Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

«Ο Δόκτωρ Θάνατος»

Τον αποκαλούσαν «Ο Δόκτωρ Θάνατος».

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν χειρουργούσε τα θύματά του χωρίς αναισθητικό, αφαιρούσε όργανα υγιών κρατουμένων, τους έκανε ενέσεις με βενζίνη στην καρδιά. Πριν από λίγες ημέρες δικαστήριο στο Μπάντεν - Μπάντεν της Γερμανίας κήρυξε τον εγκληματία πολέμου Αριμπερτ Χάιμ νεκρό. Οι Αρχές έκλεισαν και επίσημα τον φάκελο του φυγά γιατρού έπειτα από δεκαετίες αναζήτησής του. Μάρτυρες όμως των θηριωδιών στο στρατόπεδο ζουν ακόμη - κάποιοι από αυτούς στην Κρήτη - κουβαλώντας το φορτίο των αναμνήσεων.
Ο Χάιμ γεννήθηκε το 1914 στο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας. Υπήρξε μέλος των Ες Ες, επίλεκτου σώματος των Ναζί, και γιατρός στο νοσοκομείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης της πόλης του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Υπολογίζεται ότι εκεί σκότωσε τουλάχιστον 300 ανθρώπους. Το όνομά του βρισκόταν για χρόνια στην κορυφή της λίστας των καταζητούμενων εγκληματιών πολέμου.
Με τη λήξη του πολέμου εργάστηκε ως γυναικολόγος στο Μπάντεν - Μπάντεν. Ηταν παντρεμένος και είχε δύο γιους. 


Ωσπου το 1963 εγκατέλειψε τη Γερμανία. Το 1979 εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Από το 2007 οι γερμανικές Αρχές παρακολουθούσαν στενά συγγενικά του πρόσωπα και φίλους του σε Αυστρία και Ισπανία. Σύμφωνα με την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, την περασμένη Παρασκευή, ο Χάιμ κρυβόταν για χρόνια στο Κάιρο, όπου είχε δραπετεύσει με τουριστική βίζα. Το 1980 ασπάστηκε τον ισλαμισμό και άλλαξε το όνομά του σε Ταρέκ Χουσεΐν Φαρίντ. Στην Αίγυπτο δεν γνώριζε κανείς - όπως φαίνεται - το παρελθόν του. Στη νέα του γειτονιά τον φώναζαν «θείο Ταρέκ».
Πριν από τρία χρόνια δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» και του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ZDF έφτασαν στα ίχνη του. Βρήκαν τα μέρη όπου σύχναζε στο Κάιρο. 
Έμαθαν σε ποιο τζαμί προσευχόταν. Έγραψαν ότι συνήθιζε να κυκλοφορεί με μια φωτογραφική μηχανή κρεμασμένη στον λαιμό του - πάντα όμως απέφευγε να βγάζει εικόνες με το πρόσωπό του. Ήταν οι πρώτοι που αποκάλυψαν ότι ο βασανιστής του Μαουτχάουζεν, γνωστός και με το ψευδώνυμο «χασάπης», πέθανε στις 10 Αυγούστου 1992, από καρκίνο. 
Ο τόπος ταφής του όμως παρέμενε άγνωστος και η υπόθεσή του - μέχρι και την περασμένη εβδομάδα - ανοιχτή. Ήταν αδύνατον να διαπιστωθεί μέσω DNA ή οδοντικών αρχείων αν ήταν πράγματι νεκρός. Το δικαστήριο του Μπάντεν - Μπάντεν τελικά απεφάνθη ότι το πιστοποιητικό θανάτου του Χάιμ που βρέθηκε στο Κάιρο δεν αφήνει αμφιβολίες για την κατάληξή του. Και το κυνηγητό σταμάτησε.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου