Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Τριπλασιάστηκαν σε 3 χρόνια οι τιμές των συλλεκτικών Ferrari

Άνοδος 132% για την αγορά των «κόκκινων» αυτοκινήτων


Στα επίπεδα ρεκόρ των 400 εκατ. δολαρίων έφτασαν τα έσοδα των ετήσιων δημοπρασιών κλασικών αυτοκινήτων στην Καλιφόρνια, με highlight για φέτος την αξίας 38,1 εκατ. δολαρίων Ferrari 250 GTO Berlinetta.

Οι δημοπρασίες των Bonhams, Gooding & Co. και RM Auctions ήταν μέρος ενός 6ήμερου που απευθύνεται στους λάτρεις των αυτοκινήτων, στις παραλιακές πόλεις του Carmel και του Monterey, καθώς και στο παραθαλάσσιο γήπεδο γκολφ Pebble Beach.


Η αξία των κλασικών αυτοκινήτων έχει εκτιναχθεί στα ύψη, όπως και άλλων συλλεκτικών ειδών, δηλαδή τα έργα τέχνης και τα σπάνια κρασιά, καθώς τα πλούσια χαρτοφυλάκια αναζητούν εναλλακτικές επενδύσεις. Έτσι, η τιμή της κόκκινης Ferrari 250 GTO ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία, που είχε επιτευχθεί πέρυσι, στα 29,7 εκατ. δολάρια. Η αγορά των σπάνιων Ferrari έχει εμφανίσει άνοδο 132% σε σχέση με το 2011, όταν μία TestaRossa του 1957 πουλήθηκε αντί 16,4 εκατ. δολάρια από την Gooding.

“Η αγορά βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών”, λέει ο McKeel Hagerty, επικεφαλής της Hagerty, μια εταιρία ασφάλισης κλασικών αυτοκινήτων που τηρεί βάση δεδομένων για τη σχετική αγορά. “Τώρα υπάρχουν νέοι αγοραστές από την Ευρώπη, την Ασία, τη Λατινική Αμερική. Κάποιοι έρχονται από τη Μέση Ανατολή”.


Έτσι, οι οίκοι δημοπρασιών κατάφεραν να πουλήσουν τα 745 από τα 1.235 κομμάτια που παρουσίασαν, αντί του συνολικού ποσού των 399 εκατ. δολαρίων. Το αποτέλεσμα των δημοπρασιών ξεπέρασε το αντίστοιχο περσινό, που είχε ανέλθει στα 312 εκατ. δολάρια. Η μέση τιμή στις δημοπρασίες της Καλιφόρνιας αυξήθηκε στα 535.648 δολάρια από 416.696 δολάρια πέρυσι.
Οι Ferrari παραμένουν τα πρώτα σε ζήτηση αυτοκίνητα, κερδίζοντας τις 9 από τις θέσεις του top 10 των ακριβότερων αυτοκινήτων στις φετινές δημοπρασίες. “Η αγορά των Ferrari έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία τρία χρόνια. Οι τιμές για αυτά τα μοντέλα τριπλασιάστηκαν άνετα έκτοτε, εξηγεί ο Marcel Massini, ιστορικός της Ferrari.



Το κορυφαίο κομμάτι των 38,1 εκατ. δολαρίων είχε εκτιμηθεί από τον οίκο Bonhams στα 30 εκατ. δολάρια. Η συγκεκριμένη Ferrari είχε αγοραστεί το 1965 από τον Fabrizio Violati, η οικογένεια του οποίου είχε βγάλει μια περιουσία στη γεωργία και την εμφιάλωση νερού. Το αυτοκίνητο είχε έρθει δεύτερο στον αγώνα Tour de France Automobile του 1962. Ο Violati, που πέθανε το 2010, ήταν ο τέταρτος ιδιοκτήτης της Ferrari.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου