Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Σχέσεις: Αγώνας ή κοινή πορεία;

Της Βίκυς Κάουλα*
Κατά τη διάρκεια της ζωής μας δημιουργούμε αμέτρητες σχέσεις. Άλλες εξελίσσονται καλά και ομαλά, χωρίς προβλήματα, άλλες είναι έντονες με συνεχείς εντάσεις. Η αντιμετώπιση και η στάση που κρατάμε σε μια σχέση είναι επιλογή του καθενός.
Εάν θέλουμε να έχουμε σχέσεις αγάπης θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια, γιατί σίγουρα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή προβλήματα στη σχέση. Παρουσιάζονται δυσκολίες και εμπόδια, πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε, που αποτελούν πηγή εχθρότητας και απόρριψης  και που μας κάνουν να βλέπουμε το μέχρι πρότινος ταίρι μας σαν αντίπαλο. Όμως, όλες αυτές οι δυσκολίες που παρουσιάζονται μπορεί να αποτελέσουν την αφετηρία για μεγαλύτερη οικειότητα, περισσότερη αγάπη, φροντίδα κι εμπιστοσύνη.


Η τελευταία ευκαιρία για εξέλιξη
Η κρίση στη σχέση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την εξέλιξή της εάν τη διαχειριστούμε σωστά.
Εάν και οι δύο πλευρές –η βούληση του ενός δεν αρκεί- θέλουμε να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να εντοπίσουμε τι πήγε στραβά και δημιουργήθηκε πρόβλημα και να είμαστε ανοιχτοί να εντοπίσουμε και να αποδεχτούμε και τη δική μας ευθύνη. Εάν πιστεύουμε ότι οι σχέσεις δεν είναι ένας αγώνας που πρέπει να έχει νικητή, αλλά μια κοινή προσπάθεια και πορεία προς την ίδια κατεύθυνση υπάρχει ελπίδα.

Κοινή προσπάθεια
Στην προσπάθεια για πιο ομαλές σχέσεις θα βοηθήσει εάν υπάρχει καλή επικοινωνία και γίνεται ξεκάθαρη συζήτηση και από τα δύο μέρη για τους προβληματισμούς, τις δυσκολίες και τις ανάγκες τους, εάν υπάρχει συνειδητοποίηση και ονομασία των προβλημάτων και κοινή απόφαση για βελτίωση και βέβαια συνεχής προσπάθεια.
Πολλές φορές μάλιστα η προσπάθεια και οι διαδικασίες είναι πιο σημαντικές από το αποτέλεσμα. Με την κοινή προσπάθεια μαθαίνουμε ξανά ο ένας τον άλλο και ξαναερχόμαστε κοντά.

Στην πραγματικότητα η αληθινή αγάπη είναι μια ζωή από συμβιβασμούς, δεσμεύσεις και εμπιστοσύνη. Αγάπη θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η κατάσταση αποδοχής, βάση της οποίας κάποιος είναι ευχαριστημένος βλέποντας τον άλλο να είναι ευτυχής με όποιον τρόπο αυτός ο άλλος επιλέγει και όχι όπως θα θέλαμε εμείς να είναι.
Και επειδή οι άνθρωποι αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου, θα πρέπει να γίνεται επαναπροσδιορισμός κάθε τόσο, να συζητούνται και να κατανοούνται τα νέα δεδομένα της σχέσης και οι νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και να συναποφασίζεται η νέα πορεία.


*Σύμβουλος Διαπροσωπικών Σχέσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης & Ενδυνάμωση - Εκπαιδεύτρια Διαζυγίου-  Life & Business Coach- Τηλ. επικοινωνίας 6936820600


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου