Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

HALLOWEEN: Ο μύθος του ΤζακΕπιμέλεια:- Φωτογραφίες: Ερωδίτη Παπαποστόλου

Το Halloween, είναι η γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου κατά την οποία τα παιδιά μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι τρομακτικό κι επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά λέγοντας "trick or treat?". Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας γιορτής του Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα και ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν και μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των χιλιετιών η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια σκοτεινή παγανιστική τελετή σε μέρα χαράς και μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά κι ενήλικες.


Το έθιμο της κολοκύθας, έχει ρίζες από ένα παλιό ιρλανδικό μύθο αυτόν του τσιγκούνη και πειραχτήρι Τζακ. Σύμφωνα με το μύθο, ο Τζακ είχε καλέσει τον διάβολο να πιουν ένα ποτό μαζί. 

Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει το ποτό του κι έτσι έπεισε τον διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους. Μεταμορφώθηκε λοιπόν ο διάβολος σε νόμισμα αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό, κι έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια όμως ο Τζακ, αποφάσισε να τον ελευθερώσει αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ότι ο διάβολος δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο κι ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε. 

Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξαναεμφανίστηκε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ζήτησε λοιπόν από το διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει ένα φρούτο. Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ γρήγορα γρήγορα σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Ο διάβολος λοιπόν ήταν παγιδευμένος και δεν μπορούσε να κατέβει. Γι αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Έτσι ο Τζακ τον ελευθέρωσε. 


Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον Παράδεισο όμως ο Θεός δεν τον δέχτηκε γιατί ήταν άνθρωπος μίζερος και κακός. Έτσι τον έστειλε στην κόλαση. όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε και του θύμισε την υπόσχεση που του έδωσε παλιότερα. Έτσι λοιπόν είπε στον Τζακ να φύγει. Όμως ο Τζακ τον ρωτάει: "Πώς θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά.". Και ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε να πορευθεί μέσα στη νύχτα. Ο Τζακ τότε έβγαλε ένα ραπάνι (που το κουβαλούσε πάντα μαζί του καθώς ήταν ένα από τα αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε κι έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο μην μπορώντας να βρει ένα μέρος για να αναπαύσει την ψυχή του. 

Έτσι κάθε Halloween οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες, κολοκύθες, κι έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα έτσι ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη και πειραχτήρι Τζακ.

Πηγή:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου