Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

O Νίκος Μάνεσης και τα «60’ Ελλάδα» στα Τζουμέρκα
Απόψε στις 24:00, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» οδηγεί τον Νίκο Μάνεση στα κεντρικά Τζουμέρκα. Το ορεινό ανάγλυφο, τα πλούσια δάση, τα ποτάμια και οι καταρράκτες συνθέτουν ένα τοπίο γοητευτικό και συγχρόνως άγριο και επιβλητικό. Η μικρή οθόνη γεμίζει με εικόνες της καθημερινότητας  όπως την βιώνουν οι ορεσίβιοι κάτοικοι στα Αθαμανικά Όρη. Άγναντα, Αθαμάνιο, Βουργαρέλι, Θεοδώριανα, Κορακάδα, Κυψέλη, Μικροσπηλιά και δεκάδες ακόμη παραδοσιακοί οικισμοί, περιτριγυρισμένοι από χαράδρες, φαράγγια και επιβλητικά βουνά. Το οδοιπορικό ξεκινά…Ο Hitech κτηνοτρόφος και η μάχη με τις αρκούδες και τους λύκους Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει πως μπορεί να συνδυαστεί η απομόνωση και οι δυσκολίες με τις νέες τεχνολογίες και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στην κτηνοτροφία; Πως οι δημιουργικές ιδέες και η ευκολία που παρέχει η τεχνολογία διευκολύνουν νέες πολυμελείς οικογένειες να ασχολούνται με τα ζώα;

Ζαμπέλα η απαγορευμένη
Ζαμπέλα είναι το παραδοσιακό τσίπουρο της περιοχής από την απαγορευμένη ποικιλία σταφυλιού που όλοι όμως εξακολουθούν να πίνουν παρά τις οδηγίες και τους περιορισμούς του νόμου. «Στη γιορτή τσίπουρου πίνουν όλοι, ακόμη και υπουργοί και δεν έπαθαν ποτέ τίποτα» λένε οι ντόπιοι.

Ο μαγικός Αμάραντος
Το κακτοειδές, φυσικό αλεξικέραυνο με τις ευεργετικές ιδιότητες που φυτρώνει στις στέγες.

Το Γεφύρι της Πλάκας
Γεφυρώνει  τον Άραχθο ποταμό και βρίσκεται στα όρια Άρτας – Ιωαννίνων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, φτάνει τα 40 μέτρα μήκος και 18 με 20 μέτρα ύψος. Δίπλα στο γεφύρι βρίσκονται τα ερείπια από το παλιό τελωνείο, που λειτουργούσε όταν ο Άραχθος αποτελούσε το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στην καμάρα του γεφυριού υπογράφηκε η γνωστή «Συμφωνία της Πλάκας», μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, που κράτησε μόλις μια εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου