Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Η "Αποκριά" του Μίλτου Σαχτούρη

Μακριά σ’ έν’ άλλο κόσμο γίνηκε αυτή
η αποκριά
το γαϊδουράκι γύριζε μες στους έρημους δρόμους
όπου δεν ανέπνεε κανείς
πεθαμένα παιδιά ανέβαιναν ολοένα στον ουρανό
κατέβαιναν μια στιγμή να πάρουν τους αετούς τους
που τους είχαν ξεχάσει
έπεφτε χιόνι
γυάλινος χαρτοπόλεμος
μάτωνε τις καρδιές
μια γυναίκα γονατισμένη
ανάστρεφε τα μάτια της σα νεκρή
μόνο περνούσαν φάλαγγες στρατιώτες εν δυο
εν δυο παγωμένα δόντια



Το βράδυ βγήκε το φεγγάρι
αποκριάτικο
γεμάτο μίσος
το δέσαν και το πέταξαν στη θάλασσα
μαχαιρωμένο
Μακριά σ’ έν’ άλλο κόσμο γίνηκε αυτή
η αποκριά.


Η "Αποκριά" του Μίλτου Σαχτούρη ανήκει στην ποιητική συλλογή “Με το πρόσωπο στον τοίχο”, που κυκλοφόρησε το 1952. Στα ποιήματα της συλλογής αυτής έχουν περάσει οι εμπειρίες του ποιητή από τη στρατιωτική του ζωή και την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου (1946-1949).
Σε δεύτερη ανάγνωση θα παρατηρήσετε ότι το ποίημα κινείται ανάμεσα σε δύο πραγματικότητες: η μία είναι η πραγματικότητα της αποκριάς. Σ’ αυτήν όμως εμπλέκεται η πραγματικότητα του εμφυλίου πολέμου και, γενικότερα, της εφιαλτικής εποχής του.

Άλλωστε ο Μίλτος Σαχτούρης θέλει να αποδώσει στον αναγνώστη με ακρίβεια την σκληρότητα της γερμανικής κατοχής, αλλά και τον παραλογισμό του εμφυλίου πολέμου. 
Οι εικόνες που φιλοτεχνεί είναι δυνατές και προκαλούν συγκίνηση... Πίσω από τον κάθε στίχο ένα πιο βαθύ νόημα, μια ιστορία πόνου και έντασης.
Ο γυάλινος χαρτοπόλεμος, το μαχαιρωμένο φεγγάρι, οι έρημοι δρόμοι που δεν έγινε ποτέ αυτή η αποκριά συνθέτουν ένα σκηνικό άγριο και ταυτόχρονα συμβατό με την εποχή του ποιητή... μια εποχή που πολύ φοβούμαι πως έχει κοινά στοιχεία με το σήμερα...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου