Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Μαρίνα Φραγκεσκίδου: Ο ρόλος της γυναίκας είναι -πλέον- πολυδιάστατος


«Ήμουν προτεινόμενη πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας στα κρατικά βραβεία Κύπρου»

Μητέρα δύο μωρών, συγγραφέας, σύζυγος και νοικοκυρά είναι οι ιδιότητες που φέρει η πολυτάλαντη Μαρίνα Φραγκεσκίδου.
Μια γυναίκα της διπλανής πόρτας που μάχεται κάθε μέρα για να μεγαλώσει σωστά τα δυο της μωρά και στο λίγο ελεύθερο χρόνο που της απομένει απελευθερώνει την φαντασία της και την αποτυπώνει στο χαρτί.
Η ίδια, μιλώντας στο Πινάκιο, υποστηρίζει πως οι άνδρες με  το «Α»  έχουν εκλείψει στις ημέρες μας.
Σε ότι αφορά για την Ελληνίδα σύμβολο -την Μελίνα Μερκούρη-  η Μαρίνα Φραγκεσκίδου τονίζει πως «Η Μελίνα Μερκούρη είχε όραμα να φέρει τα μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω.. Εδώ που ανήκουν... Οι σημερινοί πολιτικοί αν μπορούσαν θα πωλούσαν και τον Παρθενώνα»

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Πως είναι η ζωή για μια γυναίκα που ζει στην Ελλάδα του 2014;
«Ο ρόλος της γυναίκας είναι πλέον πολυδιάστατος, χωρίς να υποτιμώ και το ρόλο του άντρα στις μέρες μας. Μια γυναίκα καλείται να είναι σωστή μάνα, σωστή σύντροφος, σωστή νοικοκυρά, σωστή επαγγελματίας, σωστή φίλη... Κι όλα αυτά κάτω από την επήρεια της οικονομικής κρίσης που θέλοντας και μη σου ρουφάει πολύ ενέργεια... Και εδώ είναι που μπαίνει μπροστά η θέληση και η αντοχή της γυναικείας φύσης που κάνει τη διαφορά. Μπορεί να καλούμαστε να υπηρετήσουμε πολλούς ρόλους αλλά στη τελική καταφέρνουμε να ισορροπήσουμε άλλοτε ακροβατώντας και άλλοτε πετώντας».


Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητα σου;

«Τι φαγητό θα φτιάξω! Κι αυτό δεν είναι αστείο ξέρεις ποσό δύσκολο είναι να αποφασίζεις κάθε μέρα τι θα μαγειρέψεις; 
Πέραν της πλάκας όμως κάθε μέρα έχω να κάνω με δυο μικρά παιδιά, το σπίτι και το γράψιμο. 

Στην προσπάθεια να τα συντονίσω όλα πάντα κάτι μένει πίσω και πάντα καταλήγω το βράδυ πριν κοιμηθώ να έχω ενοχές ότι δεν έδωσα όσα μπορούσα να δώσω...

 Κι άντε την επόμενη μέρα πάλι από την αρχή να παίζω πιο πολύ, να καθαρίζω λιγότερο και στα διαλείμματα να γράφω..»






Με τι ασχολείσαι τι ακριβώς κάνεις;
«Είμαι μαμά και τις ώρες που καταφέρνω να κλέψω γράφω... Έχω εκδώσει ένα βιβλίο το 2011 με τίτλο "Ευτυχία από το παράθυρο" εκδόσεις Αναζητήσεις και ήμουν προτεινόμενη πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας στα κρατικά βραβεία Κύπρου και έχω στα σκαριά αλλά δυο που με κοιτάνε και περιμένουν τη σειρά τους. Φέτος ανέβηκε στην Κύπρο το πρώτο θεατρικό που έγραψα με τον Στέλιο Θεοχάρους το "Μεθυσμένο Μοσχαράκι". Μαζί με το Στέλιο συνεχίζουμε να γράφουμε... Επίσης, αρθρογραφώ σε διάφορα ιντερνετικά περιοδικά».

Οι άντρες φοβούνται τις δυναμικές γυναίκες;
«Οι Άντρες(με το Α κεφαλαίο) δεν φοβούνται τίποτα και κανέναν! Απλά στις μέρες μας σπανίζουν αυτοί οι άντρες γι αυτό κυκλοφορεί η φήμη ότι οι άντρες φοβούνται τις δυναμικές γυναίκες».

Θεωρείς πως μια γυναίκα  δύσκολα απλώνει το εκτόπισμα της;
«Εξαρτάται πόση αυτοπεποίθηση έχει!  Είναι νομίζω θέμα χαρακτήρα. Δύσκολο δεν είναι απλά μέσα στους τόσους ρόλους κάποιες φορές ίσως χάσει και η ίδια την προσωπικότητα της...»

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την ημέρα που έφυγε η Μελίνα Μερκούρη πριν δύο ημέρες… Θεωρείς ότι ήταν η πιο σημαντική Ελληνίδα που έχει περάσει τα τελευταία 50 χρόνια; Λείπει μια τέτοια προσωπικότητα από την ελληνική πολιτική σκηνή;

«Η Μελίνα Μερκούρη είχε όραμα να φέρει τα μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω.. Εδώ που ανήκουν... Οι σημερινοί πολιτικοί αν μπορούσαν θα πωλούσαν και τον Παρθενώνα για να χωθούν πιο βαθιά στην πολυθρόνα τους θα το έκαναν με μεγάλη ευκολία. Λυπάμαι, ειλικρινά λυπάμαι και στεναχωριέμαι για την κατάντια της χώρας. Όλοι μας φταίμε γιατί εμείς τους ψηφίζουμε... Άνθρωποι σαν την Μελινα Μερκουρη λοιπόν δεν υπάρχουν πια... Ήταν μια και παραμένει μια και μοναδική...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου