Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Στο Μαυρίλο Φθιώτιδας ταξιδεύει η Ευτυχία Φράγκου και «Η επιστροφή στο χωριό»

 Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στις 15:00, «Η επιστροφή στο χωριό» ταξιδεύει στο Μαυρίλο Φθιώτιδας,
το εργαστήρι της φωτιάς, όπως το αποκαλούσαν, λόγω των 12 Μπαρουτόμυλων που είχε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Στο όμορφο αυτό ορεινό χωριό, που βρίσκεται στην πλαγιά του Βελουχιού, σε υψόμετρο 900 μέτρων, η πλούσια φύση συναντά την ιστορία και την παράδοση. Μέσα σ’ ένα γαλήνιο σκηνικό από καστανιές, μηλιές, κερασιές και γραφικά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, η Ευτυχία Φράγκου και οι συνεργάτες της γνωρίζουν τους φιλόξενους κατοίκους και γλεντάνε μαζί τους στην ετήσια -την 7η κατά σειρά- Γιορτή Κάστανου.

Στην συνέχεια κάνουν μια περιήγηση στην ειδικά διαμορφωμένη πλατεία για την γιορτή, συνομιλούν με τον κόσμο, δοκιμάζουν ντόπιο κρασί και τσίπουρο και μαθαίνουν τα πάντα για το κάστανο, τη διατροφική του αξία αλλά και τη μεγάλη συμβολή του στην τοπική οικονομία. Στη συνέχεια, γνωρίζουν ένα νέο ζευγάρι, τον Νίκο και την Μαρία (πτυχιούχους με μεταπτυχιακά), που άφησαν πίσω τις δουλειές και τη ζωή τους στην πόλη για να κάνουν πράξη το όνειρο τους. Ο Νίκος και η Μαρία επέστρεψαν στο χωριό και με πολλή, προσωπική δουλειά, αγάπη και μεράκι ξαναζωντάνεψαν το παλιό παντοπωλείο που υπήρχε, το οποίο μετέτρεψαν και σε καφενείο. Επίσης, η κυρία Θάλεια, η «επίσημη» μαγείρισσα του χωριού που λειτουργεί τη μοναδική ταβέρνα στο Μαυρίλο, μαγειρεύει ένα ξεχωριστό αγριογούρουνο με κάστανα, που το μυστικό του βρίσκεται στη μαρινάδα του!



Στην είσοδο του χωριού η Ευτυχία Φράγκου συναντά  τον ανακαινισμένο μπαρουτόμυλο, ο οποίος σήμερα αποτελεί μουσείο. Η μπαρούτη, η πρώτη ύλη των ντουφεκιών, ήταν αυτή που έφερε στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας το απόμερο αυτό χωριό στο επίκεντρο της προετοιμασίας του απελευθερωτικού μας αγώνα και κατέστησε το Μαυρίλο, το «εργαστήρι του πολέμου και της φωτιάς».
Ακόμα, παρέα με τον Πατέρα Δαμασκηνό η παρουσιάστρια θαμπώνεται από την μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην πλατεία του χωριού, ένα σημαντικό μνημείο με μοναδικές τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο και πλούσια διακοσμημένο άμβωνα. Κι επειδή η φύση εκεί πραγματικά κλείνει το μάτι, η Ευτυχία Φράγκου συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες.

Το ταξίδι ολοκληρώνεται με μια «γλυκιά» στιγμή. Μια υπέροχη μαρμελάδα κάστανο, το προϊόν που «πρωταγωνιστεί» στην περιοχής έρχεται να σκεπάσει με μυρωδιές τα πάντα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου