Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Unicef: Τα προσφυγόπουλα υποφέρουν από τους συνοριακούς περιορισμούς

Φωτογραφία της Unicef από την Ειδομένη


Η τραγική κατάσταση που εκτυλίσσεται στα συνοριακά σημεία κατά μήκος των βαλκανίων, και ιδιαίτερα στα Σκόπια και την Ελλάδα, έχει αφήσει χιλιάδες παιδιά αποκλεισμένα, σε μεγάλη ψυχική πίεση και σε κίνδυνο βλάβης της υγείας τους και κακοποίησης, ανακοινώνει η UNICEF.
Μέσα στο χάος και τη σύγχυση, τα παιδιά έχουν αναγκαστεί να κοιμούνται έξω κάτω από άθλιες συνθήκες για πάνω από μια εβδομάδα, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως ντους και κατάλληλη τροφή. Οι οικογένειες κινδυνεύουν να χωριστούν, και τα παιδιά έχουν αποκλειστεί έξω από τα κέντρα διαμετακόμισης ή βρίσκονται για ώρες στα τρένα, χωρίς σαφή προορισμό.
"Αυτό στο οποίο γίνομαι εδώ μάρτυρας, είναι μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών να έχουν κολλήσει ανάμεσα σε δύο φράχτες", δήλωσε ο Jesper Jensen, συντονιστής της UNICEF σε έκτακτες ανάγκες στη Γευγελή, στα Σκόπια. "Δεν μπορούν να πάνε μπροστά και δεν μπορούν να πάνε πίσω - χρειάζονται καταφύγιο και ανάπαυση και πρέπει να ξέρουν τι τα περιμένει στο δρόμο τους."
Λόγω της ταχέως εξελισσόμενης κατάστασης στα κέντρα διέλευσης των συνόρων των Σκοπίων, η UNICEF κλιμακώνει την ανταπόκρισή της. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τα βρέφη, και την παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής και τροφίμων ώστε να βοηθήσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους να ανταπεξέλθουν στην οδυνηρή αυτή κατάσταση.
Η UNICEF επαναλαμβάνει την έκκληση για μια απο κοινού, συντονισμένη προσέγγιση από όλες τις κυβερνήσεις, κατά μήκος των βασικών οδών διέλευσης καθώς και στις χώρες προορισμού. Κανένα παιδί δεν πρέπει να περνάει τη νύχτα χωρίς στέγη και χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου