Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Αποστόλης Φλουτσάκος: Ένας «Μανιάτης» στο Μπουρνάζι

Ο Αποστόλης Φλουτσάκος με την γυναίκα του Ειρήνη...εν ώρα εργασίας


Μπήκαμε στην μουσική ταβέρνα που έχει γίνει must στη Δυτική Αττική...τον «Μανιάτη»

«Στο ένα τραπέζι μπορεί να κάθομαι εγώ με την σύζυγο μου και την κόρη μου (που είναι 8 χρονών) και να γευματίζουμε και δίπλα μας να είστε εσείς με την δική σας οικογένεια. Αυτά τα λέει όλα θαρρώ... τρώμε τα ίδια φαγητά».


Μακάρι όλοι μας οι πελάτες να έμπαιναν αιφνιδιαστικά στην κουζίνα.
Εκεί θα διαπίστωναν την καθαριότητα αλλά και την ποιότητα των προϊόντων μας. Θα τους παροτρύναμε να ανοίξουν και τα ψυγεία μας...


«Με το που γεννιέσαι Μανιάτης είσαι μερακλής, φιλότιμος, φιλόξενος και παλληκάρι...»


«Με 12 ευρώ το άτομο με ελεύθερο κρασί ή τσίπουρο με ποικιλίες κρεατικών, με σαλάτες κ.α και φυσικά με ζωνατανή μουσική το μαγαζί γεμίζει... Πολλοί μας λένε τρελούς..Όχι, είμαστε άνθρωποι, βιοπαλαιστές κι εμείς που προσπαθούμε να ταϊσουμε σωστά και να διασκεδάσουμε τον κόσμο»

Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι πρώτα θα σεις τον γείτονα και μετά τον Θεό...Δεν σας κρύβω πως είναι μία από τις αγαπημένες μου παροιμίες ίσως επειδή την άκουγα πολύ συχνά από τους δικούς μου όταν ήμουν μικρός.
Η γειτονιά μου, όπως και στον καθένα μας ξεχωριστά άλλωστε, είναι κομμάτι του εαυτού μου. Εκεί οι άνθρωποι χαίρονται με την χαρά σου, συμπαραστέκονται στο πόνο σου και σε στηρίζουν όταν χρειάζεσαι έναν άνθρωπο να ακουμπήσεις...
Σε αυτή την γειτονιά λίγο πιο κάτω από την περιβόητη πλατεία Μπουρναζίου στο Περιστέρι εντάχθηκε πριν λίγους μήνες ο Αποστόλης Φλουτσάκος.
Εκεί έστησε την επιχείρηση του για να ζήσει την οικογένεια του. Μια ταβέρνα με μουσική και έντονο οικογενειακό κλίμα.
Από τις πρώτες συζητήσεις που κάναμε για να τον καλωσορίσω στη μικρή μας γειτονιά με τους όμορφους κήπους και με τους ανθρώπους που ακόμη σου λένε «καλημέρα»  το πρωί...συνειδητοποίησα πως επρόκειτο για έναν άνθρωπο οικογενειάρχη που κουράστηκε να παρέχει την πλάτη του για να πλουτίζουν άλλοι και με τις γνώσεις του, την εμπειρία του αλλά και με το μεράκι του, ρίσκαρε μόνο και μόνο για να ζήσει την οικογένεια του. Η Ειρήνη η σύζυγος του πάντα χαμογελαστή και το γλυκύτατο 8χρονο κοριτσάκι τους η Φωτεινούλα είναι για τον Αποστόλη πια λόγος ύπαρξης.
Ο "Μανιάτης" κι εγώ
Και ξέρετε κάτι...βαρέθηκα να βλέπω περιοδικά με τρανούς και μεγάλους σεφ να μαγειρεύουν και να αναμειγνύουν σε μικρές κατσαρόλες γεύσεις από όλα τα πέρατα της γης... Αυτές τις ημέρες εγώ λοιπόν διάλεξα να προβάλω τον Αποστόλη ή τον Μανιάτη (όπως τον αποκαλούν πολλοί), γιατί είναι ο άνθρωπος της διπλανής μου πόρτας.

Είναι ο Έλληνας ο βιοπαλαιστής που με απλές παραδοσιακές συνταγές τις οποίες όμως «πασπαλίζει» με αγάπη και μεράκι κατορθώνει να σαγηνεύσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο... Τους τελευταίους μήνες στήνει ωραία γλέντια στο μικρό του μαγαζί και πραγματικά σημειώνεται το αδιαχώρητο. Χαίρομαι, γιατί πρέπει αυτοί οι άνθρωποι, που δεν προσποιούνται, που δεν κοροϊδεύουν τον κόσμο, που σκοπός τους είναι να ζήσουν με αξιοπρέπεια την οικογένεια τους, αυτοί είναι που πρέπει να αναδεικνύονται.
Επειδή από την πρώτη ημέρα του κάνω -άθελα μου- do στην κουζίνα στο φωτορεπορτάζ που ακολουθεί θα δείτε ότι το ξεκινάω από αυτό το χώρο για διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι την καθαριότητα και την ποιότητα.  Επίσης πολύ ωραία πινελιά είναι και οι χρωματιστές τοιχογραφίες...

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος
Φωτογραφίες: Ιουλία Παπαδημητρίου


Μανιάτης...μια μουσική ταβέρνα στην καρδιά του Μπουρναζίου...Έλειπε ένα μαγαζί σαν το δικό σας; Σε τι διαφέρει από τα άλλα;


«Τέτοιου είδους μαγαζιά υπάρχουν και μάλιστα είναι αρκετά. Εμείς ποντάρουμε στην ποιότητα και την καθαριότητα και ταυτόχρονα στις πολύ προσιτές τιμές. Το δικό μας είναι άκρως οικογενειακό μαζί. Δεν κοιτάμε τους πελάτες μας στο πορτοφόλι αλλά στα μάτια και αυτή πιστεύω είναι η βασική διαφορά μας, ότι δεν είμαστε απρόσωποι...»


Κάθε Παρασκευή και Σάββατο αλλά και Κυριακή το μαγαζί σας είναι γεμάτο παρά το γεγονός πως δεν έχει κλείσει ακόμη ένα χρόνο ζωής...Που το αποδίδετε το γεγονός αυτό;
Το αδιαχώρητο και το γλέντι καλά κρατεί στου "Μανιάτη"

«Σας το είπα και στην προηγούμενη ερώτηση σας...Στο ένα τραπέζι μπορεί να κάθομαι εγώ με την σύζυγο μου και την κόρη μου (που είναι 8 χρονών) και να γευματίζουμε και δίπλα μας να είστε εσείς με την δική σας οικογένεια. Αυτά τα λέει όλα θαρρώ... τρώμε τα ίδια φαγητά».


Θα μας πείτε τι μπορεί να φάει κάποιος στο μαγαζί σας; Οι τιμές είναι προσιτές για να έρθει με την οικογένεια του ή με την παρέα του;

«Εμείς παρακαλούμε να έρθουν και να τα δοκιμάσουν όλα...Πιστεύω πως οι τιμές είναι κομμένες και ραμμένες ώστε να φάνε όλοι πλουσιοπάροχα».


Είναι αλήθεια πως τα πάντα στο μαγαζί σας έχουν πινελιές σας, από το μενού, το πρόγραμμα ακόμη και από τις ξεχωριστές τοιχογραφίες στους τοίχους;


«Το μαγαζί φτιάχτηκε με μεράκι και πολύ αγάπη, από εμένα, τη σύζυγο μου ακόμη και από την κόρη μου. Εμείς έτσι έχουμε μάθει...Οικογένεια. Μια λέξη που τα εμπεριέχει όλα. Όσο για τις τοιχογραφίες δείχνουν την αγάπη μας για την Μάνη».




Πριν το δικό σας μαγαζί είχατε δουλέψει κι αλλού –προφανώς- Τι είχατε δει και είπατε πως το δικό μου μαγαζί δεν πρόκειται να γίνει ποτέ αυτό;
 
Εικόνα από την κουζίνα...λίγο πριν τα πιάτα πάνε στη σάλα...
«Τη δουλειά αυτή την κάνω 18 χρόνια. Ο πελάτης δεν φάει κάτι το οποίο δεν έχουμε δοκιμάσει εμείς πρώτα. Άρα αυτό τα λέει όλα...»


Τα άλλα μαγαζιά σέβονται τους πελάτες τους ή τους πλασάρουν προϊόντα χαμηλής ποιότητας για περισσότερο κέρδος;
 
Την στιγμή που ο Αποστόλης Φλουτσάκος κόβει το κοτόπουλο. Προσέξτε καθαριότητα και ποιότητα
«Σας παρακαλώ πολύ οι ερωτήσεις σας να αφορούν το μαγαζί μας και ότι κάνουμε εμείς σωστό ή λάθος...  Δε μας αφορά τι κάνουν οι άλλοι».

Θα σας ενοχλήσει αν κάποιος μπει αιφνιδιαστικά στην κουζίνα; Μιλήστε μας λίγο για την ορχήστρα... και το ρεπερτόριο της...
 
Ο βοηθός του Αποστόλη ο Άκης
«Τι λέτε τώρα...Μακάρι όλοι μας οι πελάτες να έμπαιναν αιφνιδιαστικά στην κουζίνα.
Εκεί θα διαπίστωναν την καθαριότητα αλλά και την ποιότητα των προϊόντων μας. Θα τους παροτρύναμε να ανοίξουν και τα ψυγεία μας... Κάνουμε την δουλειά μας με συνείδηση και σεβασμό.
Σε ότι αφορά την ορχήστρα μας, πρόκειται για νέα παιδιά τα οποία είναι πολύ καλοί μουσικοί και διαθέτουν ικανότητες και με αυτές καλύπτουν μεγάλη μουσική γκάμα και όλα τα ρεπερτόρια. Πρόκειται για τους :

-Σταύρο Σαντοριναίο: φωνή-κιθάρα


-Νίκο Σαντοριναίο: φωνή-μπουζούκι

-Δημήτρη Τερεζάκη: φωνή-τουμπερλέκι

-Μαρία Τσαγάνη : φωνή




Οι «Μανιάτες» είστε μερακλήδες στους μεζέδες...σας το έχουν επισημάνει αυτό πελάτες σας;

«Με το που γεννιέσαι Μανιάτης είσαι μερακλής, φιλότιμος, φιλόξενος και παλληκάρι... Όσο για τους μεζέδες μας σας παρακαλώ ελάτε να τους δοκιμάσετε...Δεν μπορούμε να περιαυτολογούμε...δεν είναι και του χαρακτήρα μας άλλωστε..»

Αλήθεια τι τους μένει σαν εικόνα και στην συνέχεια σαν εντύπωση από το μαγαζί;

«Το ζεστό, ευχάριστο, οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον»


Με ευλάβεια επιμελείται τα ψητά 
Το ότι εσείς και η οικογένεια σας τρώει στο μαγαζί μαρτυρά την ποιότητα των πιάτων σας;

«Υπήρχε ποτέ περίπτωση να θέσω σε κίνδυνο την ίδια μου την οικογένεια;»

Το δικό σας αγαπημένο φαγητό ποιο είναι;

 «Δεν με βλέπετε...Φαίνεται να έχω πρόβλημα με το φαγητό; Είμαι καλοφαγάς αρκεί να μαγειρεύω εγώ ή γυναίκα μου»


Για ποιο πιάτο αξίζει κάποιος να έρθει στην ταβέρνα του Μανιάτη;
 
Οι εκλεκτοί μεζέδες του Μανιάτη...
«Τα επιμελούμαι με τόση αγάπη και μεράκι που πραγματικά δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο πιάτο που να μην αξίζει...Θεωρώ ότι με γνώμονα την παραδοσιακή κουζίνα και φρέσκα προϊόντα της ελληνικής φύσης το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό» 



Αν κάποιος σας πει...κ. Αποστόλη έχω 100 ευρώ και θέλω να φωνάξω και 9 άτομα θα προσαρμόσετε τις τιμές σας ή θα του πείτε πως δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί το αίτημα του...
 
Δεν αμφιβάλλει κανείς πως η εξυπηρέτηση είναι...όμορφη 
«Τα πάντα είναι συζητήσιμα. Και αν μου κάνει και τέτοια εξήγηση από την αρχή όταν θα χορέψει θα του ανοίξω και δύο σαμπάνιες...»


Ο Έλληνας έχει συνδέσει το φαγητό του με την καλή μουσική και το καλό κρασί; Είναι μια παρηγοριά του στις ημέρες που διανύουμε;
 
Άφθονο κρασί από την Μάνη...
«Σίγουρα! Γιατί με 12 ευρώ το άτομο με ελεύθερο κρασί ή τσίπουρο με ποικιλίες κρεατικών, με σαλάτες κ.α και φυσικά με ζωνατανή μουσική το μαγαζί γεμίζει... Πολλοί μας λένε τρελούς..Όχι, είμαστε άνθρωποι, βιοπαλαιστές κι εμείς που προσπαθούμε να ταϊσουμε σωστά και να διασκεδάσουμε τον κόσμο, για να ξεφύγει λίγες ώρες από το γκρίζο των ημερών. Άλλωστε στα δύσκολα ο Έλληνας είναι μια παρέα...»


Πως μπορεί να έρθει κανείς στο μαγαζί σας...και πως μπορεί να κλείσει τραπέζι για τις γιορτές;

«Βρισκόμαστε στη συμβολή των οδών Κύπρου και Κορυτσάς 29 στο Μπουρνάζι. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι ζωντανή μουσική με 12 ευρώ το άτομο.
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12:00 το βράδυ. Αν θέλει κάποιος να κάνει κράτηση δεν έχει από το να καλέσει στο 210- 5763760».


Και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στον Μανιάτη; Θα είστε ανοιχτά; Και πείτε μας λίγο τιμές και τι περιλαμβάνουν αυτές...
 
Ρεβεγιόν στον ¨'Μανιάτη"
«Ρεβεγιόν Χριστουγέννων, Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς...θα είμαστε εκεί. Μαζί θα κάνουμε Χριστούγεννα και μαζί θα αλλάξουμε χρόνο. Μόνο με 15 ευρώ το άτομο. Με ποικιλίες κρεατικών και αρκετά πρώτα πιάτα όπως αρμόζει στις ημέρες αυτές».

Σας ενοχλεί ο ανταγωνισμός ή σας κάνει καλύτερο... Τι να περιμένουμε από εσάς και τον «Μανιάτη» ή εσάς τον «Μανιάτη» αν προτιμάτε τις ημέρες που έρχονται...; Θα μας εκπλήξετε ευχάριστα;
 
Η ομάδα του "Μανιάτη"
«Αν δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε και εξηγούμαι αμέσως... Είμαστε μόλις 10 μηνών μαγαζί και τα Παρασκευοσαββατοκύριακα δεν πέφτει καρφίτσα. Αυτό κάτι δείχνει. Ότι ο κόσμος μας γνωρίζει, μας εμπιστεύεται και μας καθιερώνει. Ωστόσο τους πέντε πρώτους μήνες μόνο η γειτονιά μας, μας στήριζε -και το κάνει ακόμη- και με το Βήμα που μου δίνετε θα ήθελα να τους ευχαριστήσω που μας ενισχύου αυτές τις δύσκολες εποχές.

Τέλος, με τις απαντήσεις μου και μόνο πιστεύω ότι σας έχω εκπλήξει (σ.σ γέλια) Φανταστείτε λοιπόν να μας γνωρίσετε καλύτερα. Θα εκπλαγείτε...Είναι καλά παιδιά οι Μανιάτες!»

1 σχόλιο:

  1. να ρωτησω κι εγω λοιπον αφου πηγαινε τοσο καλα,γιατι μετακομίσατε στο γαλατσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή