Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Νικολέτα Γουλιού: Δύσκολο να ασκείς δημοσιογραφία στην περιφέρεια

Η Νικολέτα Γούλιου παρουσιάζει το West High Life

«Δεν θεωρώ πως είμαστε μια γενιά της απάθειας αντίθετα, πιστεύω πως πριν από κάθε μάχη υπάρχει πάντα η ηρεμία για να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός! Άρα, νομίζω πως σε αυτή τη φάση είναι η γενιά μου, του επαναπροσδιορισμού»!

«Θα ήθελα να ρωτήσω τον George Clooney σχετικά με την επιλογή και τη δήλωση του για την επιστροφή των μαρμάρων. Μακάρι να ζήσω να δω τα μάρμαρά μας να επιστρέφουν στη πατρίδα μας»!

 Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Την ώρα που τα μεγάλα κανάλια επιμένουν να ποντάρουν στα ίδια πρόσωπα, αυτά της περιφέρειας ακολουθούν την ακριβώς αντίθετη στρατηγική και δίνουν το βήμα σε νέα πρόσωπα. Αυτό έκανε και το West Channel της Κοζάνης, μέσα από το οποίο ανακαλύψαμε μια «φρέσκια» και πολύ όμορφη κοπέλα την Νικολέτα Γουλιού που παρουσίαζε την εκπομπή West High Life.
Η ίδια μιλά στο Πινάκιο για το ταξίδι της στο χώρο των Μέσων, για την Κοζάνη αλλά και για την Δυτική Μακεδονία και το πόσο δύσκολο είναι να ασκεί κανείς το λειτούργημα της δημοσιογραφίας από την περιφέρεια για την περιφέρεια.
Ωστόσο η νεαρή εμφανίζεται αισιόδοξη για το μέλλον και τονίζει πως η γενιά της δεν είναι απαθής -όπως θέλουν να την χαρακτηρίσουν- αλλά δεν έχει τις ευκαιρίες που είχαν οι προηγούμενες…


Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με το χώρο των Μέσων Επικοινωνίας;

Στο πλατό
«Για να πω την αλήθεια ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η ζωή θα μου δώσει την ευκαιρία να εμφανιστώ μπροστά στην τηλεόραση! Δεν το επιδίωξα άλλωστε και δεν ήταν και ο στόχος μου αυτός! Αυτό που με ώθησε όμως να ασχοληθώ με την Επικοινωνία γενικότερα ήταν το όνειρο για άμεση επικοινωνία με τον συνάνθρωπο»!

Η σχολή που πέρασες ποια είναι; Θαρρείς ότι σου έδωσε εφόδια για το χώρο της δημοσιογραφίας;

«Η σχολή που πέρασα είναι το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας αρχικά στην όμορφη Κεφαλονιά (όπου σπούδασα εκεί σχεδόν για 2 χρόνια). Σε αυτό το σημείο να θα ήθελα να δηλώσω τη συμπαράσταση μου στους Κεφαλλονίτες!  Ομολογώ ότι νοσταλγώ πολλές φορές το νησί μου (Μπορεί να μην κατάγομαι από την Κεφαλονιά αλλά μου χάρισε τόσο όμορφες στιγμές στα πρώτα μου φοιτητικά χρόνια)! Στην συνέχεια πήρα τη μετεγγραφή και συνέχισα τις σπουδές μου στο αντίστοιχο τμήμα της Καστοριάς. Σήμερα και μετά από την συναναστροφή μου με ταλαντούχους δημοσιογράφους κατανοώ ότι οι σπουδές μου, μου προσέφεραν πολλά και ισχυρά εφόδια αντάξια για να μπορώ να σταθώ σε αυτόν τον δύσκολο κλάδο παρόλο που η σχολή μου δεν είναι καθαρά δημοσιογραφική. Βέβαια η γνώση δεν σταματάει στα πλαίσια της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ειδικά στον τομέα της επικοινωνίας γενικότερα»!

Πως πρόεκυψε η συνεργασία με τον Όμιλο West;


«Έχοντας λοιπόν ένα ισχυρό εφόδιο τις σπουδές μου στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας με κάλεσαν μία μέρα από το τμήμα marketing του West Channel για να περάσω από ένα casting για μία εκπομπή που θα παρουσίαζε κυρίως οικολογικές ειδήσεις! Εν τέλει η συγκεκριμένη εκπομπή δεν έγινε και μου έκανε την πρόταση η κ. Αλίντα Κανάκη (αστρολόγος) να κάνω ένα casting για μία άλλη εκπομπή ψυχαγωγικού κυρίως περιεχομένου, παράλληλα μετά από την συμβουλή και προτροπή της ξεκίνησα να γράφω άρθρα στην ιστοσελίδα www.westtvnews.gr του καναλιού. Έτσι δειλά στην αρχή ξεδιπλώθηκε η αγάπη μου για τη συγγραφή των άρθρων και θυμάμαι ακόμα το πρώτο μου άρθρο: http://www.westtvnews.gr/diafora/egw-epeleksa-na-eimai-aisiodoksi/  ! Έτσι απλά και όμορφα! Να ευχαριστήσω λοιπό θερμά καταρχάς τον κ. Νίκο Παπαφιλίππου Διευθυντή του καναλιού που μου έδωσε την πρώτη μου τηλεοπτική ευκαιρία και όλους τους ανθρώπους του καναλιού»!



Εκεί παρουσίαζες μια εκπομπή…Θα μας πεις δύο λόγια γι’ αυτήν; Ποιο ήταν το περιεχόμενο της, η δομή της, η θεματολογία της;
 
Η εκπομπή είχε πολύ νεανικά χρώματα και δομή
«Ναι παρουσιάζαμε και όχι παρουσίαζα γιατί θέλω να αναφέρω ότι από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη εκπομπή εργάζονται πολλοί άνθρωποι για να βγει στον αέρα, είναι λοιπόν συλλογικό αποτέλεσμα πολλών ανθρώπων και αξίζει να αναφέρεται!
Η εκπομπή μας λοιπόν είναι αμιγώς ψυχαγωγική εκπομπή, αφορά κυρίως τα πιο πικάντικα gossip της εβδομάδας, επίσης έχουμε τη στήλη με τα ζώδια που μας τα προσφέρει η αστρολόγος μας κ. Αλίντα Κανάκη μία διαφορετική ματιά καθώς μέσα από τα ζώδια ξεδιπλώνεται ο χαρακτήρας των celebrities! Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την στήλη με τις τεχνολογικές ειδήσεις μας με τον Γιάννη Κούσια»!

Πόσο δύσκολο είναι να ασκείς δημοσιογραφία σε μια περιοχή απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα;

Η πόλη της η Κοζάνη...

«Νομίζω πως είναι αρκετά δύσκολο! Γενικότερα τα πράγματα στην περιφέρεια είναι πιο δύσκολα καθώς μιλάμε για μικρότερη αγορά. Η φωνή στην επαρχία ίσως να μην φτάνει πάντα στα αστικά κέντρα! Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και πολλά πλεονεκτήματα οι ρυθμοί είναι πιο ήρεμοι , πιο «ανθρώπινοι» βρε παιδί μου! Εδώ έχεις να κάνεις με τον Πέτρο, την Μαίρη που βλέπεις κάθε μέρα σε αγαπούν για αυτό που ακριβώς είσαι και τους σέβεσαι νομίζω περισσότερο γιατί ζεις μαζί τους καθημερινά και γνωρίζεις τα γεγονότα εκ των έσω»!


Από ποιον Έλληνα θα ήθελες να πάρεις συνέντευξη και γιατί; Και τι θα τον ρώταγες και αντίστοιχα  έναν ξένο…

Θα ήθελε να πάρει συνέντευξη από τον George Clooney

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν Έλληνα είναι όλοι αξιόλογοι και όλοι προσφέρουν πολύτιμο έργο! Επειδή είναι επίκαιρο και μου έκανε πολύ καλή και θετική εντύπωση θα ήθελα να ρωτήσω τον George Clooney σχετικά με την επιλογή και τη δήλωση του για την επιστροφή των μαρμάρων. Μακάρι να ζήσω να δω τα μάρμαρά μας να επιστρέφουν στη πατρίδα μας»!


Είναι νέα και πολύ φρέσκο πρόσωπο για τηλεόραση
Στην Κοζάνη ή στην ευρύτερη περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας υπάρχει πεδίο δράσης για ρεπορτάζ;

«Και βέβαια υπάρχει πεδίο δράσης για ρεπορτάζ παντού! Δεν είναι ζήτημα περιοχής παντού υπάρχει η ανάγκη για τη κάλυψη ενός ρεπορτάζ, οι πληροφορίες δεν σταματάνε ποτέ»!

Αλήθεια ποιο ήταν το πρώτο σου ρεπορτάζ;

«Το πρώτο ρεπορτάζ ήταν δυστυχώς ένα δυσάρεστο γεγονός, πυρκαγιά από τζάκι σε μια κατοικία, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες»


Η κοινωνία που ζεις είναι κλειστή ή όχι και γιατί;

«Δεν θα έλεγα ότι είναι κλειστή απλά περιορισμένη. Υπάρχουν κινήσεις και όραμα για νέα πράγματα απλά αυτό που δεν υπάρχει νομίζω πως είναι η νιότη , η ζωντάνια των νέων παιδιών»!

Θα ερχόσουν να δουλέψεις σε κάποιο αθηναϊκό κανάλι;

«Δεν θα έλεγα όχι σε κάτι αξιόλογο, αν και με τρομάζει η αποξένωση της πόλης, νομίζω πως θα το σκεφτόμουν όμως πολύ θετικά»!

Η επόμενη ημέρα πως θα είναι για σένα;

«Δημιουργική! Νομίζω πως η κρίση έφερε μία ανάγκη, επιτακτική θα έλεγα, για δημιουργία! Σε όλους τους τομείς»!

Σε ενοχλεί που από τότε που γεννήθηκες είναι τα ίδια πρόσωπα στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες και σε άλλα πόστα που δικαιωματικά ανήκουν σε εσένα και στην γενιά σου;

"Είναι ανάγκη οι νέοι να χαράξουν την πορεία τους"

«Νομίζω πως ο καθένας κατέχει τη θέση που του ανήκει! Υπάρχει χώρος για όλους! Και θεωρώ ότι έχει και πρέπει να δοθεί το βήμα σε νέα πρόσωπα ! Είναι ανάγκη πλέον να χαράξουν οι νέοι την πορεία τους».

Θεωρείς πως είσαι εθισμένη στο διαδίκτυο ή όχι;

«Δεν είμαι! Το χρησιμοποιώ  σαν εργαλείο και τίποτα παραπάνω! Δεν είναι ολόκληρη η ζωή μου το pc, περισσότερο θα με δεις να κρατάω ένα βιβλίο παρά έναν υπολογιστή ή το κινητό μου»!

Τελικά η δημοσιογραφία είναι έρωτας;

"Δεν είμαστε γενιά της απάθειας"
«Δεν θα έλεγα η δημοσιογραφία ότι είναι έρωτας αλλά γενικότερα η ανάγκη για επικοινωνία ναι είναι έρωτας»!

Τι θα έσβηνες από την καθημερινότητα μας για να γίνει πιο όμορφος ο κόσμος μας;

«Αχχ!! Όλα τα αρνητικά συναισθήματα! Νομίζω αυτά είναι που μας έχουν αλλάξει και απομακρύνει από τους στόχους μας»!

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεις στους συνομηλίκους σου οι οποίοι έχουν πληγωθεί από την κρίση και έχουν μείνει απαθείς;

«Καταρχάς δεν θεωρώ πως είμαστε μια γενιά της απάθειας αντίθετα, πιστεύω πως πριν από κάθε μάχη υπάρχει πάντα η ηρεμία για να γίνει ένας σωστός προγραμματισμός! Άρα, νομίζω πως σε αυτή τη φάση είναι η γενιά μου, του επαναπροσδιορισμού! Ναι ομολογώ πως είναι απάνθρωπο σε μία ολόκληρη γενιά να μην επιτρέπεται να κάνει όνειρα, παρά σαν χώρα να δείχνεις τον δρόμο προς τη φυγή και τη μετανάστευση! Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μέσα σε μία κρίση δεν γεννιούνται αξιόλογοι άνθρωποι με μεγάλο έργο! Κάθε άλλο! Εγώ βλέπω πως θα τα καταφέρουμε αρκεί να μην ξεχάσουμε ότι όλοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά θα συνεχίσουμε σε ό,τι και αν μας επιφυλάσσει το μέλλον»!

Απολαύστε την Νικολέτα στα παρακάτω βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου