυαλό μου περιστοιχίζουν σκέψεις μαύρες και δυσοίωνες το τραγούδι αποτελεί μέσο διαφυγής από τη ζοφερή πραγματικότητα».

Με τον κόσμο που σε πλησιάζει ή έρχεται στο καμαρίνι σου είσαι επικοινωνιακή ή κρατάς τις αποστάσεις;
«Δεν κρατάω αποστάσεις, απολαμβάνω τι συζήτηση με τον κόσμο. Μάλιστα χαίρομαι πολύ που  άνθρωποι μπαίνουν στη διαδικασία να με πλησιάσουν γιατί αυτό σημαίνει πως με εκτιμούν. Άλλωστε η σχέση αυτή με τον κόσμο είναι που σε ανεβάζει όχι μόνο ως καλλιτέχνη αλλά και ως άνθρωπο».

Που μπορεί να έρθει να σε ακούσει κάποιος με την παρέα του;
«Αυτό τον καιρό εμφανίζομαι στο Prima-Vista στο Λουτράκι. Είναι ένας πολύ ζεστός χώρος και κάθε βράδυ γίνεται κάτι...το μαγικό. Γίνεται τόσο τρελό κέφι λες και είμαστε σε άλλη χώρα και σε άλλη εποχή».

Αγοράζοντας κάποιος το cd σου «Έρωτα αγαπημένε» ποιο τραγούδι να βάλει πρώτα ν’ ακούσει, ποιο μας προτείνεις;
«Πριν  απαντήσω σε αυτό που με ρωτάς θεωρώ πως έχω υποχρέωση να αναφέρω τα ονόματα των συντελεστών που χάρις αυτούς πήρε σάρκα και οστά το όνειρο να αποκτήσω cd. Συνθέτης είναι ο Χρήστος Γιαννόπουλος, είναι μεγάλη τιμή για εμένα που μου εμπιστεύτηκε 13 κομμάτια του. Είναι πολύ σημαντικός καλλιτέχνης που δίνει ώθηση στα νέα παιδιά. Ο στιχουργός είναι ο Γιώργος Νικολακάκος ο οποίος είναι Έλληνας που ζει στο εξωτερικό και ο στίχος του είναι λίγο πονεμένος. Ο στίχος του ήρθε και έδεσε με την εποχή, με τα συναισθήματα μας. Σας το λέω ειλικρινά, είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτή τη δουλειά και νιώθω τιμή για τους ανθρώπους που μου εμπιστεύτηκαν κομμάτια της ψυχής τους. Σε ότι αφορά το ερώτημα ποιο τραγούδι να ακούσει κανείς πρώτα –βέβαια γούστα είναι αυτά- απάντησα πιο πριν «φανερώνοντας» τα 3 αγαπημένα μου».

Αν θα μπορούσε ν’ αλλάξεις κάτι στον κόσμο τι θα ήταν αυτό;
«Θα ήθελα να αλλάξω τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε, σε παραπέμπω στην Παιδεία. Θεωρώ πως από εκεί ξεκινάνε και καταλήγουν όλα».

Ποια είναι η άποψη σου για τις «συρράξεις» μεταξύ καλλιτεχνών στον κόσμο του twitter;
«Τους δημόσιους διαλόγους πάντα τους φοβόμουν γιατί δεν ξέρεις ποτέ πως μπορούν να ερμηνευτούν αυτά που λες και εννοείς. Θεωρώ μεγάλη ευθύνη κάποιου να τοποθετείται στο Α ή στο Β θέμα όταν ξέρει πως την γνώμη του ασπάζονται ή σχολιάζουν χιλιάδες κόσμου που ουσιαστικά δεν τους ξέρει».

Ο έρωτας παίζει σημαντικό ρόλο στη δική σου δουλειά;
«Ο έρωτας σου χαρίζει μια απίστευτη αστείρευτη ενέργεια σε ό,τι και αν κάνεις. Συνήθως ο άνθρωπος που είναι ερωτευμένος είναι και ευτυχισμένος. Το τραγούδι ουσιαστικά υμνεί τον έρωτα σε όλες του τις φάσεις».

Σε ενοχλεί που τα νέα παιδιά ερωτεύονται ή φλερτάρουν μπροστά από μια οθόνη;
«Σημεία των καιρών. Αυτό δυστυχώς είναι φαινόμενο της εποχής που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν υπήρχε η κατάλληλη παιδεία. Αυτό που συμβαίνει με τα νέα παιδιά μου δημιουργεί ένα κλίμα απελπισίας κι αυτό γιατί έχουν συμβιβαστεί σε έναν εικονικό τρόπο ζωής, νομίζουν ότι ζουν. Δεν ζουν και αυτό είναι τραγικό».

Τι να περιμένουμε από την Ράνια Τέκου το επόμενο διάστημα;
«Όπως και για όλο τον κόσμο, έτσι και για εμένα θα είναι δύσκολες οι μέρες που έρχονται. Αυτό που θα ήθελα είναι ο κόσμος να με γνωρίσει μέσα από τη δουλειά μου και να αγαπήσει τα τραγούδια μου και να ξεχαστεί λίγο με αυτά. Για εμένα αυτό θα είναι ένα κίνητρο να συνεχίσω με αμείωτους ρυθμούς την προσπάθεια και τον αγώνα μου».

Διαγωνισμός


Το Πινάκιο και η Ράνια Τέκου χαρίζουν σε 5 τυχερούς το cd της «Έρωτα αγαπημένε» με ιδιόχειρη αφιέρωση. Στείλτε στο pinakio.blogspot@gmail.com με την ένδειξη Ράνια Τέκου. Επίσης επειδή ακολουθούν κι άλλοι διαγωνισμοί κάντε like στη σελίδα του Πινακίου στο facebook http://www.facebook.com/pinakio?ref=ts&fref=ts
Αλλά και στη Ράνια Τέκου να σας ενημερώνει για τα νέα της http://www.facebook.com/rania.tekoub?fref=ts

Ακούστε την επιτυχία της, το "Μη με κοιτάς" 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου