Τρίτη 19 Μαΐου 2015

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων

Γράφει η Χαρούλα Σάββα (φιλόλογος & blogger(http://filologikesperiplaniseis.blogspot.gr/)

 Ως μια από τις σύγχρονες γενοκτονίες του 20ου αιώνα θεωρείται η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που σημειώθηκε κατά την περίοδο του 1914-1923 από το κίνημα των Νεότουρκων. Είναι η δεύτερη γενοκτονία εναντίων των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων (1915). Υπολογίζεται ότι αυτό το γεγονός στοίχισε τη ζωή σε περίπου 353.000 Έλληνες.


Ιστορική αναδρομή

 Μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την άλωση της Τραπεζούντας το 1461 ένα κομμάτι του ελληνισμού έζησε και κυριάρχησε στην περιοχή του Πόντου, Βόρεια της Μ. Ασίας. Σύντομα αναπτύχθηκαν οικονομικά και πνευματικά ιδρύοντας σχολεία που μέχρι το 1919 έφταναν τα 1401 όπως το διάσημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, τυπογραφεία, εφημερίδες και θέατρα. Το 1908 όμως δημιουργήθηκε το κίνημα των Νεότουρκων, ο Σουλτάνος τίθεται στο περιθώριο και με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό του κράτους αλλά και την ασφάλεια της Αυτοκρατορίας θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο εξόντωσης και εκτοπισμού των χριστιανικών πληθυσμών.                                                               
Η πρώτη φάση εξόντωσης γίνεται μέσω των ταγμάτων εργασίας, τα λεγόμενα «Αμελέ Ταμπουρού». Τα τάγματα αυτά επάνδρωναν άνδρες που δεν υπηρετούσαν στο  στρατό και δούλευαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα λατομεία, στα ορυχεία, στη διάνοιξη δρόμων και αλλού. Πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες.                                                                                                                                  
Η δεύτερη και πιο άγρια φάση εξόντωσης των Ελληνοποντίων ξεκινάει το Μάιο του 1919 με την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα. Εκεί συγκρότησε μια μυστική οργάνωση και μαζί με την συμβολή των Γερμανών και των Σοβιετικών πραγματοποίησε μαζικές σφαγές και εκτοπίσεις του τοπικού πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1922 χάθηκαν 353.000 ανθρώπινες ψυχές ενώ όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν έφτασαν ως πρόσφυγες στη νότια Ρωσία και ένα άλλο μέρος κατέφυγαν στην Ελλάδα. Η μεθοδευμένη αυτή διαδικασία εξόντωσης των Ελληνικών πληθυσμών ολοκληρώθηκε με το σύμφωνο ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας.

19η Μαΐου: Ημέρα Μνήμης   


Χρειάστηκαν να περάσουν 75 χρόνια για να ψηφιστεί το Φεβρουάριο του 1994 η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε λόγω της απόβασης του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, καθοριστική για το βίαιο αφανισμό των Ελλήνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από την Κύπρο, την Σουηδία, από πολιτείες των Η.Π.Α αλλά και από τη Νότια Αυστραλία και Ουαλία.
Με αυτό τον τρόπο αφανίστηκε και εξοντώθηκε το πιο ζωντανό και ζωηρό κομμάτι του Ελληνισμού και γράφτηκαν μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην Ιστορία μας.

Δείτε επίσης: Έρευνα: Μια μέρα μετά την τέλεση λειτουργίας στην Παναγιά Σουμελά του Πόντου το Πινάκιο «φιλοξενεί» απόψεις γιατί δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως η Γενοκτονία των Πόντιων αλλά και των Αρμενίων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου