Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Στα χνάρια της Ολυμπιάδας...



 

Όλα δείχνουν ότι η ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης προχωράει χωρίς διακοπή, παρά την αρχική απογοήτευση που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο τάφος σταματάει στον τρίτο θάλαμο και δεν έχει ανευρεθεί ακόμη ο αρχαίος νεκρός. Ολο το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στα αποτελέσματα της «ακτινογραφίας» του τύμβου Καστά, προκειμένου να λυθεί ο μεγαλύτερος γρίφος για την ταυτότητα του «ενοίκου» του τάφου.
Η Ισραηλινή αρχαιολόγος δρ Ορίτ Πελέγκ-Μπαρκάτ, μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα, εκτίμησε ότι ο εντυπωσιακός τάφος της Αμφίπολης κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Το πρόσωπο στο οποίο θα μπορούσε να έχει αφιερωθεί ένα τόσο μεγαλοπρεπές μνημείο είναι πιθανότατα η Ολυμπιάδα. Κατά τη γνώμη μου, το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης παραπέμπει σε γυναικεία ταφή», είπε χαρακτηριστικά.


Μέλη της ανασκαφικής ομάδας δεν αποκλείουν αυτό το σενάριο, αφού ενισχύεται και από άλλα στοιχεία, εκτός από το ψηφιδωτό της Περσεφόνης. Γιατί ναι μεν το εκπληκτικό ψηφιδωτό με την κοκκινομάλλα Περσεφόνη «δείχνει» γυναικείο τάφο, αλλά το ίδιο υποδεικνύουν και οι εκπληκτικές Καρυάτιδες, αλλά και οι μορφές των Σφιγγών. Τα στοιχεία που ενισχύουν το σενάριο για τάφο της Ολυμπιάδας, επομένως, είναι τρία. 


Την Τετάρτη νέες ανακοινώσεις
Εν τω μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις νέες επίσημες ανακοινώσεις από την Αμφίπολη. Η συνέντευξη Τύπου των αρμοδίων, δηλαδή της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη, της υπεύθυνης επικοινωνίας Αννας Παναγιωταρέα και της γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, είναι προγραμματισμένη για αύριο το μεσημέρι. Πέραν των αποτελεσμάτων από τη συνέχιση των ανασκαφών στον υπόγειο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης, οι τρεις κυρίες αναμένεται να αναφερθούν και σε λεπτομέρειες για το επόμενο βήμα της ανασκαφής, που δεν είναι άλλο από τη «σάρωση» του τύμβου προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάτω από αυτόν τον τεράστιο τεχνητό λόφο βρίσκονται και άλλοι τάφοι, ή αυτός που έχει βρεθεί είναι ο μοναδικός.
Το ενδιαφέρον κορυφώνεται, αφού κατά την αυριανή συνέντευξη Τύπου θα τεθούν ερωτήσεις για την εγκυρότητα της άποψης της Ισραηλινής γεωλόγου και πιθανόν θα δοθούν κάποιες ενδείξεις για το αν ο τάφος ανήκει στην Ολυμπιάδα.

Δεν υπάρχουν σκαλοπάτια στον τρίτο θάλαμο
Όσον αφορά τη φήμη που κυκλοφόρησε και ήθελε την ανασκαφική ομάδα να έχει βρεθεί μπροστά σε μια ακόμη έκπληξη, και συγκεκριμένα να έχει βρει στον τρίτο θάλαμο του τάφου σκαλοπάτια που οδηγούν σε υπόγειο χώρο κάτω από το τεχνητό παραλληλόγραμμο όρυγμα, διαψεύδεται κατηγορηματικά από όσους έχουν άμεση γνώση της ανασκαφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου