Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Έτσι σερφάρουμε οι Έλληνες στο διαδίκτυο


Τι δείχνει η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ


Περίπου επτά στα 10 νοικοκυριά της χώρας (ποσοστό 65,6%) είχαν το 2014 πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 16,5% σε σχέση με το 2013. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην Κεντρική Ελλάδα και στα νησιά Αιγαίου και την Κρήτη κατά 53,2% και 39,3% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας της ΕΛΣΤΑΤ για τα νοικοκυριά το 2014, σύμφωνα, επίσης, με την οποία:


Αύξηση παρουσιάζουν και οι χρήστες των τάμπλετ
-Περίπου 7 στα 10 νοικοκυριά (64,7%) χρησιμοποιούν ευρυζωνική σύνδεση για το διαδίκτυο στην κατοικία τους, ενώ η συντριπτική πλειονότητα (98,6%) των νοικοκυριών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους χρησιμοποιεί ευρυζωνική σύνδεση.

-Το 58,4% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το α΄ τρίµηνο του 2014 συνδέθηκαν στο διαδίκτυο, εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας τους, µε χρήση κινητού τηλεφώνου ή smartphone, φορητού υπολογιστή (laptop, notebook, netbook ή tablet) ή άλλης φορητής συσκευής (PDA, MP3 player, e-book reader, φορητή κονσόλα παιχνιδιών κλπ), παρουσιάζοντας αύξηση 30,7%, σε σχέση µε το α' τρίµηνο του 2013.
Online ανάγνωση ιστοσελίδων

-Η online ανάγνωση ειδήσεων σε ιστοσελίδες, εφημερίδες, περιοδικά είναι στην κορυφή της λίστας των διαδικτυακών δραστηριοτήτων και πραγματοποιείται από το 84,9% των χρηστών του διαδικτύου, καταγράφοντας αύξηση 10% σε σχέση µε το 2013. Η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες είναι η δεύτερη περισσότερο πραγματοποιούμενη δραστηριότητα από το 82,3% των χρηστών, καταγράφοντας μικρή μείωση 1% σε σχέση µε το 2013.


Ειδικότερα, τα ποσοστά που καταγράφηκαν το 2014 για δραστηριότητες που πραγματοποιούνται µέσω διαδικτύου, κατά φθίνουσα σειρά, είναι τα εξής:

Το 64,3% μπαίνει στο facebook
-∆ιάβασµα online ειδήσεων σε ιστοσελίδες, εφηµερίδες, περιοδικά 84,9%.

-Αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες 82,3%.

-Αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων 79,8%.

-Συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κλπ.) 64,3%.

-Παιχνίδια, εικόνες, ταινίες, μουσική 52%.

-Web ραδιόφωνο ή web τηλεόραση 51,6%.

Και το Skype χρησιμοποιούν οι Έλληνες
-Πραγματοποίηση κλήσεων ή βιντεοκλήσεων, µε χρήση web κάμερας µέσω του διαδικτύου (Skype) 45%.

-«Ανέβασμα» σε ιστοσελίδα κειμένου, φωτογραφιών, μουσικής, videos, λογισμικού κλπ 
προκειμένου να τα μοιραστούν µε άλλους 34,3%.

-Χρήση υπηρεσιών για ταξίδια και καταλύματα 29,7%.

-Πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών 20,8%.

-∆ημιουργία ιστοσελίδας ή blog 6,7%.

Ψωνίζουν από το e-bay
-Πώληση αγαθών ή υπηρεσιών µέσω δημοπρασιών πχ µέσω e-Bay, 5,7%.

-Κλείσιμο ραντεβού µε γιατρό µέσω της ιστοσελίδας νοσοκομείου ή κέντρου υγείας 2,9%.

Τέλος, αύξηση 26,7% καταγράφεται στο ποσοστό του πληθυσμού που έκανε χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (κάθε συναλλαγή των πολιτών µε δημόσιες υπηρεσίες µέσω του διαδικτύου, για προσωπική χρήση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου