Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Μονή Λαζαριστών: Η ιστορία της μέσα από φωτογραφίες


Φωτορεπορτάζ:  Ερωδίτη Παποστολου*

Η Μονή Λαζαριστών βρίσκεται στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το 1886 από μοναχούς του τάγματος του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, που ονομάζονταν Λαζαριστές από την έδρα τους στο ναό του Αγίου Λαζάρου στο Παρίσι. Σκοπός της αποστολής των Λαζαριστών ήταν να προσελκύσουν στον Καθολικισμό τους Βουλγαρόφωνους της περιοχής και γι αυτό από το 1866 ίδρυσαν στο χώρο της μονής ιεροσπουδαστήριο που λειτούργησε μέχρι το 1914. Από τότε η μονή άρχισε να παρακμάζει. 

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από τους Γάλλους ως Νοσοκομείο και στη διάρκεια της κατοχής επιτάχτηκε από τους Γερμανούς. Κρίθηκε ετοιμόρροπη το 1978, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν οι σεισμοί και εγκαταλείφθηκε. Το 1980 το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο λόγω της ιστορικής αλλά και αρχιτεκτονικής του σημασίας. Το 1983 αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο για τον εορτασμό των 2300 χρόνων της Θεσσαλονίκης και χαρακτηρίστηκε Πολιτιστικό Κέντρο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα των μεγάλων έργων που πραγματοποιήθηκαν από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" και το 1996 ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσης και προσθήκης στο αρχικό κτίσμα. 


Το συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών αποπερατώθηκε το 1997 και άρχισε σταδιακά να διατίθεται στο κοινό με την πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων. (http://www.monilazariston.gr/8C65B5F8.el.aspx)
Πριν λίγο καιρό την επισκέφτηκα για μια φωτογράφηση. Μου έκανε εντύπωση η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του χώρου και τα μοντέρνα γλυπτά που τον κοσμούν. Ξύλινοι δεινόσαυροι, αγκαλιασμένοι άνθρωποι που χορεύουν, ακέφαλα αγάλματα, γυναικεία σώματα διαπερασμένα με σκοινιά και άλλα πολλά που θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες μας ταξιδεύουν σε έναν άλλο κόσμο…..ενώ μια ξύλινη σκάλα…μοιάζει σαν να μας οδηγεί κατευθείαν στον ουρανό…

 * Η Ερωδίτη είναι συνεργάτης του Πινακίου, 

Μπείτε και στο blog της Έρης: anightlily.blogspot.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου