Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας



Μετά τη θυσία των 300, ήρθε η ώρα για εκδίκηση… Βασισμένο στο τελευταίο graphic novel του Φράνκ Μίλερ με τίτλο “Ξέρξης” και εμπνευσμένο από την  παγκόσμια επιτυχία “300”, το νέο κεφάλαιο της επικής ταινίας εκτυλίσσεται αυτή τη φορά στη θάλασσα. Ο Έλληνας στρατηγός Θεμιστοκλής (Σάλιβαν Στέιπλετον) επιχειρεί να ενώσει όλους του Έλληνες σε μια επική μάχη που καθόρισε την ιστορία του Δυτικού κόσμου. Στη ταινία “300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας”, συναντάμε τον Θεμιστοκλή και τον ελληνικό στόλο ενάντια στις Περσικές δυνάμεις του “Θεού Βασιλιά” Ξέρξη (Ροντρίγκο Σαντόρο) και της Αρτεμισίας (Έβα Γκριν), της πιο εκδικητικής αρχηγού του Περσικού στρατού.


Αυτή τη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο Νόαμ Μούρο και δημιουργεί “τη δεύτερη ιστορία των “300”. “Η ταινία “300: Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας” δεν πρόκειται για αντιγραφή των 300 αλλά για μια ταινία μοναδικού οπτικού στυλ και ξεχωριστού ύφους, η οποία επαναπροσδιορίζει τις ταινίες επικής δράσης”, ειδικά στην 3D εκδοχή της.

Αφορμή της ιστορίας είναι οι Ναυμαχίες του Αρτεμισίου και της Σαλαμίνας, ενώ προβάλλεται και η Αθηναϊκή δημοκρατία που έθεσε τις βάσεις του Δυτικού πολιτισμού. Η γυναίκα του Λεωνίδα, την οποία υποδύεται η Λένα Χίντεϊ (“300”, “Game of Thrones”, “Sarah Connor Chronicles”), συμμετέχει και αυτή τη φορά εκπροσωπώντας την πολεμο-κεντρική Σπάρτη. Κατά τον Πάτρικ Τατόπουλο, διευθυντή παραγωγής, η ταινία είναι μια δημιουργία που εστιάζεται στις αναμνήσεις των γεγονότων από τους ναύτες, τους αγωνιστές και τους μάρτυρες που ήταν εκεί. Η συμβολή του Τατόπουλου στη δημιουργία της ατμόσφαιρας στην ταινία είναι κομβική. Ο ίδιος σημειώνει ότι η ταινία “300:Η Άνοδος της Αυτοκρατορίας” ήταν μια ευκαιρία να δημιουργηθεί κάτι καινούριο, με σεβασμό πάντα στην πρώτη ταινία των “300”.

Ο Ζακ Σνάιντερ, από τη θέση του παραγωγού, περιγράφει πώς η ταινία “είναι κάτι περισσότερο από μια συνέχεια της πρώτης”. “Το αποτέλεσμα της ταινίας κόβει την ανάσα με τη δόση ενέργειας που μεταφέρει και μοιάζει με σουρεαλιστικό”, δηλώνει.

Η ερμηνεία του Σάλιβαν Στέιπλετον (“Το χρίσμα”, “Strikeback”, “Οι διώκτες του εγκλήματος”) στο ρόλο του γενναίου Θεμιστοκλή είναι εξαιρετική. Ο ίδιος εξηγεί πως ένα από τα στοιχεία που τον τράβηξε πιο πολύ στο ρόλο του Θεμιστοκλή είναι η ιδιαίτερη σχέση του με την Αρτεμισία. “Υπάρχει ένα μίσος στην αρχή, αλλά αυτό αντιστρέφεται αργότερα στην ταινία. Όσο γνωρίζονται, γίνεται όλο και πιο φανερή η χημεία μεταξύ τους”.

Η Έβα Γκριν (“Το βασίλειο των Ουρανών”, “Casino Royale”), ως Αρτεμισία, γράφει…ιστορία! Η μοναδική και πολύπλευρη προσωπικότητα της Αρτεμισίας, εμπνέει στοιχεία ανεξάντλητου δυναμισμού, γενναιότητας, ενέργειας, ερωτισμού και δύναμης. “Η Αρτεμισία πρόκειται μια ιδιαίτερη γυναίκα που ιντριγκάρει με τα ανδρικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της”, δηλώνει η Έβα Γκριν. Η ιδιαίτερη σχέση αγάπης-μίσους που διατηρεί με τον Ξέρξη, αλλά και η σχέση ερωτισμού και αντιπαλότητας με τον Θεμιστοκλή προκαλεί ευφορία.

Ο Ροντρίγκο Σαντόρο διαπρέπει σαν Ξέρξης. “Αυτό που με άγγιξε περισσότερο είναι ο τρόπος που ξετυλίγεται η ιστορία, με άμεσες αναφορές στην πρώτη ταινία των “300”. Ο διάσημος ηθοποιός από τη Βραζιλία (“Τσε”, “Αγάπη Είναι”, “Οι Άγγελοι του Τσάρλι”, “Behind the Sun”) δίνει έμφαση στη σχέση του Ξέρξη με την Αρτεμισία, όπου ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και μαζί σχηματίζουν ένα αήττητο δίδυμο.


Σκηνοθεσία: Νόαμ Μούρο
Πρωταγωνιστούν: Σάλιβαν Στέιπλετον, Έβα Γκριν, Λένα Χίντεϊ, Χανς Μάθισον,
Ροντρίγκο Σαντόρο, Κάλαν Μάλβεϊ, Ντέιβιντ Ουένχαμ, Τζακ Ο’ Κόνελ, ΆντριουΤίερμαν, Ίγκαλ Νάορ, Άντριου Πλίβιν 
       

Στους κινηματογράφους από τις 06.03.14 από τη Village


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου