Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Τα 60' του Νίκου Μάνεση στην Ανάφη


Απόψε στις 23:45, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» οδηγεί τον Νίκο Μάνεση στην Ανάφη.
Και ενώ η Σαντορίνη βουλιάζει από κόσμο και προκαλεί αίσθηση ότι τα σοκάκια της είναι γεμάτα από Κινέζους γαμπρούς και νύφες, η Ανάφη ακόμα περιμένει να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες!




Τα δύσκολα και τα εύκολα

Οι κάτοικοί της, ζωντανοί και κεφάτοι άνθρωποι, δεν χάνουν ποτέ την αισιοδοξία τους παρ’ όλο που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι πολλές. Στην Ανάφη, δεν υπάρχει παιδίατρος. Ακόμα και για ένα απλό παιδικό εμβόλιο οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να ταξιδέψουν δύο ημέρες. Σε περίπτωση σοβαρού περιστατικού επιστρατεύονται οι λεμβούχοι της Σαντορίνης προκειμένου να μεταφέρουν τον ασθενή στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Η εκπομπή ταξιδεύει με το πλωτό ασθενοφόρο και καταγράφει τι σημαίνει διακομιδή ασθενούς με θαλασσοταραχή. Το 2012, ελικόπτερο του ΕΚΑΒ έπεσε σε βουνοπλαγιά του νησιού, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο το τετραμελές πλήρωμα και η ασθενής που μεταφερόταν σε νοσοκομείο.

"Εισαγόμενες" νύφες


Στην Ανάφη, που για να βάλεις βενζίνη πρέπει να κλείσεις ραντεβού με τον πρατηριούχο, εκτός από την περίθαλψη και την ακτοπλοϊκή σύνδεση, μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί και το γεγονός ότι οι 250 κάτοικοι είναι όλοι συγγενείς. Έτσι, για να γίνουν γάμοι χρειάζονται «εισαγόμενοι γαμπροί» ή «εισαγόμενες νύφες».

Όμως, παρά τις αντιξοότητες οι Αναφιώτες χαμογελούν, γλεντάνε με τους ήχους της τσαμπούνας και δηλώνουν οικονομικά αυτάρκεις καθώς το σούπερ-μάρκετ του νησιού είναι η φύση και το μποστάνι τους. Αγαπούν το νησί τους, θεωρούν ότι ζουν στον παράδεισο και ξεπερνάνε την οικονομική κρίση κάνοντας πολλές δουλειές. Από οικοδομή και μελισσοκομία, μέχρι τουριστικές επιχειρήσεις. 


Οι νέοι, ενωμένοι σαν γροθιά, προσφέρουν εθελοντική εργασία ασβεστώνοντας και φτιάχνοντας διαγραμμίσεις στο πλακόστρωτο της Χώρας. Παραμένουν στον τόπο τους και του δίνουν ζωή. Το καλοκαίρι, οι τρεις καφετέριες μετατρέπονται σε κλαμπ και ο χορός κρατάει μέχρι το πρωί. 

Οι ιστορίες και οι άνθρωποι
Στην Ανάφη, τα βλέμματα συγκεντρώνει ένας καρδιοχειρουργός του «Ωνασείου», ο οποίος εγκατέλειψε την Αθήνα και την επισκέπτεται μόνο όταν χρειαστεί να δει τους ασθενείς του. Εκτός όμως από τον γιατρό, υπάρχει τεράστιο ρεύμα από εσωτερικές μεταναστεύσεις καθώς πολλοί Αθηναίοι έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί.


Στην παραλία του Ρούκουνα, η παπαδιά του νησιού που λειτουργεί τουριστική μονάδα «κοντράρεται» με τον γιο της που είναι οικονομολόγος για το ποιος θα έχει την καλύτερη σοδειά πατάτας. Η παπαδιά με τον παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας αυλάκια, και ο γιος με τον σύγχρονο που είναι η τεχνητή βροχή. Σε αυτή την «αναμέτρηση» ποιος θα είναι νικητής;



Και ένα παράδοξο που θα προκαλέσει εντύπωση. Σχεδόν σε κάθε οροφή σπιτιού, υπάρχει γραμμένη η λέξη «ΑΕΚ». Η εκπομπή αποκαλύπτει ποιος είναι ο … δράστης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου