Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ο Θεόδωρος Βασιλειάδης παραθέτει τον οδηγό ευτυχίας για τις γιορτές

Οι γιορτές πλησιάζουν.  Πώς θα μπορέσετε να αποφύγετε την καταθλιπτική διάθεση  και το άγχος που πολλές φορές  σας καταβάλλει κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς;


Α) Όταν πλησιάζει η Πρωτοχρονιά πολλοί  μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουνε τον απολογισμό του έτους που βγαίνει. Δυστυχώς αρκετοί αυτό που κάνουν είναι να βλέπουν μόνο και  να υπερτονίζουν τα αρνητικά που τους συνέβησαν μέσα στη χρονιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ψυχική διάθεση να καταρρακώνεται. Για να μην βρεθεί κάποιος σε αυτή την θέση, αυτό που πρέπει να κάνει, είναι  να εστιάσει τόσο στα θετικά που του συνέβησαν τη χρονιά που βγαίνει,  όσο και στα αρνητικά, δίχως όμως να τους δίνει μεγαλύτερη διάσταση από αυτήν που πραγματικά έχουν. Χρησιμοποιώντας μία λαϊκή ρύση  θα πω: όχι την τρίχα τριχία!


Β) Οι γιορτές αυτές συνηθίζεται να είναι και οικογενειακές . Έτσι, συγγενείς μαζεύονται για να γιορτάσουν όλοι μαζί. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να βγουν στην επιφάνεια μέσα από συζητήσεις παλαιές και νέες έριδες και δυσαρέσκειες, με αποτέλεσμα η καλή διάθεση να πάει περίπατο. Σκεφτείτε όμως ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να συναντηθείτε με συγγενείς που δεν θέλετε και από την άλλη, ότι το γιορτινό τραπέζι σίγουρα δεν είναι χώρος για να προσπαθήσετε να λύσετε προβλήματα. Υπάρχει χρόνος πριν και μετά τις γιορτές, ώστε κάποιος  να προσπαθήσει να επιλύσει τέτοιου τύπου προβλήματα.


Γ) Δεν έχω λεφτά να αγοράσω  ακριβά δώρα, φαγητά, παιχνίδια κτλ. Αρκετοί έχουν συνδυάσει τις γιορτές με το να  πραγματοποιούν πολλά έξοδα πιστεύοντας ότι  μόνο έτσι θα περάσουν  καλά. 
Αυτό είναι ένας μύθος. Κάποιος μπορεί να περάσει καλά ακόμα και με λίγα. Άλλωστε την ψυχική  μας διάθεση δε την φτιάχνουν τα ακριβά δώρα, αλλά οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας,  οι οποίοι μας αγαπάν και τους αγαπάμε. Βάλτε στόχο τις γιορτές να τις περάσετε  με τους αγαπημένου σας.


Δ) Ακούς ανθρώπους να σου λένε, « τις γιορτές αγχώνομαι, διότι  πρέπει να τα προλάβω όλα». 
Πρέπει να επισκεφτώ πολλούς φίλους και γνωστούς, να μαγειρέψω πολλά φαγητά, να καλέσω πολλούς στο σπίτι κτλ. Θα προλάβω; Θα τα καταφέρω;  Βάλτε ένα στοπ σε όλες αυτές τις αγχωτικές σκέψεις. Ρυθμίστε το χρόνο σας ιεραρχώντας τις προτεραιότητές σας. Αφιερώστε χρόνο για σας και τις δικές σας πραγματικές ανάγκες. Δεν χάθηκε και ο κόσμος αν αρνηθείτε με σωστό τρόπο κάποιες προσκλήσεις, διότι θα θέλετε για παράδειγμα  να αφιερώσετε κάποιο από το χρόνο των γιορτών για τον εαυτό σας και τους αγαπημένου σας.

Ε) Αισθάνομαι πολύ μόνος τι να κάνω; Πολλοί άνθρωποι ειδικά την περίοδο των γιορτών αισθάνονται πιο έντονα την μοναξιά. Φέρνουν στιγμές στο μυαλό τους από παλαιότερες γιορτές όπου γιόρταζαν με την οικογένεια τους, τους φίλους . Τώρα είναι  μόνοι για διάφορους λόγους. Μην απογοητεύεστε όμως. Πάρτε την τύχη στα χέρια σας. Πάρτε την πρωτοβουλία να καλέσετε εσείς κόσμο. Οργανώστε μία γιορτή. Δείτε τις γιορτές σαν μία αρχή και ευκαιρία για να κοινωνικοποιηθείτε. Προσφέρετε εθελοντικά υπηρεσίες σε χώρους όπου διαμένουν και λαμβάνουν φροντίδα ευάλωτες ομάδες.
Η προσφορά προς τον συνάνθρωπο μας γεμίζει με ευχάριστα συναισθήματα και μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε κόσμο, όπως  άλλους εθελοντές κτλ.

Αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε  τα προβλήματα (μοναξιά, άγχος, καταθλιπτική διάθεση κτλ.)  που βρίσκεται μπροστά σας, τότε αποταθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Βασιλειάδης Θεόδωρος
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου