Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ο συντελεστής της κατανόησης στον αγγελικά πλασμένο κόσμο



Του Άγγελου Χαριάτη*

Ο κόσμος μας θα ήταν αγγελικά πλασμένος, θα ήταν φτιαγμένος από άριστα υλικά, εάν μπορούσε να εφαρμοστεί μία και μόνο έννοια. Αυτή της κατανόησης. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα βασικότερα προβλήματα των κοινωνιών, ιδιαίτερα των σύγχρονων. Η έλλειψη της κατανόησης.
Ορμώμενοι από διαφορετικές καταστάσεις και παραστάσεις και εμπειρίες αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον άλλον.


Τον συνομιλητή μας, τον συνάδελφό μας, τον αδελφό μας, τον φίλο μας, τον πατέρα μας. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Δεν υπάρχει η απαραίτητη επαφή. Πολλές φορές βάζουμε περισσότερο εγωισμό στις πράξεις μας, κινούμαστε ή ξεπερνάμε τα όρια της ιδεοληψίας.
Και το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το απόλυτο μπάχαλο. Σχέσεις ετών διαλύονται, σχέσεις οικογενειακές ρίχνονται στην πυρά, φίλοι παίζουν λασποπόλεμο και όλα αυτά για μια λάθος κουβέντα, μια λανθασμένη θεώρηση των πραγμάτων, γενικότερα για ένα λάθος. Έχει συμβεί και σε εμένα αυτό και φυσικά εξακολουθεί να συμβαίνει. Γενικότερα ακολουθώ τη μέση οδό. Δεν θέλω να είμαι ούτε νικητής, ούτε ηττημένος. Σε τέτοιες καταστάσεις παρεξηγήσεων προτιμώ να κινούμαι στα όρια του ηττημένου. Επειδή μου είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσω για ποιο λόγο τελικά θα πρέπει να χαλάμε τις καρδιές μας, αποφασίζω να δίνω τόπο στην οργή.
Αφήνομαι σε ένα είδος ξεθυμάσματος, κάτι σαν αναψυκτικό που εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα χάνει το ανθρακικό του.

Γιατί δεν ξέρω εάν έχει νόημα όλο αυτό. Όλη αυτή η αρνητική ενέργεια, όλος αυτός ο χρόνος και ο κόπος που χάνεται και σπαταλιέται. Μια ψυχοφθόρα διαδικασία, μια δοκιμασία για το τίποτα.

Και έτσι το καλύτερο που έχω να κάνω είναι να το ξεπερνάω χωρίς άλλες σκέψεις. Να τα αφήνω πίσω μου. Να αφήσω αυτόν που είχαμε τη διαφωνία, τη μη κατανόηση για την ακρίβεια. Και ας τον αφήνω να πιστεύει ότι εκείνος ήταν ο νικητής, ο δίκαιος. Τον αφήνω να πιστεύει ότι ήμουν ο ηττημένος, ο άδικος.
Δεν έχει κανένα νόημα να μένεις στα παλιά. Θα πρέπει να συνεχίσεις την πορεία σου. Ως μέρος του κοινωνικού συνόλου. Με τα καλά και τα στραβά του κοινωνικού συνόλου. Γιατί είπαμε ότι ο κόσμος μας δεν είναι αγγελικά πλασμένος, ούτε είναι φτιαγμένος από άριστα υλικά



**Ο Άγγελος Χαριάτης είναι συγγραφέας. Το τελευταίο του βιβλίο είναι το «Όταν ξημερώνει» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρης. Είχαν προηγηθεί το «Δάχτυλο» (εκδ. Πηγή) και Παράπλευρες Απώλειες (εκδ. Ιβίσκος), 25 Ιστορίες για ευτυχισμένους αστούς, Μαύρο-Κόκκινο. Το νέο του έργο είναι οι "Δέκα εντολές", το οποίο είναι e-book free





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου