Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, τι γίνεται όμως όταν η εικόνα αυτή δεν είνα απλή αλλά είναι μια γελοιογραφία ή ένα μικρό κελί κόμικ....Σίγουρα αξίζει περισσότερες... Μου έλεγε κάποτε ένας διευθυντής μου στη “Χώρα” πως για να διαπιστώσεις το περιεχόμενο του πολιτικού λόγου πρέπει να ξέρεις να διαβάζεις πίσω από τις γραμμές....Και είχε δίκιο. Έτσι αντιλαμβανόμουν νοήματα που άλλοι δύσκολα θα “έπιαναν¨. Όμως είχα βρει και ένα άλλο κόλπο το οποίο ήταν εξίσου καλό. Παρακολουθούσα πολιτικές εξελίξεις αλλά και κοινωνικές μέσα από κόμικ ή από γελοιογραφίες.
Ήμουν μάλιστα φανατικός αναγνώστης του περιοδικού ΓΑΛΕΡΑ. Ένα περιοδικό διαφορετικό από τα άλλα καθώς μέσα από τις γελεοιγραφίες του σε ταξίδευε σε πολιτικοκοινωνικούς προορισμούς.
Δυστυχώς όμως η Γαλέρα δεν κυκλοφορεί πλέον ένα χρόνο τώρα γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει μια λιτή ανακοίνωση: Η ΓΑΛΕΡΑ αναστέλλει την έκδοσή της για λόγους οικονομικούς.
Το τελευταίο τεύχος που κυκλοφόρησε στα περίπτερα ήταν το #51 (Ιανουάριος 2010). Το τεύχος Φεβρουαρίου 2010 μπορείτε να το διαβάσετε μόνο εδώ, στην ιστοσελίδα της ΓΑΛΕΡΑΣ, η οποία θα παραμείνει ενεργή.
Ωστόσο πριν κλείσει είχα την ευκαιρία να πάρω συνέντευξη σε έναν απο τους συντελεστές του περιοδικού τον κ. Γιάννη Κουκουλά. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να το βρω στο τηλέφωνο που είχα αλλά αποφάσισα να αναδημοσιεύσω τη συνέντευξη που του είχα πάρει στη “Χώρα” στις 2 Μαρτίου του 2007, απλά για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι μικροί πως πέρα από τα σύνορα της τέχνης υπάρχουν τρόποι για να υψωθούν φωνές αλλά και απόψεις διαμαρτυρίας ενάντια στο σύστημα που μας κατακρεουργεί.
Για ακόμη μια φορά να σημειώσω πως η συνέντευξη αλλά και οι εικόνες είναι αναδημοσίευση της εφημερίδας η ¨ΧΩΡΑ” και να θυμάστε η εικόνα λέει πάντα την αλήθεια και είναι το καρε του φιλμ της ιστορίας.
Οι Έλληνες διαβάζουν κόμικ;- Τι τους αρέσει περισσότερο σε αυτά;
Τα κόμικς δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα, όπως δεν είναι ούτε ο
κινηματογράφος ούτε η λογοτεχνία ούτε κάθε μορφή τέχνης. Οι Έλληνες διαβάζουν κόμικς και ο καθένας μπορεί να βρει αυτά που του αρέσουν, κοινωνικά, περιπέτειες, χιουμοριστικά, ερωτικά κλπ. Άρα, υπάρχουν κόμικς για κάθε ηλικία και για κάθε γούστο. Παρόλα αυτά, όπως οι Έλληνες δε διαβάζουν γενικά πολύ, δε διαβάζουν και κόμικς πολύ. Η αλήθεια είναι, ευτυχώς, οτι τα
τελευταία χρόνια στη χώρα μας υπάρχει μια ραγδαία ανάπτυξη των κόμικς
τόσο σε επίπεδο αναγνωστών, όσο και σε επίπεδο δημιουργώνκαι εκδόσεων.
Ποια είναι τα μηνύματα που περνάνε τα κόμικς στους αναγνώστες τους;
Όπως προείπα, τα κόμικς δεν είναι ενιαία. Δεν υπάρχουν κάποια
συγκεκριμένα μηνύματα που μπορεί κάποιος να προσλάβει όπως δεν υπάρχουν μηνύματα σε καμιά άλλη τέχνη. Ίσως το μόνο μήνυμα είναι οτι τα κόμικς είναι
τέχνη και εξοικειώνουν τον αναγνώστη τους με την τέχνη, με την ανάγνωση,
με την απόλαυση.
Γιατί κατά την άποψη σας θεωρούνται τα κόμικς ως έννατη τέχνη;
Γιατί η ημερομηνία γέννησής τους (τέλη του 19ου αιώνα) έπεται των
υπολοίπων 8 που χρονολογικά προηγήθηκαν (μουσική, θέατρο κλπ). Και σίγουρα είναι μια μορφή τέχνης εφάμιλλη των υπολοίπων και συναρπαστική όσο κάθε άλλη.
Στη χώρα μας μπορεί κάποιος εύκολα να γίνει σκιτσογράφος, υπάρχουν
υποδομές;
Η αλήθεια είναι οτι δεν υπάρχουν πολλές υποδομές. Υπάρχουν κάποιες
ιδιωτικές σχολές που κάνουν πράγματι πολύ καλή δουλειά αλλά πρέπει να
υπάρξουν και πανεπιστημιακά τμήματα επικεντρωμένα στο σκίτσο. Εύκολο,
φυσικά δεν είναι αλλά όποιος έχει τις ικανότητες είναι σίγουρο πως θα τα
καταφέρει. Και φυσικά πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό. Άλλο σκιτσογράφος και άλλο δημιουργός κόμικς.
Ποιες είναι οι ηλικίες που διαβάζουν κόμικς
Οι μικρές ηλικίες διαβάζουν περισσότερο αλλά τα τελευταία χρόνια τόσο
με την ανάπτυξη του είδους στην Ελλάδα, όσο και με την ύπαρξη πληθώρας
καλών "ενήλικων" κόμικς ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται. Επαναλαμβάνω,
υπάρχουν κόμικς για όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα. Όρεξη να
έχεις να ψάξεις και θα βρεις οτι θες.