Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Θηλασμός: Το επόμενο θαύμα, μετά τη ζωή!




Γιατί χάθηκε η προσφιλής εικόνα της θηλάζουσας, μετατρέποντας το θηλασμό στη σημερινή κοινωνία ως κάτι ξένο;

Ο θηλασμός είναι το φυσιολογικό στην ανατροφή των βρεφών, μόνο που η συστηματική παρέκκλιση των προηγούμενων δεκαετιών έχει μετατρέψει το φυσιολογικό σε σπανιότητα

Ο θηλασμός συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα για κάθε μητέρα και για κάθε παιδί που έρχεται σε αυτόν τον κόσμο. Κι όμως, 8 στις 10 μητέρες στην Ελλάδα ξεκινούν να θηλάζουν το μωρό τους… για να εγκαταλείψουν την προσπάθεια πρόωρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ερχόμενες αντιμέτωπες με δεκάδες εμπόδια, με ελλιπή υποστήριξη και με υπονόμευση.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου 

Το θαύμα της νέας ζωής διαδέχεται το επόμενο που είναι αυτό του ενστίκτου της επιβίωσης.  Τα μωρά με το που έρχονται στον κόσμο αναζητούν τη μητρική αγκαλιά και σε λίγα λεπτά ο πρώτος θηλασμός είναι γεγονός. Από πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύεται ότι τα μωρά που αμέσως μετά τον τοκετό μένουν σε στενή σωματική επαφή με τη μητέρα τους, χωρίς διακοπή και για τουλάχιστον μια ώρα, «παίρνουν» το στήθος πιο εύκολα και θηλάζουν χωρίς προβλήματα και για περισσότερους μήνες από εκείνα  που αμέσως μετά τον τοκετό χωρίζονται από τη μητέρα τους και η επόμενη επαφή τους είναι έπειτα από ώρες. Επίσης, έχουν λιγότερες δυσκολίες προσαρμογής στον «έξω κόσμο», διατηρούν τη θερμοκρασία και το σάκχαρό  τους σε σταθερά επίπεδα και κλαίνε πολύ λιγότερο, από αυτά που έπρεπε μετά τον τοκετό να αποχωριστούν τη μητέρα τους.
Με αφορμή την Παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού για την Ελλάδα (1-7 Νοεμβρίου)  η  διαχειρίστρια της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας ομάδας, της Αττικής, κ. Κλαίρη Γκικούρη, μιλά στη NATURA NRG για τη μοναδικότητα του μητρικού γάλακτος στο μεγάλωμα του βρέφους, αλλά και για την έλλειψη ενημέρωσης που έχουν οι νέες μητέρες σχετικά με το θηλασμό.

 Τι σημαίνει για μια μάνα ο θηλασμός; Είναι ο ομφάλιος λώρος αφού γεννηθεί το παιδί;

 
Όχι, δεν είναι ο ομφάλιος λώρος (ούτε κυριολεκτικά, ούτε μεταφορικά). Ο ομφάλιος λώρος τροφοδοτεί μόνο το μωρό. Ο θηλασμός είναι μια καινούργια σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ της μητέρας και του μωρού και η οποία τροφοδοτεί και το μωρό και τη μητέρα εξίσου, με απίστευτα συναισθηματικά οφέλη.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η ορμόνη της αγάπης, όπως αλλιώς λέγεται η ωκυτοκίνη, εκκρίνεται βοηθώντας τη μαμά να χαλαρώσει και να αφοσιωθεί στη στιγμή του θηλασμού, δίνοντάς της την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το νέο άνθρωπο που ήρθε στη ζωή της και σιγά-σιγά αναπτύσσεται μεταξύ τους μια τρυφερή αναντικατάστατη σχέση.
Παρατηρείται πια πως όλο και λιγότερες μητέρες θηλάζουν. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η βασικότερη αιτία είναι η ελλιπής ενημέρωση και τα λάθος πρότυπα που προωθούνται. Η γυναίκα χειραφετήθηκε, βγήκε στην αγορά εργασίας και τα πρότυπα της εποχής της υπέδειξαν ότι ο ρόλος αυτός ήταν πολύ απαιτητικός ήδη για να μπορεί να ανταποκριθεί παράλληλα και σε έναν εξίσου σημαντικό και απαιτητικό ρόλο, αυτόν της μητέρας.
Κι έτσι χάθηκε η προσφιλής εικόνα της θηλάζουσας, μετατρέποντας το θηλασμό σε κάτι ξένο. Κι ήρθε να προστεθεί και η παραπληροφόρηση από όλες τις διαθέσιμες πηγές. Κι έτσι, η λεχώνα βρίσκεται χωρίς βοήθεια για να ξεκινήσει να θηλάζει, και όταν εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα, έρχεται και η παραπληροφόρηση, η οποία την οδηγεί στον αποθηλασμό με γρήγορους ρυθμούς.
Υπάρχουν γιατροί οι οποίοι αποτρέπουν το θηλασμό, έχετε κάποια ανάλογη εμπειρία εσείς;
Δυστυχώς ναι. Κι εγώ προσωπικά, και οι υπόλοιπες διαχειρίστριες της ομάδας μας  καθημερινά λαμβάνουμε παράπονα αγωνίας από μαμάδες, που λίγο πριν κάποιος παιδίατρος, γυναικολόγος, παθολόγος, οφθαλμίατρος, φαρμακοποιός (γιατί όλοι έχουν άποψη επί του θέματος στην Ελλάδα) με κάθε αφορμή, «διέγνωσε» ότι δεν έχουν γάλα ή ότι δεν είναι αρκετά «παχύ» ή ότι έγινε «δηλητήριο» και τις αποτρέπουν από το θηλασμό.
Η μεγάλη παρεξήγηση είναι με τη λήψη φαρμάκων. Φάρμακα απόλυτα συμβατά με το θηλασμό, να χαρακτηρίζονται από τους θεράποντες γιατρούς ως «μονόδρομος προς τον αποθηλασμό» και να τρομοκρατούν τις μητέρες ή ότι θα λάβουν θεραπεία και θα αποθηλάσουν ή ότι θα συνεχίζουν να θηλάζουν υποφέροντας σιωπηλά. Το περίεργο  είναι ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για φάρμακα που συνταγογραφούνται σε επιτόκους (αντιβιώσεις, παυσίπονα κ.τ.λ.) και για κάποιο λόγο επικρατεί η εντελώς παράλογη αντίληψη ότι ενώ είναι εντάξει να πάρει η μητέρα ένα φάρμακο όταν το μωρό είναι ακόμα μέσα στο σώμα της και μοιράζεται ακόμα το αίμα της, όταν το μωρό γεννηθεί, το ίδιο ακριβώς φάρμακο απαγορεύεται…
Το μητρικό γάλα μπορεί να υποκατασταθεί;
Το μητρικό γάλα παρασκευάζεται τη στιγμή εκείνη από τη μαμά, για τις ανάγκες του συγκεκριμένου μωρού, τη συγκεκριμένη στιγμή. Άλλη σύνθεση έχει το πρωί, άλλη το μεσημέρι, άλλη το βράδυ, άλλη όταν το μωρό είναι άρρωστο, άλλη όταν το μωρό περνά κάποιο άλμα ανάπτυξης. Όλα αυτά, κανένα υποκατάστατο δεν μπορεί  και δεν θα μπορέσει να το αντικαταστήσει.
Στις μάνες που περιμένουν να γεννήσουν ή έχουν βρέφη αυτή τη στιγμή και διαβάζουν τη συνέντευξή σας, ποιο είναι το μήνυμα που τους στέλνετε;
Εμπιστευτείτε το σώμα σας, εμπιστευτείτε τη φύση μας, ακολουθήστε το μωρό σας, ακολουθήστε το ένστικτό σας! Κι αν χρειαστείτε βοήθεια από μητέρα προς μητέρα, ελάτε στην παρέα μας!
Πείτε μας δύο λόγια για το δίκτυό σας. Πώς δημιουργήθηκε και ποιοι είναι οι σκοποί του;
Ήμαστε μια παρέα από μαμάδες, οι οποίες ήρθαμε κοντά πριν τέσσερα σχεδόν χρόνια, ακριβώς γιατί αντιμετωπίζαμε οι ίδιες πολλά προβλήματα με το θηλασμό, και ερχόμασταν αντιμέτωπες καθημερινά με διάφορους ανασταλτικούς παράγοντες που καταφέρναμε να υπερπηδούμε με αλληλοϋποστήριξη κι αλληλοβοήθεια.
H Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Αττικής δημιουργήθηκε κι αυτή με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το θηλασμό. Παράλληλα, για τους ίδιους λόγους δημιουργήθηκαν κι άλλες ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Αφού ο σκοπός μας και η φιλοσοφία μας ήταν κοινά, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις «δυνάμεις» μας κάτω από την σκέπη ενός Πανελλήνιου Δικτύου.

Ταυτόχρονος θηλασμός σε 50 πόλεις της Ελλάδας

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, διοργάνωσε και φέτος την Κυριακή 1η Νοεμβρίου σε περισσότερες από 50 πόλεις στην Ελλάδα μια ξεχωριστή εκδήλωση, στην οποία νέες μητέρες θήλασαν τα μικρά τους ταυτόχρονα.
Σκοπός της γιορτής είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η εξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.
 


Μαμάδες μιλάνε για το θηλασμό

Φαίη Μαυραγάνη δημοσιογράφος, παρουσιάστρια


Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια μητέρα στο μωρό της είναι ο θηλασμός. Από τις ωραιότερες πράξεις αγάπης και ουσιαστικής προσφοράς. Η εγγύτητα μάνας-βρέφους την ώρα του θηλασμού είναι ιδιαίτερη και αναντικατάστατη. Ήμουν αποφασισμένη πριν ακόμη γίνω μητέρα να θηλάσω τα παιδιά μου, είχα διαβάσει ότι όλα όσα περιέχονται στο μητρικό γάλα είναι τόσο αναντικατάστατα που καμία εταιρεία παραγωγής βρεφικού γάλακτος δεν κατάφερε να πλησιάσει στα εργαστήριά της, ούτε κατά διάνοια ένα τμήμα αυτών.
Μου είχε πει κάποτε μια παιδίατρος, το αγελαδινό γάλα είναι φτιαγμένο για τον εγκέφαλο του μοσχαριού, ο ανθρώπινος εγκέφαλος θέλει το δικό του γάλα! Θήλασα την κόρη μου 13 μήνες και το γιό μου 17. Νομίζω ότι πήρα και έδωσα στιγμές μοναδικές στα παιδιά μου, δεν καταδέχτηκα να χάσω την ευκαιρία να πάρουν τα πολύτιμα στοιχεία που είχαν ανάγκη και εγώ τη χαρά να τους τα δώσω. Για τις μανούλες που λένε δεν έχω γάλα, θα ήθελα να πω ότι οι ειδικοί λένε ότι και εδώ ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, όσο δίνεις στο μωρό, τόσο αναπληρώνεται. Συνεπώς, αν δεν υπάρχουν ανασταλτικοί λόγοι υγείας, ή άλλες αιτίες, μη χάσετε αυτή τη μαγική διαδικασία με το μωρό σας, διότι είναι αναντικατάστατη!
 



Έλλη Αγγελιδάκη, γυμνάστρια

Θεωρώ ότι ο θηλασμός είναι κάτι πάρα – πάρα πολύ όμορφο που επιπλέον έχει πολλά πλεονεκτήματα. Περνούν αντισώματα στο βρέφος από τη μάνα, κάτι που δυσκολεύει τις λοιμώξεις, έχει πάντα τη σωστή θερμοκρασία το γάλα, δεν κοστίζει τίποτα και επιπλέον ενισχύεται ο δεσμός της μάνας με το παιδί της. Η ώρα του θηλασμού για μένα είναι ένα μικρό θαύμα και μακάρι να μπορούσαν όλες οι γυναίκες – μητέρες να τον εφάρμοζαν. Είναι αναμφισβήτητα μία διαδικασία που ωφελεί, κατά τη γνώμη μου, πάρα πολύ ένα βρέφος

Επιστήμονες για το θηλασμό 

 
Πόπη Τσατσαλίδη, Ψυχολόγος στο Δια…λόγου Τέχνη

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα στάδια της ανάπτυξης ενός βρέφους. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος, και μάλιστα, σε διαφορετικά επίπεδα της ζωής των νεογέννητων. Όσον αφορά στη σωματική υγεία, φαίνεται πως συντελεί στη θωράκιση του οργανισμού από διαφόρων ειδών ασθένειες τόσο κατά την παιδική όσο και κατά την ενήλικη ζωή. Επιπλέον, ο θηλασμός δημιουργεί και συναισθηματική σταθερότητα στο βρέφος. Αυτό συμβαίνει, επειδή αναπτύσσεται μια ουσιαστική ψυχική επαφή ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό. Η ασφάλεια που νιώθει το βρέφος στην αγκαλιά της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οδηγεί στη συναισθηματική του σταθερότητα, η οποία το ακολουθεί και κατά τα επόμενα έτη της ζωής του. Ο θηλασμός είναι επίσης σημαντικός και για την ψυχική κατάσταση της ίδιας της μητέρας, αφού νιώθει ότι συνδέεται με το βρέφος και ότι προσφέρει σε αυτό.

  

Τατιάνα Σταθακάρου, βρεφονηπιοκόμος

 

Ο θηλασμός ήταν ανέκαθεν πολύ σημαντικός και για τις μητέρες και για τα βρέφη. Όσο κι αν οι υπέρμαχοι των μπιμπερό προσπαθούσαν να εξαλείψουν την ανάγκη του βρέφους για θηλασμό, παιδίατροι και ψυχολόγοι είναι κάθετοι στην αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος. Το μητρικό γάλα είναι μοναδικό σε σύσταση και περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και καλύπτει ιδανικά τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες του βρέφους, καθώς συμβάλλει στην άμυνα του βρέφους κατά των λοιμώξεων, αφού περιέχει ανοσολογικούς παράγοντες και αντισώματα.
Ο θηλασμός παίζει εκτός από το ρόλο της θρέψης, το ρόλο της άμυνας, της προαγωγής της ανάπτυξης του παιδιού καθώς και του παιχνιδιού. Αυτό δείχνει ότι κανένα γάλα δεν μπορεί να αναμετρηθεί δίκαια με το μητρικό όσο και αν οι εταιρίες προσπαθούν να το αντικαταστήσουν.



1 σχόλιο: