Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση με τις μούσες στο Βελβεντό Κοζάνης




Φωτορεπορτάζ:  Κυριακής Σπανούδη

Στους πρόποδες των Πιερίων, 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης, δίπλα στην τεχνιτή λίμνη Πολυφύτου (του ποταμού Αλιάκμονα), συναντάμε το Βελβεντό. Μια κωμόπολη περίπου 4000 κατοίκων, που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Προορισμός μας αυτή τη φορά μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, 2,5 χιλιόμετρα από το Βελβεντό για τη συνάντηση μας με τις…μούσες στο «Φαράγγι των εννιά πιερίδων μουσών» ή αλλιώς στο «Σκεπασμένο».


Σύμφωνα με την μυθολογία εδώ κατέβαιναν οι εννέα μούσες (που όλες τις μάγευε η μουσική) για να λουστούν και να χορέψουν.
Η δεύτερη ονομασία, «Σκεπασμένο», προκύπτει από ένα σημείο όπου το ρέμα σκεπάζεται από την γη ή με μια άλλη εκδοχή, από τα σκεπαστά κανάλια που κατασκεύαζαν οι Βελβεντινοί για να μεταφέρουν νερό.

Το «Σκεπασμένο» βρίσκεται στην είσοδο του ρέματος της Λάφιστας και αποτελείται από καταρράκτες, φυσικές λιμνούλες, πλατανεώνες, παγωμένες πηγές, πλούσια βλάστηση, εντυπωσιακούς βράχους. Η φυσική ομορφιά προσφέρει στους επισκέπτες συνδυασμό αμέτρητων διαδρομών. Μόνο μια βόλτα δεν αρκεί για να περιγράψει κανείς αυτό που αντικρίζει στο «Σκεπασμένο».

Θα ακολουθήσουμε την διαδρομή προς το πρόσφατα διαμορφωμένο ξύλινο «παρατηρητήριο», απ’ όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την θέα του πρώτου τριπλού καταρράκτη, ύψους 25 μέτρων.



Ένας από τους πολλούς λόγους που οι νέοι δεν εγκαταλείπουν το Βελβεντό
Στο Βελβεντό υπάρχουν 2 αγροτικοί συνεταιρισμοί, αναπτυσσόμενοι και οικονομικά εύρωστοι και συναλλαγματοφόροι.
Οι καλλιεργητές έχουν εξασφαλισμένη την τιμή των αγροτικών προϊόντων που τη διαπραγματεύονται οι συνεταιρισμοί και προβαίνουν σε εξαγωγές απ’ ευθείας, πάλι μέσω συνεταιρισμών, σε Ρωσία, Πολωνία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Αγγλία, Γερμανία και Αραβικά Εμιράτα. Συμμετείχαν σε διεθνείς εκθέσεις κι έχουν αποσπάσει 5 διεθνή βραβεία. Αρδεύουν με ηλεκτρονική υδροληψία, εξοικονομώντας νερό, και έχουν κατασκευάσει υδροηλεκτρικούς σταθμούς 1,9 ΜW για την προστασία του περιβάλλοντος.
 Υπάρχουν τρία επισκέψιμα οινοποιεία και έξι αποστακτήρια τσίπουρου. Υπάρχει και γυναικείος συνεταιρισμός μεταποίησης φρούτων.


Πώς θα φτάσετε στο Βελβεντό
Οδικώς από Αθήνα, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης (E75): στη Λάρισα αφήνουμε την Εθνική οδό και κατευθυνόμαστε προς Ελασόνα-Κοζάνη (Ε65). 1,5 ώρες μετά, φτάνουμε στην πόλη των Σερβίων. Στο 2ο χλμ. Σερβίων-Κοζάνης, βρίσκουμε τη διασταύρωση Βελβεντού.






1 σχόλιο: