Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Τα γεγονότα που «κλόνισαν» την Ελλάδα





Το 2017

Μια χρονιά ρίχνει αυλαία. Μια χρονιά γεμάτη από ειδήσεις στην πλειονότητα τους αρνητικές. 
Η Ελλάδα κλονίστηκε ουκ ολίγες φορές.  Η χώρα μέτρησε θανάτους σε πλημμύρες, σεισμούς και δυστυχήματα ενώ δολοφονίες στυγερές άφησαν εμβρόντητη την κοινή γνώμη. 

Επιμέλεια: Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος για το Πινάκιο

Επίσης σπουδαίοι Έλληνες «έφυγαν» από κοντά μας. Η οικολογική καταστροφή στον  Σαρωνικό που μετέτρεψε την θάλασσα σε πίσσα σίγουρα δεν μπορεί να μην καταγραφεί στα καρέ της χρονιάς.
Το 2017 φεύγει σε λίγες ημέρες και ευχή όλων ο επόμενος χρόνος να κυλήσει ομαλά και να αφήσει γλυκιά γεύση.
Το Πινάκιο σας παρουσιάζει καρέ-καρέ τα γεγονότα που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη.


Ιανουάριος

-Ματωμένη Πρωτοχρονιά στην Πόλη.  Μακελειό στο club Reina με 39 νεκρούς και 69 τραυματίες.
-Στις 5 Ιανουαρίου η ΕΛ.ΑΣ συλλαμβάνει την Ρούπα. Οι Αρχές έφτασαν στην σύλληψη της από τους δυο συνεργούς της.
-Τετάρτη 11 Ιανουαρίου ο Χιονιάς πλήγωσε την χώρα. 85χρονος κάηκε στον ύπνο του από βραχυκύκλωμα θερμοσυσσωρευτή, ενώ η κακοκαιρία άφησε πίσω της σε ένα «γυμνό» κράτος πολλές ζημιές και ταλαιπωρία.
-τις 20 Ιανουαρίου ανακοινώνεται η συμμετοχή του Γιάννη  Αντετοκουνμπου στο All Star και μάλιστα στην αρχική πεντάδα.
-Τουρκικό σόου στις 29 Ιανουαρίου στο Αιγαίο. Ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού συνοδεία ΜΜΕ, προσέγγισε με πυραυλάκατο και ταχύπλοο ειδικών δυνάμεων τα Ίμια. 


Φεβρουάριος

-Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου σιγεί για πάντα η φωνή του μοναδικού «Λούκυ-Λουκ» του ελληνικού τραγουδιού. Του Λουκιανού Κελαηδόνη
-Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου «έφυγε»  ο Θέμης Μάνεσης. Είχε ξεχωριστή πορεία σε τηλεόραση και θέατρο.
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου το στολίδι του ελληνικού πολιτισμό, Σταύρος Νιάρχος περνά στα χέρια του Δημοσίου.

-Το τροχαίο στην εθνική που συγκλόνισε την Ελλάδα συνέβη το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου.
Ο Γιώργος Βακάκης, γιος του ιδιοκτήτη των πολυκαταστημάτων Jumbo Απόστολου Βακάκη, είναι ένας από τους τέσσερις ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας όταν μία Πόρσε εξετράπη της πορείας της στον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, έφυγε με το πλάι στον παράδρομο και έπεσε σαν πύραυλος πάνω σε σταθμευμένο όχημα. Μέσα στο ακινητοποιημένο αυτοκίνητο που ήταν εκείνη την στιγμή έξω από τουαλέτες στο πάρκινγκ της εθνικής οδού βρισκόταν μια 33χρονη γυναίκα με το μικρό γιο της ηλικίας  τριών ετών που έχασαν τη ζωή τους ακαριαία.
Από τη σύγκρουση, το σταθμευμένο honda civic κόπηκε στη μέση. Τα δύο αυτοκίνητα μετατράπηκαν σε μια άμορφη, πύρινη, μάζα
-27  Φεβρουαρίου το La laland γίνεται 14 καρατίων!

Μάρτιος


-Τετάρτη 1η Μαρτίου 52χρονος οδηγός ταξί δολοφονείται Ο δολοφόνος είχε αποπειραθεί να σκοτώσει κι άλλους αυτοκινητιστές.

-Το βράδυ της Τετάρτης 8 Μαρτίου η Μπαρτσελόνα έδειξε τι σημαίνει ποδόσφαιρο, σκορπώντας 6-1 την Παρί των πολλών εκατομμυρίων ευρώ.   Υπενθυμίζεται πως είχε χάσει στο πρώτο παιχνίδι στις 14 Φεβρουαρίου με 4-0.





Απρίλιος

-Στη ντουλάπα ο ληστής του Φαλήρου! Τους έφυγε μέσα από τα χέρια!
Ακούγεται απίστευτο όμως ο τέταρτος επικίνδυνος κακοποιός μέλος της συμμορίας που εισέβαλε στο διαμέρισμα ηλικιωμένης στο Παλαιό Φάληρο το πρωί  της 3ης του Απρίλη κρυβόταν επί 14 ώρες μέσα στο διαμέρισμα και παρά τις έρευνες οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν.
Όπως όλα δείχνουν οι αστυνομικοί κοίταξαν οπουδήποτε αλλού εκτός απ’ τη ντουλάπα του διαμερίσματος.
Ο δράστης φαίνεται ότι εκεί βρήκε καταφύγιο και κατάφερε να ξεγελάσει τους πάντες. Ωστόσο έκανε την ανάγκη του και προδόθηκε από την μυρωδιά. Αλλά έφυγε κύριος…

-Την Τετάρτη 19 Απριλίου μια τραγωδία συγκλόνισε την χώρα. Στο Σαραντάπορο κατέπεσε ελικόπτερο Χιούι. Νεκροί τέσσερις επιβαίνοντες και από θαύμα σώθηκε η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα.

-Στις 21 Απριλίου  έφυγε ο Στάθης Ψάλτης έπειτα από Έπειτα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο

-Πέμπτη 29 Απριλίου βρέθηκε πτώμα 6χρονης στα σκουπίδια…!!!Ο πατέρας που είχε δηλώσει την εξαφάνιση της ομολόγησε το φρικτό έγκλημα!

Μάιος

-Ξεκαθάρισμα νονών της νύχτας έξω από δημοτικό σχολείο την Τετάρτη 3 Μαϊου. Δολοφόνησαν 47χρονο μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού του
-Κύπελλο βίας στις 7 Μαΐου αφού ο ΠΑΟΚ κατακτά το κύπελλο ενώ πριν τον αγώνα είχαν συμβεί άγρια επεισόδια μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Απολογισμός από τον πόλεμο των χούλιγκαν ήταν 100 τραυματίες !
-Στην έδρα της Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη ο Ολυμπιακός πάλεψε αλλά δεν κατάφερε να στεφθεί  πρωταθλητής Ευρώπης. Οι ερυθρόλευκοι έφτασαν στον τελικό παρότι ήταν το αουτσάιντερ του Final 4 σε μια έδρα που έκαιγε.
-Μετά από χρόνια πολλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο και βάζει στην πλούσια τροπαιοθήκη της το Europa League την Τετάρτη 24 Μαϊου.
-Σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας (3η Σεπτεμβρίου και Μάρνης)  έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος, όταν άνοιξε έναν φάκελο που ήταν παγιδευμένος με εκρηκτικά ενώ βρισκόταν εν κινήσει με το αυτοκίνητό του! Η πρωτοφανής δολοφονική απόπειρα σημειώθηκε την Πέμπτη 25 Μαϊού.
-Σε ηλικία 99 ετών,στις 29 Μαϊου  έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός και πατέρας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ιούνιος

-Στις 3 Ιουνίου στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης για 12η φορά στην Ιστορία της η Ρεάλ Μαδρίτης.

-Παρασκευή 9 Ιουνίου ο μαθητής του δημοτικού Μάριος έπεσε νεκρός στο σχολείο του από αδέσποτη σφαίρα. Το συμβάν προκάλεσε κύμα έντασης και οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για το γκέτο βίας και συμμοριών που επικρατεί εδώ και χρονιά στην περιοχή.
-Κυριακή 11 Ιουνίου η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού επέστρεψε στο θρόνο της και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας μέσα στο κατάμεστο ΣΕΦ σε βάρος του αιώνιου αντιπάλου.
-Φονικός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Μυτιλήνη στις 13 Ιουνίου  Μια 43χρονη νεκρή, δεκάδες τραυματίες ο απολογισμός. Ένα χωριό η Βρίσα κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε, κατολισθήσεις δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα του νότιου νησιού, ζημιές σημειώθηκαν σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχώρια, αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης σε εκκλησίες – μνημεία της πόλης.
Στο χωριό Βρίσα, περίπου το 80% των σπιτιών – χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων.

-Από το Μέγαρο Μαξίμου, την Δευτέρα 19 Ιουνίου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός  -κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα - μεταξύ άλλων δήλωσε πως τα ελληνικά μαχητικά κάνουν παραβιάσεις στο Αιγαίο.

-Τραγωδία σε live μετάδοση την Παρασκευή 23 Ιουνίου Δύο νεκροί κι ένας τραυματίας από πτώση ψεκαστικού ελικοπτέρου. Μάλιστα ο ένας μετέδιδε ζωντανά την πτήση στο facebook πριν το τραγικό δυστύχημα.

-Την Κυριακή 25 Ιουνίου το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των γυναικών στο μπάσκετ έγραψε ιστορία αφού με μια ξέφρενη πορεία και δυνατές εμφανίσεις κατέκτησε την 4η θέση στο ευρωμπάσκετ.

-Νεκρή βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 27 Ιουνίου, σε διαμέρισμα της οδού Θήρας στην Κυψέλη η παρουσιάστρια Νανά Καραγιάννη.
Η τηλεπαρουσιάστρια έδινε πολύχρονη μάχη με την ανορεξία.
Να σημειωθεί ότι είχε νοσηλευθεί λόγω του συνδρόμου της ανορεξίας αρκετές φορές σε νοσοκομείο, ενώ σε συνέντευξη της είχε δηλώσει ότι είχε φτάσει να ζυγίζει μόλις 25 κιλά

Ιούλιος

-Κυριακή 2 Ιουλίου «έφυγε» ο ιδρυτής του Ant1 και εφοπλιστής Μίνως Κυριακού

-Τρίτη 4 Ιουλίου ήταν η ημέρα που ο Σάκης Ρουβάς ντύθηκε γαμπρός και παντρεύτηκε την γυναίκα της ζωής του Κάτια Ζυγούλη.

-Τίτλοι τέλους για το τηλεοπτικό reality που είχε καθηλώσει όλη την Ελλάδα στις μικρές οθόνες. Νικητής ο Ντάνος αλλά και ο ΣΚΑΪ καθώς η τηλεθέαση έφτασε στο 81,4%

-Μπράβος και μπάρμαν ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τουρίστα στην Ζάκυνθο τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου.

- Σεληνιακό τοπίο άφησε πίσω της η γιγαντιαία κατολίσθηση του ορυχείου στο Αμύνταιο  της Φλώρινας την 11η Ιουλίου. Οι κάτοικοι του χωριού Ανάργυροι απομακρύνθηκαν άρον-άρον, καθώς το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Το έδαφος υποχώρησε τουλάχιστον 40 με 50 μέτρα παρασέρνοντας καλλιέργειες και δρόμους, με την καθίζηση που προκλήθηκε από την κατάρρευση του ορυχείου να σταματά μόλις λίγα μέτρα από τα σπίτια του οικισμού.

-Δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές άφησε στο πέρασμα του ο Εγκέλαδος στην Κω στις 21 Ιουλίου. Η ένταση του σεισμού ήταν 6,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

-23 Ιουλίου: Χρυσό μέλλον:  Η εθνική νέων στο μπάσκετ πρωταθλήτρια Ευρώπης

Αύγουστος


-2 αυγουστου και όλος ο πλανήτης «ζαλίζεται» στο άκουσμα της πιο ακριβής μεταγραφής που έγινε ποτέ στα χρονικά. Ο Νεϊμάρ κάτοικος Παρισιού με 300 εκατ.
-Η «βασίλισσα» των αιθέρων είναι Ελληνίδα. Κατερίνα Στεφανίδη τη λένε και το όνομά της γράφτηκε με χρυσά γράμματα και στο Λονδίνο στις 6 Αυγούστου
-Ακόμη και αν έφυγες…
Μία ακόμη σημαντική απώλεια για το ελληνικό τραγούδι, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης, 8 Αυγούστου, έφυγε από τη ζωή, στα 72 της χρόνια, η τραγουδοποιός και τραγουδίστρια, Αρλέτα.
-18 Αυγούστου του 2017 έφυγε αθόρυβα η μεγάλη Ζωή Λάσκαρη από κοντά μας.



Σεπτέμβριος
 
Πηγή φωτό: Ορνιθολογική
-Άφωνο έμεινε το πανελλήνιο στις 5 Σεπτεμβρίου όταν ενημερώθηκε ότι αρχιμουσικός της κρατικής ορχήστρας (φέρεται να) ασελγούσε σε ανήλικα κορίτσια.
-Στις 12 Σεπτεμβρίου τα Μέσα Ενημέρωσης αναπαράγουν την είδηση που αφορά τεράστια οικολογική καταστροφή στην Σαλαμίνα. Μια οικολογική καταστροφή που πήρε διαστάσεις και εξαπλώθηκε σε όλον τον Σαρωνικό. η ρύπανση από το πετρέλαιο που διέρρευσε από το πλοίο Αγία Ζώνη έχει πλέον επεκταθεί μέχρι και την Πειραϊκή. 
-Η πετρελαιοκηλίδα μετακινήθηκε λόγω των ανέμων από τη Σαλαμίνα στην Πειραϊκή και από εκεί έφτασε ως τον Άγιο Κοσμά, το Ελληνικό και τη Γλυφάδα



Οκτώβριος

-Ήταν 2 Οκτωβρίου όταν έληξε το πολυήμερο μαρτύριο για τον επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.  186 ημέρες ομηρείας έληξαν έπειτα από επιχείρηση των αστυνομικών  στην Κρήτη.   «Με είχαν δεμένο σαν τον σκυλί, δεν περίμενα ότι θα σωθώ» ήταν από τα πρώτα του λόγια.
-Εμβρόντητη η αθηναϊκή κοινωνία από την στυγνή δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στο γραφείο του, το απόγευμα της Πέμπτης 12 Οκτωβρίου.

-Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός περνάει το κατώφλι του Λευκού Οίκου και συναντά τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Πυρ ομαδόν τον ανέμενε όταν επέστρεψε στην Αθήνα από την αντιπολίτευση καθώς προχώρησε σε deal 2,4 δις. ευρώ για F-16.  Τα κόμματα ζήτησαν εξηγήσεις…

-Σοκ κυριεύει το Πανελλήνιο στις 19 Οκτώβρη έπειτα από την δολοφονία θρίλερ της 32χρονης Δώρας ενώ αυτή βρισκόταν στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο δράστης έφερε στην νεαρή εφοριακό 14 μαχαιριές.

-Στις 26 Οκτωβρίου άγνωστοι εκτόξευσαν μολότωφ με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρές υλικές ζημιές στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Πεύκης, προηγουμένως μέλη του Ρουβίκωνα είχαν προπηλακίσει γιατρό στον Ευαγγελισμό.

-Στις 29 Οκτωβρίου συνελήφθη ο 29χρονος τρομοκράτης ο οποίος είχε στείλει το τρομοδέμα στον Παπαδήμο. Κατά την απολογία του παραδέχθηκε ότι ήταν ο αποστολέας των τρομοδεμάτων σε Ευρωπαίους αξιωματούχους.

-30 Οκτωβρίου  και  στην μέση της κόντρας Σπίρτζη και των εργαζομένων των σταθερών μπαίνουν οι επιβάτες οι οποίοι υπέστησαν απίστευτη ταλαιπωρία για να εκδώσουν την ηλεκτρονική κάρτα. Μαρτυρίες έκαναν λόγω για 6ωρή ή ακόμη και 7ωρη αναμονή μπροστά από τα γκισέ. Ο υπουργός μεταφορών εξήγγειλε παράταση την έκδοσης της μηνιαίας κάρτας για τις μεταφορές.


Νοέμβριος

-«Φοβήθηκα πολύ. Πέταξαν πέτρες στο δωμάτιο μου» είπε ο 11χρονος Αμίρ έπειτα από την ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε στο σπίτι του στις 3 Νοεμβρίου.
Μια μέρα αργότερα τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου και τους πρόσφερε με μια συμβολική κίνηση μια ελληνική σημαία.
-Στις 7 Νοεμβρίου συλλαμβάνεται ο φερόμενος δολοφόνος της 32χρονης Δώρας. Σοκ προκαλεί η απολογία του.  Παραδέχθηκε ότι σκότωσε την νεαρή εφοριακό με 14 μαχαιριές για να τις αποσπάσει την τσάντα και το κινητό… Η συνολική λεία του ήταν (μετά την πώληση του κινητού) 25 ευρώ.
-Στις 9 Νοεμβρίου ο Λουκάς της 17Ν παίρνει 48ωρη άδεια και προκαλεί αναστάτωση στον πολιτικό κόσμο.
-Η Ελλάδα όλη πάγωσε στο άκουσμα της τραγωδίας στην Μάνδρα Αττικής.  23 νεκροί από τις φονικές πλημμύρες. Δεκάδες γιατί επιπλέουν μέχρι και αυτήν την στιγμή στις λάσπες.

Δεκέμβριος

-Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα. Με προκλητικούς τόνους και απαιτήσεις ο «Σουλτάνος» ζήτησε την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης για να εισπράξει ηχηρές απαντήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην συνέχεια από τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο η επόμενη ημέρα τον βρήκε να δέχεται την αποθέωση στην Θράκη…


- Σάββατο 14 Δεκεμβρίου «πνίγηκε» η Ροδόπη. Πλημμύρισαν σπίτια , απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι.  Τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου ήταν απροσπέλαστα εξαιτίας του όγκου των συσσωρευμένων νερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου