Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Το μήλο που θέλουν όλοι να… δαγκώσουν



Η φράση «ποτέ δεν είναι αργά» ίσως αντικατοπτρίζει απόλυτα τον τρόπο που λειτουργεί και την πορεία που έχει ακολουθήσει η Apple από το ξεκίνημά της μέχρι και σήμερα. Τα παραδείγματα πολλά. Είτε μιλάμε για επιτραπέζιους υπολογιστές, είτε για λάπτοπ, είτε για τάμπλετ, είτε για κινητά τηλέφωνα η Apple πάντα περίμενε στωικά μέχρι να καταφέρει το απόλυτο χτύπημα στους αντιπάλους της μέσα από ποιοτικά και καινοτόμα προϊόντα. Έτσι λοιπόν, έπρεπε να φτάσουμε στο 2007 μέχρι να δούμε το πρώτο κινητό τηλέφωνο από την Apple, το γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης ως iPhone. Πρόκειται για τη συσκευή που έμελλε να γίνει η «σφραγίδα» της αμερικανικής εταιρίας και να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της επανάστασης που έφερε στη ζωή των ανθρώπων, κυρίως των νέων, η τεχνολογική εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας.



Τα iPhone πουλιόνται σαν… ζεστά ψωμάκια

Εδώ και χρόνια τα iPhone πουλιόνται σαν… ζεστά ψωμάκια κατακτώντας το 63% του τζίρου της εταιρείας! Το iPhone ήταν το μεγάλο του στοίχημα του Τζομπς, ο οποίος κατάφερε να εκπλήξει το κοινό στο Macworld στο οποίο έκανε την παρουσίαση με την αίσθηση πως θα παρουσίαζε τρεις συσκευές. Μια συσκευή αναπαραγωγής αρχείων ήχου, ένα τηλέφωνο και έναν υπολογιστή τσέπης με έμφαση στο ίντερνετ: «Δεν μιλώ για τρεις ξεχωριστές συσκευές. Αυτή είναι μία συσκευή και την αποκαλούμε iPhone”. Σήμερα το iPhone έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις το 1 δισεκατομμύριο μονάδες. Ως το 2016 η εταιρία κατέγραφε διαδοχικά ρεκόρ πωλήσεων και φέτος, παρά το ότι παρατηρείται για πρώτη φορά πτώση, το iPhone παραμένει το πιο επιτυχημένο προϊόν της Apple. Δέκα χρόνια μετά το πρώτο iPhone, η Apple έχει κυκλοφορήσει στο σύνολο 15 smartphones και κάθε φορά όλη περιμένουν με αγωνία την παρουσίαση του επόμενου μοντέλου. Βασικό κριτήριο επιλογής ενός iPhone από τους καταναλωτές είναι το γεγονός ότι έχουν πρόσβαση σε σχεδόν άπειρες εφαρμογές, είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή.

Τα έσοδα του App Store της Apple έσπασαν το «φράγμα» των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Το λεγόμενο App Store διαθέτει σχεδόν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς και το σημαντικότερο είναι ότι ανανεώνεται διαρκώς με νέες εφαρμογές. Μόνο για το 2016 τα έσοδα του App Store της Apple έσπασαν το «φράγμα» των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αύξηση των εσόδων διαμορφώνεται στο 40% σε ετήσια βάση.

Οι συνολικές δαπάνες στο App Store άγγιξαν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι προγραμματιστές έλαβαν ποσό άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση και συνολικά 60 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2008 μέχρι σήμερα. Τα έσοδα της Apple από το App Store για το 2016 ανήλθαν στα 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικό της δημοφιλίας του App Store είναι το γεγονός πως μόνο κατά την 1η Ιανουαρίου δαπανήθηκαν 240 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά εφαρμογών, εκ των οποίων τα 72 εκατομμύρια είναι έσοδα για την Apple.
Το σίγουρο είναι ότι από την Apple ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου