Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

60’ Ελλάδα και συγκεκριμένα στο...«τετραεθνές»





Το έκτο οδοιπορικό της εκπομπής 60’ Ελλάδα  μας οδηγεί, απόψε λίγο πριν τα μεσάνυχτα,  στα όμορφα αλλά και δυσπρόσιτα χωριά του Ορεινού Βάλτου, σημείο συνάντησης, στο χάρτη, τεσσάρων νομών, της Ευρυτανίας, της Καρδίτσας, της Άρτας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Στο «τετραεθνές», όπως λένε την περιοχή οι ντόπιοι, η κτηνοτροφία είναι η αποκλειστική απασχόληση για τη συντριπτική πλειοψηφία.
Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει την επιβίωση των κατοίκων, υπό δύσκολες συνθήκες, την αισιοδοξία στα μάτια των νέων που επιλέγουν να μείνουν μόνιμα στα χωριά τους, παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε υγεία και εκπαίδευση, αλλά και τις ιστορίες εκείνων που επιστρέφουν λόγω κρίσης από τα αστικά κέντρα. 

Παλιό και Νέο Χαλκιόπουλο, Εμπεσός, Περδικάκι και Γιαννόπουλοι,  Βρουβιανά, Αυλάκι και Αγραπιδόκαμπος, Τρίκλινο και Καμαράκι, χωριά «σκαρφαλωμένα στον αυχένα» του βουνού που δίνει το όνομα του στην περιοχή. Οι όμορφοι άνθρωποι του όρους Βάλτου ξετυλίγουν τις ιστορίες τους…


Μάρκος ο αναρριχητής  

Είναι μια από τις πιο γνωστές φιγούρες της περιοχής. Ο κτηνοτρόφος - ακροβάτης που σκαρφαλώνει στα δεκάδων μέτρων ψηλά έλατα της περιοχής προκειμένου να εξασφαλίσει τους καρπούς - τροφή  για τα  ζωντανά του.

Οι νύφες που έφερε το πούλμαν 
Ακόμη και σε… μαζικά προξενιά με κοπέλες από την Βουλγαρία, την Αλβανία και την Ουκρανία, οι οποίες ήθελαν να ζήσουν σε κτηνοτροφικό περιβάλλον, κατέφυγαν οι άντρες της περιοχής για να ζωντανέψουν τα χωριά τους και να κάνουν οικογένειες. Τι λέει ο «πρώτος διδάξας» αλλά και όσοι ακολούθησαν το παράδειγμα του; Πως γίνονται οι εκδρομές στο εξωτερικό προς αναζήτηση συντρόφου;

Το χωριό των ανέργων
Το χωριό του «τίποτα» όπως λένε οι μόνιμοι κάτοικοι. Η κάμερα καταγράφει πως η κρίση χτύπησε τον πληθυσμό και πως οι κάτοικοι επιβιώνουν αποκλειστικά με ότι τους προσφέρει το φυσικό περιβάλλον. Το ζωικό κεφάλαιο που καταστράφηκε, οι επιδοτήσεις που σταμάτησαν, τα φέσια ακόμη και στον πλανόδιο φούρναρη. Οι γέροντες που πρέπει να ταξιδέψουν πεζοί, ακόμη και 5 χιλιόμετρα για να γράψουν τα φάρμακά τους.

Το φαρμακείο delivery
Στο μοναδικό φαρμακείο της περιοχής, ο φαρμακοποιός κάνει  παραδόσεις φαρμάκων μέχρι και 50 χιλιόμετρα μακριά.

Ο πρόεδρος και  τα 100 σπάνια άλογα
Η μονάδα με τα προστατευόμενα άγρια άλογα της σπάνιας φυλή της Πίνδου είναι ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Χρειάζεται ησυχία και ηρεμία για να τα πλησιάσεις. Εάν φοβηθούν θα χαθούν στα μονοπάτια του δάσους.


Χόμπι του οι… κουδούνες
Ένας νέος κτηνοτρόφος που φτιάχνει κουδούνες προβάτων για όλους τους συναδέλφους του δωρεάν. Ποια είναι η σημασία της χροιάς του ήχου για τα ζώα, πως μπορεί να κάνει την κάθε κουδούνα να ηχεί με διαφορετικό ήχο;


Ο υπαστυνόμος – προπονητής
Ιδομενέας Εμπεσού, η ποδοσφαιρική ομάδα με τον προπονητή που είναι και αστυνόμος του χωριού. Το δίπλωμα προπονητή ΟΥΕΦΑ, η κόντρα με την ένωση Βάλτου αλλά και η διαδρομή  από το Χαλκιόπουλο στην Β’ κατηγορία Αιτωλοακαρνανίας.

Ακόμη, δεκάδες ιστορίες καθημερινότητας, πλαισιωμένες από την ομορφιά του φυσικού τοπίου, όπως η λίμνη των Κρεμαστών και το γεφύρι της Τέμπλας.   

Το ταξίδι συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου