Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Το θαύμα της ζωής στα λασπόνερα της Ειδομένης

Πίσω από τα τείχη που της ύψωσε η Ευρώπη έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση με την γέννηση του παιδιού της


Στο λασπότοπο της Ειδομένης, που ζουν πάνω από 15.000 πρόσφυγες, καθώς τον ακριβή αριθμό δεν τον γνωρίζει πλέον κανείς, εκεί που όπου καθημερινά αργοσβήνει η ελπίδα των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα και ζουν μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, στην δίψα και εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, μια νεαρή γυναίκα έφερε στον κόσμο το παιδί της.

Δύσκολη νύχτα και πάλι
Και η χθεσινή νύχτα ήταν δραματική. Η βροχή δεν σταμάτησε να πέφτει, πλημμυρίζοντας σκηνές και παρασύροντας ή καταστρέφοντας τα λιγοστά πράγματα που έχουν απομείνει πια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους. Πρόσφυγες αλλά και μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάλευαν όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν κυρίως τα παιδιά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο μεταφέροντας ορισμένες από τις σκηνές σε πιο προστατευμένα σημεία.
Μέσα στις λάσπες, ο φωτογραφικός φακός των διεθνών πρακτορείων που στέλνει την εικόνα σε όλη την υφήλιο, «συλλαμβάνει» το θαύμα της ζωής: Ένα νεογέννητο, ένα βρέφος μόλις λίγων ημερών, μπορεί και ωρών, μέσα στις λάσπες... Η μητέρα σε σκηνή, από εκείνες που έδερνε η βροχή μερόνυχτα... Μια ηλικιωμένη γυναίκα το κρατά σφιχτά και το ξεπλένει, ενώ ένας άντρας μ' ένα μπουκάλι ρίχνει νερό, έξω στο κρύο, Μάρτη μήνα, στην Βόρεια Ελλάδα... Μια από τις δεκάδες εικόνες που μας αφήνουν άφωνους...

Στο νοσοκομείο του Κιλκίς
Την ίδια στιγμή οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις, ενώ εθελοντές γιατροί αλλά και κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ δίνουν «μάχη» για να μην εμφανιστούν επιδημίες. Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου