Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Μαμά,υπάρχει ο Άγιος Βασίλης ;

Της Τατιάνας Σταθακάρου
(βρεφονηπιοκόμος στα εκπαιδευτήρια Χουρδάκη και blogger)

Χριστούγεννα! Αγαπημένη εορτή όλων των παιδιών.Και ποιος δεν περίμενε τις γιορτινές αυτές μέρες,τον Άγιο Βασίλη; Παραδεχτείτε το.Όλοι όταν μάθαμε ότι δεν υπάρχει,χάσαμε την γη κάτω από τα πόδια μας. Όλοι αγαπήσαμε την χοντρούλικη αυτή μορφή,με την κατάλευκη γενειάδα, τα κόκκινα ρούχα και την περιμέναμε κάθε Χριστούγεννα για να πάρουμε το δώρο μας.Τι γίνετε όμως,όταν τα χρόνια έχουν πια περάσει,και αντί για τους γονείς σου,είσαι εσύ αυτός που χώνει τα δώρα κάτω από το δέντρο;NAI!Xωρίς να φοράς κόκκινα,χωρίς γενειάδα και χωρίς (απαραίτητα) μεγάλη κοιλιά.Λέγεσαι γονιός.Ακούς στο υποκοριστικό μαμά ή μπαμπάς και κάποιος στο σχολείο του παιδιού σου, διέρευσε ότι δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Και έτσι απλά,σε ξεσκέπασε.Τι κάνεις λοιπόν;Παραδέχεσαι το πανέμορφο αυτό ψέμα, ή κουκουλώνεις ένα ψέμα με ένα ακόμη ψέμα;

Ας ξεκινήσουμε από το γιατί να μην μάθει το παιδί ότι δεν υπάρχει  Άγιος Βασίλης:
επειδή το παιδί,χρειάζεται το παραμύθι,δεν είναι σωστό να απομυθοποιούμε έτσι απλά την ιστορία του.Το συγκεκριμένο μάλιστα «παραμύθι» είναι η προσωποποίηση του καλού, του αγαθού και του καλόψυχου. 



Γι΄ αυτό λοιπόν, στις μικρές ηλικίες είναι πολύ καλό να διατηρούμε μια τέτοια εικόνα,και ας κλέβει κάποιος άλλος την δόξα για το δώρο.Έτσι κι αλλιώς,όταν το παιδί μεγαλώνει, γίνεται σκεπτικιστής και αντιλαμβάνεται ότι τα παραμύθια είναι απλά παραμύθια.
Αν όμως υπάρξει κάποιος που του το πει πριν το αντιληφθεί από μόνο του,τότε δεν υπάρχει ουδεμία χρησιμότητα στο να πούμε ψέματα.Σε αυτή την περίπτωση, απαντάμε ότι ο Άγιος Βασίλης υπήρξε και ήταν ένας σπουδαίος Άγιος,ο οποίος μοίρασε την περιουσία του σε όλους.Έτσι οι πράξεις του ενέπνευσαν τους ανθρώπους  να δίνουν δώρα.Απλά αυτός που κάνει την πράξη,το κάνει σε ανάμνηση των υπέροχων πράξεων του Αγίου.

Υ.Γ. Δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε με την ιστορία του Άγιου Βασίλη,ούτε να πλάθουμε  ολόκληρες ιστορίες.Παν μέτρον άριστον αγαπημένοι μου.
Τέλος,δεν υπάρχει λόγος να πείτε μόνοι σας στο παιδί πως δεν υπάρχει ο αγαπημένος του Άγιος.Θα προχωρήσει μόνο του στην απομυθοποίηση όταν είναι ώριμο και έτοιμο.
Μην ξεχνάτε...Είναι ωραίο να πιστεύεις στον Άγιο Βασίλη...Γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξυπνάς Χριστούγεννα πρωί και να μην είσαι πλέον παιδί.....


Καλές γιορτές με υγεία!

2 σχόλια: