Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Στην καρδιά της Μακεδονίας η "επιστροφή στο χωριό" με την Ευτυχία Φράγκου


Η Ευτυχία Φράγκου, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, σε νέα ώρα, στις 13:10, μας παίρνει μαζί της στην καρδιά της Μακεδονίας, στο Λουτράκι, ένα χωριό απαράμιλλης ομορφιάς που παντρεύει τα κρύα με τα θερμά νερά, χτισμένο στους πρόποδες του πανέμορφου βουνού Βόρας, στη βορειοδυτική γωνία της Αλμωπίας.


Η περιοχή είναι γνωστή για τα λουτρά Πόζαρ, μια παραμυθένια λουτρόπολη που απλώνεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου, με πολλούς τεχνητούς καταρράκτες, οργιώδη βλάστηση και θεαματικές βραχώδεις, απόκρημνες πλαγιές εκατέρωθεν.

Στο Λουτράκι, σαν σε ταινία μικρού μήκους, παρακολουθούμε έναν γάμο όπως γινόταν παλιά, παραδοσιακό, αυθεντικό, τότε που όλα είχαν το συμβολισμό τους. Ζούμε βήμα-βήμα όλη την προετοιμασία και το εθιμοτυπικό της ημέρας και στη συνέχεια, με τραγούδια και χορούς ακολουθούμε μαζί με φίλους και συγγενείς, το κάρο με τη νύφη και τον γαμπρό, μέχρι την εκκλησία. Ακόμα, επισκεπτόμαστε έναν διαφορετικό καλλιτέχνη, που αντί να περνάει τον ελεύθερό του χρόνο στο καφενείο, διοχετεύει τη δημιουργικότητά του φτιάχνοντας εκπληκτικής λεπτομέρειας μινιατούρες παραδοσιακών κτιρίων και εικόνες του χωριού.

 Επίσης, γνωρίζουμε έναν σιδερά που με το καμίνι, τις λαβίδες, το αμόνι, το σφυρί, το φυσερό και τα δυνατά του χέρια, φτιάχνει «ειδικές» τσάπες ενισχυμένες, αφού η καλλιέργεια των χωραφιών τα παλιά χρόνια απαιτούσε πολύ γερά εργαλεία εξαιτίας του σκληρού εδάφους.



Γευόμαστε παραδοσιακή φασολάδα στο «γκαρνέ» εμπλουτισμένη με τον «κόκκινο χρυσό» της περιοχής, την καρατζοβίτικη πιπεριά και μαγειρεύουμε κόκορα στιφάδο σε μια πιο σύγχρονη, ελαφριά εκδοχή. Τέλος, συνομιλούμε με τους νέους και μαθαίνουμε για το φεστιβάλ «Πόζαρ» που διοργανώνουν κάθε χρόνο αλλά και για την πλούσια νυχτερινή ζωή της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου