Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Τα κάστρα των ερώτων


Είναι φορές που μερικές αράδες γραφής αρκούν για να σε ξαναζωντανέψουν, να σου θυμίσουν ότι είσαι ον με Λόγο αλλά και Αίσθημα. Γραφή βγαλμένη από το μαγικό, αέναο ταξίδι της ψυχής του καλλιτέχνη.
Λάβαμε και δημοσιεύουμε με χαρά και τιμή το ποίημα του Δασκάλου, Φίλου και ιδιαίτερου Ανθρώπου, Γιάννη Μπαλαφούτη.
 

" Μοίρα τού Ήλιου"

  Στόν απέριττο ρυθμικό
  χρησμό τής καρδιάς
  Αθώα σκοτεινή σιγή
  πάγχρωμου βυθού
  Ψυχή υγρή στα πόδια
  μιάς πέτρινης ζωής
  Ρήμα άχρονο
  πού βοά τό πέλαγος
  αλμυρή Αλήθεια
  Γαλάζιο αίμα της Μούσας μου
  Υπέρ υμών τό κάλλος το Εξώτερον
  Ηλιόφωτο συγγενές
  μικρού καντηλιού
  Αγίας κάμαρης Αυγούστου
  Ορυκτές χαρές σιωπηλής ευτυχίας
  Ομνύω, σάρξ εκ τής σαρκός μου
  στά λησμονημένα κάστρα τών Ερώτων.
  

Ο Γιάννης Μπαλαφούτης γεννήθηκε το 1964 στην Πάτρα. Το κλαρίνο, το νέυ, το καβάλ και το τραγούδι αποτελούν τα μέσα της μουσικής του έκφρασης. Από τα εφηβικά του χρόνια αγάπησε και παίζει παραδοσιακό
κλαρίνο, έχοντας μαθητεύσει δίπλα σε παραδοσιακούς οργανοπαίκτες της Πάτρας . Είναι μαθητής του Χρίστου Τσιαμούλη στο νέυ και στα θεωρητικά της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, από την τάξη του οποίου αποφοίτησε στο Τμήμα Ελληνικής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Πατρών. Στο καβάλ είναι αυτοδίδακτος.

Επίσης, είναι διπλωματούχος της βυζαντινής μουσικής, έχοντας μαθητεύσει στον Δ. Γαλάνη. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του παραδοσιακού σχήματος «ΕΑΡΙΝΗ ΖΥΓΙΑ».


Διδάσκει παραδοσιακά πνευστά και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε σχολές όπως το Δημοτικό Ωδείο, το Μουσικό Γυμνάσιο Πατρών, η Σχολή Ιεράς Μητρόπολης Πατρών. Έχει εκδόσει 2 βιβλία με τίτλους «Η ανάσα της Γης μου» και «Μακάμ», με καταγραφές παραδοσιακών τραγουδιών και θεωρητικές αναλύσεις των μουσικών δρόμων.


Πρόσφατα κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Γέρμα» με προσωπικές δημιουργίες. «Στο γέρμα του ήλιου, την μαγική στιγμή που η πλάση στέκει εκστατική μπροστά στην ίδια της την ύπαρξη, ανήκει η μουσική μου. Προσπάθησα με ταπεινότητα να αρθρώσω ένα μουσικό λόγο στο ύψος της Ποίησης. Όλες οι μουσικές που με έχουν συγκινήσει στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή. Τα λόγια αδυνατούν να περιγράψουν την μουσική, ως εκ τούτου προτιμώ αυτό το «Γέρμα» να ταξιδέψουμε μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου