Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Έξι προτάσεις από τις εκδόσεις Λιβάνη για "δραπέτευση" στην γνώση και στην φαντασία


Οι εκδόσεις Λιβάνη προτείνουν στους αναγνώστες του Πινακίου υπέροχα βιβλία για τις γιορτές. Πρόκειται για τους εξής τίτλους:
-Άννα Λάμπρου: Όσα μπορεί να φέρει η αγάπη
-Χριστίνα Σαββάκη: Ζωή σαν λευκή νύχτα
-Αθηνά Ζουράρη: Όταν ηχούν τα κύμβαλα
-Γιάννης Πετρόπουλος: Ζήτημα τιμής
-Χάρπερ Τομ: Η κάθοδος του Ορφέα
Φίτσεκ Σεμπάστιαν,Τσόκος Μίχαελ: Μαθήματα νεκροψίας


Άννα Λάμπρου: Όσα μπορεί να φέρει η αγάπη
Η ηλικία της Φωτεινής, όπως και η δυστυχία της, ήταν μεγάλη. Καταδικασμένη και φυλακισμένη για φόνο, με μόνη επιθυμία να πεθάνει ελεύθερη για να ξαναδεί και να ξαναφιλήσει τους γιους της, αναπολεί ολόκληρη τη ζωή της, τότε που ελεύθερη ζούσε την καθημερινότητά της με τις πολλές στιγμές χαράς, λύπης, ηρεμίας, αλλά και στενοχώριας. Τότε –όταν οι προβληματισμοί της ήταν έντονοι, όπως και οι απογοητεύσεις–, η ελπίδα, τα όνειρά της και η αισιοδοξία της τη βοηθούσαν να νιώθει ευτυχισμένη και έτσι, γενικά, στον απολογισμό της ζωής της αισθανόταν γαλήνια και ικανοποιημένη από όσα ήδη είχε ζήσει. Κάποια μοιραία στιγμή, την ηρεμία και την ευχαρίστηση που αντλούσε από τη ζωή, εντελώς απρόσμενα, τη διαδέχτηκε απέραντη και ατέλειωτη δυστυχία – και η καταδίκη της. Το μεγάλο μυστικό της το πήρε μαζί της, χωρίς να νοιάζεται που η πράξη της προκάλεσε οργή, μίσος και κατηγόριες – αλλά συνάμα αγάπη.



Η συγγραφέας
H Άννα Λάμπρου (Oκτωνιάδη) γεννήθηκε στον Πειραιά το 1941. Aποφοίτησε
από τη Mέση Eμπορική Σχολή Πειραιώς το 1959 και από το Institute of English Language and Literature of Piraeus επίσης το 1959.
Eργάστηκε από το 1960 στην Eλλάδα και στην Aυστραλία σε ναυτιλιακές εταιρείες ως ναυλομεσίτρια, διαχειρίστρια πλοίων, συμπλοιοκτήτρια, οικονομική διευθύντρια. Aποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1992.
Aπό τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Δικαίωμα στην Ευτυχία.

«∆εν υπάρχει αγάπη χωρίς θυσία. Πιστεύω στον άνθρωπο και στην απέραντη, απόλυτη, ανιδιοτελή αγάπη που µπορεί να δείξει και να νιώσει. Πιστεύω στον άνθρωπο που µπορεί επίσης να νιώσει απόλυτη κακία. Η δύναµη κάθε ανθρώπου συσσωρεύει µέσα του δικαιοσύνη ή αδικία, αγάπη ή µίσος, καλοσύνη
ή κακία. Στο χέρι του καθενός είναι να ακολουθεί τη µοίρα που διαλέγει για να φτάσει στον αποτροπιασµό ή στον έπαινό του».

Αθήνα 2013*Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ*Σελίδες: 300:*Τιμή: 9,90 € (με ΦΠΑ)

Χριστίνα Σαββάκη: Ζωή σαν λευκή νύχτα

«Φεύγει. Κι είμαι έτοιμη να φύγω κι εγώ. Για πάντα. Το όνειρο τελειώνει. Ο εφιάλτης ξαναρχίζει. Είμαι η Λευκή Θαλασσινού. Είμαι δεκαεπτά χρονών. Είμαι μόνη στην έναστρη νύχτα... Μόλις έχω κάνει έρωτα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Με τον άντρα της ζωής μου. Με τον άντρα μιας άλλης».
«Η Λευκή ονειρευόταν. Η Μπλανς μόνο βιώνει. Η Λευκή έζησε και πέθανε για τον απόλυτο έρωτα. Η Μπλανς αναδύθηκε από τις στάχτες της Λευκής μόνο σαν σώμα, που ζει για να δοκιμάζει, για να συλλέγει εμπειρίες, για να γεύεται καθετί καινούριο και ακραίο...»
Ακραίο που ενσαρκώνουν άντρες φλερτάροντας μαζί της μα και με την καταστροφή. Ακραίο που ενσαρκώνει η ίδια προσπαθώντας να βρει τις ισορροπίες της. Όμως, γίνεται μέλλον χωρίς παρελθόν;
Από τη Θάσο στο Παρίσι κι από τη γαλλική επαρχία πίσω στη Θάσο, σε μια πορεία που σημαδεύεται στο ξεκίνημα και στην ολοκλήρωσή της από έναν ερωτικό χορό, παρακολουθούμε την πολυκύμαντη ζωή της Λευκής. Η αναγέννηση μιας γυναίκας, οι πληγές του έρωτα, η καινούρια αρχή.

Η συγγραφέας
Η Χριστίνα Σαββάκη γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε ψυχολογία στη Γαλλία,
όπου και εξειδικεύτηκε με μεταπτυχιακές σπουδές στην κλινική ψυχολογία παιδιού, εφήβου και ενηλίκου. Επίσης απέκτησε κατάρτιση στις τεχνικές της εικαστικής ψυχοθεραπείας και της δημιουργικής γραφής. Από το 2000 ζει στη Ρόδο, όπου διατηρούσε για πολλά χρόνια ιδιωτικό γραφείο και παράλληλα παρείχε ψυχολογική στήριξη σε άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, ενώ σήμερα εργάζεται στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο κοριτσιών.

Αθήνα 2013 – Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – Σελίδες: 351  - Τιμή: € 13,80 (με ΦΠΑ)



Αθηνά Ζουράρη: Όταν ηχούν τα κύμβαλα

Η ζωή όλων θα ανατραπεί, όταν τη μέρα της 17ης Νοεμβρίου 1974 η μικρή Όλγα με τον εύθραυστο ψυχισμό θα παρερμηνεύσει ένα συμβάν στο οποίο γίνεται μάρτυρας εντελώς τυχαία. Αμέσως αυτό θα γονιμοποιήσει ανεξέλεγκτα συναισθήματα, που θα την εγκλωβίσουν σε μια δική της, νοσηρή πραγματικότητα. Θα περπατήσει έτσι στα μονοπάτια της εκδίκησης, παρασύροντας όσους βρίσκονται στο δρόμο της. Κανείς δε θα μπορεί να ξεφύγει από αυτό τον εφιάλτη, αφού κανείς δε γνωρίζει ποιος κρύβεται πίσω του. Κι όμως, υπάρχει κάτι που πρέπει να ανακαλύψουν για να σωθούν. Θα τα καταφέρουν πριν να είναι αργά;

«Κάτι συνέβη έτσι ξαφνικά, λες και φύσηξε μανιασμένος αέρας και σκόρπισε το μεταξένιο σύννεφο που τύλιγε την καθεμιά τους, χρόνια τώρα. Σαν από ήχο ενός κύμβαλου, έσπασε η ηρεμία και η σιωπή. Θαρρείς και κομματιάστηκε ένας τεράστιος καθρέφτης. Είδαν τι κρυβόταν πίσω του και τρόμαξαν. Μάτωσαν από πόνο και αγανάκτηση. Ο αέναος χρόνος κλείστηκε μέσα σε λίγες στιγμές, φτιάχνοντας μια σύνθεση από θύτες και θύματα συγχρόνως. Όταν καταλάγιασε ο κουρνιαχτός, για ένα πράγμα ήταν σίγουρες, πως ό,τι κι αν ακολουθήσεις, συναίσθημα ή λογική, θα πληγώσεις και θα πληγωθείς, αλλά με μια μικρή διαφορά: επειδή η λογική δεν είναι πάντα προς ίδιον όφελος, ίσως πληγώνει λιγότερο».

«Αυτό το βιβλίο το αφιερώνω στα παιδιά με το μελαγχολικό βλέμμα. Κάποια στιγμή με περίσσια ευκολία τα βυθίσαμε στη θλίψη. Αργότερα, με την ίδια ευκολία, τους ζητήσαμε και συγνώμη. Τα παιδιά όμως είναι πολύ έξυπνα. Συγχωρούν, αλλά δεν ξεχνούν».

Η συγγραφέας
Η Αθηνά Ζουράρη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Επικοινωνία με τη συγγραφέα: athinazourari@hotmail.com
Αθήνα 2013*Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ*Σελίδες: 317 *Τιμή: 14,00 € (με ΦΠΑ)

Γιάννης Πετρόπουλος: Ζήτημα τιμής
Στο Ρούμκαβακ, ένα χωριό στη μακρινή Καππαδοκία, λίγο πριν φύγουν οι χριστιανοί με την Ανταλλαγή των πληθυσμών, έθαψαν βαθιά μέσα στη γη ένα μεγάλο βιβλίο. Εκείνο το βιβλίο, τον κώδικα του Ρούμκαβακ, αναλαμβάνει να βρει ένας άνθρωπος που ζει καθημερινά τον πόλεμο και τον πόνο, αφού εργάζεται ως πολεμικός ανταποκριτής σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη. Σε αυτή όμως την ειδική αποστολή παρελθόν και παρόν μπλέκονται ακατάπαυστα, και μαζί συναισθήματα, σκέψεις, αναμνήσεις, απόψεις και μνήμες. Ο ήρωάς μας καλείται μέσα από ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών να βρει τη λύτρωση και τη συμφιλίωση με τον εαυτό του και τις ρίζες του.
«Η Ιζαμπέλα έλεγε πως ο έρωτας γίνεται πιο τυραννικός με την απουσία του αγαπημένου προσώπου, δεν ξεπέφτει με την καθημερινή τριβή, την αναγκαστική επαφή και το βούλιαγμα του κρεβατιού. “Αρχίζω να καταλαβαίνω
την Πηνελόπη”, έλεγε και γαντζωνόταν πάνω μου σαν τον κισσό, χωρίς να ρωτήσει πότε θα ξαναφύγω. Το ήξερε. Είχε ερωτευτεί κάποιον που ήταν όπου γης πατρίς, που αγαπούσε τον κίνδυνο όσο τίποτα και του άρεσε ν' ακούει τα βαριά και τα συριστικά σύμφωνα των ανθρώπων σε όλα τα σημεία της γης και να διαβάζει τους ποιητές».

Ο συγγραφέας
Ο Γιάννης Πετρόπουλος γεννήθηκε στη Θηριόπετρα Αριδαίας. Ζει και εργάζεται στα Γιαννιτσά Πέλλας. Είναι εκπαιδευτικός. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με ένα διήγημα στον τόμο Είκοσι και μία ιστορίες (1996), στον οποίο μετείχαν πρωτοεμφανιζόμενοι συγγραφείς που είχαν λάβει μέρος στο λογοτεχνικό διαγωνισμό του περιοδικού Elle. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα: Η Μυρωδιά της Μπαρούτης (2001), Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 1999. Το Ιδεόγραμμα του Έρωτα (2002). Ο Ανδρέας, ο Αριστείδης, η Αθηνά και ο Κυριάκος (2006). Bohème (2009).

Αθήνα 2013 – Σειρά: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – Σελίδες: 398
Τιμή: € 14,80 (με ΦΠΑ)

Χάρπερ Τομ: Η κάθοδος του Ορφέα

Αθήνα, 389 π.Χ. Ο Αθηναίος Πλάτωνας, δέκα χρόνια μετά την εκτέλεση του Σωκράτη, εγκαταλείπει την Αθήνα με προορισμό την Κάτω Ιταλία αναζητώντας το φίλο του Αγάθωνα, που έκανε το ίδιο ταξίδι πριν από αυτόν με σκοπό να αποκτήσει ένα πολύτιμο σύγγραμμα αδιευκρίνιστου περιεχομένου. Ο Αθηναίος φιλόσοφος θα ακολουθήσει τα ίχνη του φίλου του, όμως σε κάθε βήμα του νιώθει πιο μακριά από την αλήθεια. Από την Αυλή του τυράννου των Συρακουσών έως τη μύηση στα πυθαγόρεια μυστήρια, ο Πλάτωνας καλείται κάθε φορά να ξετυλίξει το νήμα μιας αναζήτησης στα πιο χθόνια βάθη της γνώσης, προσπαθώντας να βρει τον Αγάθωνα.
Δεν κατέγραψα ποτέ τις απαντήσεις στα σημαντικότερα μυστήρια, και ούτε σκοπεύω να το κάνω ποτέ… Αυτή θα είναι η απάντησή του όταν επιστρέψει στην Αθήνα από το ταξίδι του στην Ιταλία…
Σήμερα ο Τζόνα, μετά από σχεδόν δυόμισι χιλιάδες χρόνια, καλείται να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με τον Αθηναίο φιλόσοφο, αναζητώντας τη γυναίκα του Λίλι, αρχαιολόγο, που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής στη Νότια Ιταλία. Σύντομα ο Τζόνα πρόκειται να συνειδητοποιήσει ότι το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά του για να ανακαλύψει τι συνέβη στη Λίλι είναι σκοτεινό, μυστηριώδες και σπαρμένο με θανάσιμους κινδύνους…
Είναι πρόθυμος να πληρώσει το υπέρτατο τίμημα για να τη βρει;

Φαντάσου την κατάστασή μας κάπως έτσι: Υπάρχει μια σπηλιά. Είναι γεμάτη ανθρώπους με λαιμαριές και αλυσίδες… Πίσω τους καίει μια φωτιά που δε βλέπουν… Το μόνο που βλέπουν οι έγκλειστοι είναι οι σκιές που πέφτουν στο τοίχωμα της σπηλιάς… Πιστεύουν ότι οι σκιές είναι η πραγματικότητα… Τι γίνεται όμως αν ένας τους διαφύγει;

Ο συγγραφέας
Ο Τομ Χάρπερ γεννήθηκε στη Γερμανία και σπούδασε μεσαιωνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Έχει γράψει δέκα μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων Ο Τάφος του Αχιλλέα, Το Βιβλίο των Μυστικών, Η Κρύπτη του Λαζάρου, Η Πολιορκία των Ουρανών και Τα Μυστικά των Νεκρών, που κυκλοφορούν επίσης από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Αστυνομικών Μυθιστορημάτων, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες παγκοσμίως. Ζει στο Γιορκ με τη γυναίκα του και τους δύο γιους τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.tom-harper.co.uk.

Μετάφραση από τα αγγλικά: ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΕΛ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αθήνα 2013
Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 558
Τιμή: € 15,90 (με ΦΠΑ)

Φίτσεκ Σεμπάστιαν,Τσόκος Μίχαελ: Μαθήματα νεκροψίας

Ο ιατροδικαστής Πάουλ Χέρτσφελντ, ειδικός στα βίαια εγκλήματα, βρίσκει στο κρανίο ενός φρικτά κακοποιημένου πτώματος τον αριθμό τηλεφώνου της κόρης του. Η Χάνα έχει απαχθεί και για τον Χέρτσφελντ ξεκινά ένα διεστραμμένο κυνήγι. Γιατί ο ψυχοπαθής απαγωγέας έχει ετοιμάσει άλλο ένα πτώμα με στοιχεία στο νησί Χέλγκολαντ. Μα ο Χέρτσφελντ δεν μπορεί να φτάσει στις πληροφορίες και να κερδίσει τον αγώνα ενάντια στο χρόνο: το νησί
έχει αποκοπεί από την ηπειρωτική χώρα εξαιτίας ενός τυφώνα και έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους του. Ανάμεσα στους λίγους ανθρώπους που παραμένουν στο νησί είναι η σχεδιάστρια κόμικ Λίντα, η οποία έχει βρει τον νεκρό στην ακτή. Απελπισμένος, ο Χέρτσφελντ προσπαθεί να την πείσει να διεξαγάγει τη νεκροψία ακολουθώντας τις οδηγίες του τηλεφωνικά. Μα η Λίντα δεν έχει αγγίξει ποτέ νυστέρι, πόσο μάλλον για να κάνει νεκροψία... Ωστόσο σύντομα καταλαβαίνει ότι η ζωή του κοριτσιού που έχει πέσει θύμα απαγωγής δεν είναι η μόνη που βρίσκεται σε κίνδυνο...

«Έντερ! Έντερ!» Η Λίντα άρχισε να τριγυρίζει στο καθιστικό σαν σε αργή κίνηση... Θα προτιμούσε να βάλει τις φωνές και να βγει τρέχοντας από το σπίτι... Βοήθεια! Αυτή η γυναίκα χρειάζεται βοήθεια... Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλό πρόσωπο. Όπως στη φωτογραφία της κάψουλας.

Ο συγγραφέας
Ο Σεμπάστιαν Φίτσεκ γεννήθηκε το 1971 στο Βερολίνο και είναι γνωστός ως ο κατεξοχήν σταρ των ψυχολογικών θρίλερ στη Γερμανία έχοντας γράψει ως τώρα επτά bestsellers,  μεταξύ των οποίων είναι τα Der Augensam­mler και Der Augenjäger. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε είκοσι τέσσερις γλώσσες, ενώ το τρίτο του μυθιστόρημα, Das Kind, έγινε ταινία με διεθνή διανομή. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το συγγραφέα στην ηλεκτρονική διεύθυνση fitzek@sebastianfitzek.de, www.sebastianfitzek.de
ή στο www.facebook.com/sebastianfitzek.de.
Ο Μίχαελ Τσόκος γεννήθηκε το 1967 στο Κίελο και διευθύνει το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής του πανεπιστημίου Charité και το Δημόσιο Ινστιτούτο Δικαστικής και Κοινωνικής Ιατρικής στο Βερολίνο. Είναι ο πιο γνωστός ιατροδικαστής στη Γερμανία και εργάζεται ενεργά ως ειδικός τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό, όπως για τον ΟΗΕ, στην αναγνώριση θυμάτων άμαχου πληθυσμού σε εμπόλεμες περιοχές. Ο Μίχαελ Τσόκος παρουσιάζει ιατροδικαστική εκπομπή στο κανάλι του National Geographic. Οι εντυπωσιακές συλλογές περιπτώσεων που έχει συγγράψει, όπως το Dem Tod auf der Spur και το Der Totenleser, έχουν γίνει bestsellers.

Μετάφραση από τα γερμανικά: ΧΡΥΣΑ ΜΠΑΝΙΑ

Αθήνα 2013
Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Σελίδες: 336
Τιμή: € 12,50 (με ΦΠΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου