Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Τα κοράκια αποφάνθηκαν: Φορολόγηση «με το μήνα» σε όλα τα εισοδήματα



Από το μισθό σας θα κρατιούνται οι οφειλές σας στην εφορία

Απευθείας από μισθούς και συντάξεις θα παρακρατείται κάθε μήνα το σύνολο της ετήσιας φορολογικής επιβάρυνσης.
Το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2015, όπως συμφώνησαν η κυβέρνηση και η τρόικα, με στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
Η κεντρική ιδέα είναι πως όσο απομακρύνεται η ώρα πληρωμής των φόρων από την ώρα που εισπράττονται τα εισοδήματα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να γίνουν ληξιπρόθεσμα.
Έτσι, η τρόικα και η κυβέρνηση συμφώνησαν,να προχωρήσει από τις αρχές του 2015 και στην Ελλάδα το μοντέλο "Pay As You Earn". Στη συμφωνία μάλιστα προβλέπεται ότι εντός του Ιουνίου του 2014, το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει έναν χάρτη και ένας σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου από την 1η Ιανουαρίου 2015.
Το σχέδιο προβλέπει ότι οι φόροι εισοδήματος θα πληρώνονται επί της ουσίας κάθε μήνα, καθώς θα παρακρατούνται σε τμήμα που αντιστοιχεί στο ένα δωδέκατο των ετήσιων φορολογικών επιβαρύνσεων, από τους μισθούς και τις συντάξεις.
Για παράδειγμα, αν ένας μισθωτός έχει και εισοδήματα από ενοίκια ή αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η μηνιαία παρακράτηση φόρου δεν θα αφορά μόνο τον μισθό του όπως σήμερα αλλά και τα υπόλοιπα εισοδήματά του. Ο φόρος θα παρακρατείται στο σύνολό του από τον μισθό.

Έτσι, όταν θα έρχεται η ώρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογούμενος δεν θα έχει την παραμικρή οφειλή φόρου εισοδήματος, το υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει τις εισπράξεις εσόδων και θα διευκολυνθεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών, προϋπόθεση για την οποία είναι η υπερκάλυψη του στόχου για τα έσοδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου