Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Άνω Θρώσκω: Το πρόγραμμα που δίνει «διέξοδο» στους άστεγους

Η υπεύθυνη του προγράμματος Άνω Θρώσκω κα. Αγγελική Μανιώτη




«Το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» το οποίο έχει ως κύριο στόχο την πλήρη επανένταξη και ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό ανθρώπων που λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας αλλά και για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης στέγης»

«Ας ζώσουμε σφιχτά τη μέση μας, ας αρματώσουμε το κορμί, την καρδιά και το μυαλό μας. Ας πιάσουμε τη θέση μας στη μάχη. Η φυγή δεν είναι η νίκη...μόνο το έργο μπορεί να χορτάσει τη ψυχή και να σώσει τον κόσμο», αναφέρει στην «Ασκητική» ο Νίκος Καζαντζάκης. Βαθύ το μήνυμα του Μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη φαίνεται να είναι επίκαιρο σε μια εποχή που η κρίση έχει σκιάσει την χώρα.  Μια από τις μεγαλύτερης συνέπειες της μάλιστα είναι άνθρωποι να βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενοι, να τα χάσουν όλα…ακόμη και τα σπίτια τους. Το φαινόμενο των νεόπτωχων και των νεοαστέγων τείνει να πάρει τρομακτικές διαστάσεις…
Το πρόγραμμα «Άνω Θρώσκω» της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΈΔΡΑ»  έχει ως κύριο στόχο την «Στέγαση και Επανένταξη» ανθρώπων που «χτυπήθηκαν» από την κρίση.
Για το έργο αυτό μιλά στο Πινάκιο η Αγγελική Μανιώτη η οποία είναι η υπεύθυνη του «Άνω Θρώσκω» και εξηγεί πώς μπορούμε να κοιτάζουμε όλοι μαζί μπροστά και να προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον.  Επισημαίνει τους τρόπους στέγασης των ανθρώπων που έμειναν άστεγοι αλλά και πως γίνεται η επανένταξη τους σε εργασιακό περιβάλλον και κατ’ επέκταση στο κοινωνικό σύνολο.
«Οι άνθρωποι «…που κατέληξαν στο δρόμο…» είναι άνθρωποι σαν εμάς που είχαν το σπίτι τους, την εργασία τους αλλά κάποιες άσχημες συγκυρίες και η έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος τους οδήγησαν να τα χάσουν όλα και να βρεθούν στο δρόμο. Την ιστορία ενός ανθρώπου που κατέληξε στο δρόμο μπορούμε να την φανταστούμε ή να την ακούσουμε να περιγράφεται από κάποιον άλλον.  Το να τη βλέπουμε όμως να ξετυλίγεται μπροστά μας μέσα από τον ίδιο τον άνθρωπο που την έζησε είναι μία εμπειρία που δεν μπορεί να περιγραφεί, είναι κάτι που σου δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα, σκέψεις και συγκινήσεις και αυτό συμβαίνει με την καθεμία από αυτές τις ιστορίες. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλες οι ιστορίες και όλοι οι άνθρωποι που γνωρίσαμε μας συγκίνησαν και μας δημιούργησαν ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης για να βοηθήσουμε στο βαθμό που μπορούμε», υπογραμμίζει η Κοινωνική Λειτουργός του προγράμματος κα. Καλλιόπη Μυλώνα.


Ένα νέο πρόγραμμα το «Άνω Θρώσκω» έχει την «αποστολή» να  επανεκκινήσουν την ζωή τους άνθρωποι οι οποίοι έμειναν άστεγοι. Πείτε μας δύο λόγια γι’ αυτό…

«Κατ’ αρχήν να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού ∙ πρόκειται για το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» το οποίο έχει ως κύριο στόχο την πλήρη επανένταξη και ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό ανθρώπων που λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας αλλά και για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης στέγης. Πρόκειται για πρόγραμμα χρονικής διάρκειας ενός έτους το οποίο φιλοδοξεί να βοηθήσει περί τα 1.200 άτομα. Στα πλαίσια αυτού του έργου η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «Έδρα», σε σύμπραξη με τους Δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Φυλής έχει αναλάβει την υποστήριξη 40 άστεγων συμπολιτών μας. Το όλο εγχείρημα έχει τον διακριτικό τίτλο «Άνω Θρώσκω», ο οποίος αποτυπώνει την άποψή μας ότι πρέπει να κοιτάζουμε πάντοτε μπροστά και να προσπαθούμε για το καλύτερο.
Κύριο στόχο του προγράμματος αποτελεί η μετάβαση των ωφελούμενων  από τις δομές επείγουσας στέγασης και τους Κοινωνικούς Ξενώνες σε αυτόνομες στεγαστικές λύσεις. Τα προγράμματα στέγασης σε διαμερίσματα σε συνδυασμό με την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών θεωρούνται τα πλέον ενδεικνυόμενα  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς επισπεύδουν την επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσα από την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων τα οποία καλούνται να επιλύσουν οι ίδιοι οι ωφελούμενοι».


Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ανθρώπου ο οποίος μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμά σας;
«Το Πρόγραμμα στοχεύει σε άτομα ή και οικογένειες που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας, ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Άστεγων. Επίσης, μπορεί να είναι άτομα καταγεγραμμένα από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι ή ακόμη και γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας. Τέλος, έχει γίνει πρόβλεψη και για άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δεν σπουδάζουν και φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας».


Ποιες είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες  του «Άνω Θρώσκω»;

«Στο πλαίσιο του Προγράμματος πέραν της Στέγασης  παρέχεται και η κάλυψη των ειδών πρώτης ανάγκης, ψυχοκοινωνική υποστήριξη η οποία κρίνεται απαραίτητη για άτομα που έχουν αντιμετωπίσει τόσο σημαντικά ζητήματα βιοπορισμού και επιβίωσης. Το κομμάτι αυτό του προγράμματος το έχουν αναλάβει έμπειρα στελέχη του φορέα μας, τα οποία δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών τόσο στον τομέα της ψυχικής υγείας όσο και της κοινωνικής εργασίας. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι η ομάδα εργασίας βρίσκεται υπό την καθοδήγηση του επιστημονικά υπεύθυνου της Έδρας, του κ. Αλέξανδρου Οικονόμου, εμπειρότατου επαγγελματία στον κλάδο της ψυχικής υγείας με μακρά πορεία στα προγράμματα κοινωνικής ωφέλειας, ο οποίος είναι η ψυχή του προγράμματος και συντονίζει όλες τις δράσεις. Οι συνεργάτες μας πέραν των άλλων,  φροντίζουν και για την διασύνδεση των ωφελούμενων και με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν άτομα τα οποία δεν έχουν εκδώσει ποτέ ΑΦΜ, δεν έχουν ΑΜΚΑ και γενικά ό, τι για κάποιους από εμάς θεωρείται αυτονόητο. Με την καθοδήγηση των συνεργατών μας προχωρούν στην έκδοση πιστοποιητικών και εγγράφων τα οποία τους είναι απαραίτητα για την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο ενώ κινητοποιούνται  προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν παροχές δράσεις ή ακόμη και προγράμματα στα οποία θα μπορούσαν να είναι δικαιούχοι.
Σημαντικές εξάλλου είναι και οι υπηρεσίες της εργασιακής και νομικής συμβουλευτικής , όπως και της χρηματοοικονομικής διαχείρισης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη να βιώνουν την έλλειψη στέγης μόνο και μόνο επειδή έκαναν λάθος οικονομικούς ή ακόμη και επιχειρηματικούς χειρισμούς. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ακόμη εκκρεμότητες τις οποίες ο οικονομικός σύμβουλος του προγράμματος θα επιχειρήσει να τακτοποιήσει κατά το δυνατόν, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να προχωρήσουν τη ζωή τους».

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος;

«Το πρόγραμμα στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες Ενεργειών: της Στέγασης και της Εργασιακής Επανένταξης. Για τον πρώτο πυλώνα, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα,  προβλέπεται κάλυψη ενοικίου και αυτόνομη διαμονή σε διαμέρισμα το οποίο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ατόμου ή της οικογένειας αντίστοιχα.  Ο δεύτερος πυλώνας είναι εκείνος της Εργασιακής Επανένταξης. Αν και μέσα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τον πρώτο, δηλαδή δεν μπορεί κανείς να ενταχθεί μόνο στον πυλώνα της Εργασιακής Επανένταξης και όχι της Στέγασης, αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα για την επιτυχία του Προγράμματος. Συγκεκριμένα προβλέπεται μια σειρά στοχευμένων δράσεων πληροφόρησης και  εργασιακής συμβουλευτικής προκειμένου να επιτευχθεί διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Στη συνέχεια προβλέπεται η προώθησή τους στη αγορά εργασίας είτε σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, είτε μέσω δημιουργίας επιχειρήσεων ατομικών ή συνεταιριστικών ή η απασχόλησή τους στον αγροτικό τομέα».

Με ποια μέσα θα επιτευχθεί η αποκατάσταση των εξυπηρετούμενων στην αγορά εργασίας;

«Το πρόγραμμα προβλέπει  τέσσερις πιθανούς τρόπους εργασιακής επανένταξης ανάλογα με τις δεξιότητες και τις  επιθυμίες του εκάστοτε ωφελούμενου. Ο πρώτος τρόπος είναι η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες θα επιδοτηθούν προκειμένου να προσλάβουν άτομα ενταγμένα στο πρόγραμμά μας. Ο δεύτερος τρόπος είναι η επιδότηση δημιουργίας επιχειρήσεων ατομικών ή συνεταιριστικών. Όπως σας είπα και πριν κάποιοι από τους ωφελούμενους έχουν σημαντική εμπειρία στον τομέα της επιχειρηματικότητας και με τα προβλεπόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και την καθοδήγηση έμπειρου οικονομολόγου ο οποίος θα είναι δίπλα τους σε κάθε βήμα θα μπορέσουν να στήσουν μια βιώσιμη επιχείρηση. Προβλέπεται επίσης ενασχόληση στον αγροτικό τομέα για τα άτομα που το επιθυμούν καθώς και παροχή υπηρεσιών κατάρτισης μέσω προγραμμάτων voucher. Προκειμένου δε , να γίνει η «κατάταξη» των ωφελούμενων σε κάποιες από τις παραπάνω εκδοχές της εργασιακής επανένταξης προηγείται η δημιουργία προφίλ μέσα στην οποία αποτυπώνονται λεπτομερώς οι πληροφορίες για την έως τώρα επαγγελματική δράση των ωφελούμενων».
            `
Αυτοί οι οποίοι έμειναν άστεγοι πρόσφατα είναι πιο εύκολο να επανενταχθούν στους ρυθμούς και να ακολουθήσουν το πρόγραμμα «Άνω Θρώσκω» από τους μακροχρόνια αστέγους;

«Εγώ θα έλεγα πως τον σημαντικότερο ρόλο στην επανένταξη παίζει η ψυχολογία και η νοοτροπία των ανθρώπων που βρίσκονται στη θέση αυτή. Εννοώ ότι φυσικά και ένα άτομο που έχει βρεθεί πρόσφατα χωρίς κατοικία, δεν έχει παραιτηθεί ακόμη από τις προσπάθειές του για επανένταξη και γι’ αυτό έχει μια δυναμική. Όμως κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Πιστεύω στην ανθρώπινη θέληση και θεωρώ ότι όλοι μας έχουμε αποθέματα που κάτω από τη σωστή καθοδήγηση μπορούν να μας «βγάλουν ξανά στο φως»».

Ακούστε και την ηχητική συνέντευξη της κας. Αγγελικής Μανιώτη υπεύθυνης του προγράμματος Άνω Θρώσκω της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ"

 

Καθημερινά είστε δέκτης ιστοριών που κατέληξαν στον δρόμο. Υπάρχει κάποια που σας συγκίνησε ιδιαίτερα;
Η κοινωνική λειτουργός του προγράμματος "Άνω Θρώσκω"  Καλλιόπη Μυλωνά
Οι άνθρωποι όπως λέει και η ερώτηση «…που κατέληξαν στο δρόμο…» είναι άνθρωποι σαν εμάς που είχαν το σπίτι τους, την εργασία τους αλλά κάποιες άσχημες συγκυρίες και η έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος τους οδήγησαν να τα χάσουν όλα και να βρεθούν στο δρόμο. Την ιστορία ενός ανθρώπου που κατέληξε στο δρόμο μπορούμε να την φανταστούμε ή να την ακούσουμε να περιγράφεται από κάποιον άλλον.  Το να τη βλέπουμε όμως να ξετυλίγεται μπροστά μας μέσα από τον ίδιο τον άνθρωπο που την έζησε είναι μία εμπειρία που δεν μπορεί να περιγραφεί, είναι κάτι που σου δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα, σκέψεις και συγκινήσεις και αυτό συμβαίνει με την καθεμία από αυτές τις ιστορίες. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλες οι ιστορίες και όλοι οι άνθρωποι που γνωρίσαμε μας συγκίνησαν και μας δημιούργησαν ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης για να βοηθήσουμε στο βαθμό που μπορούμε και μας επιτρέπεται στην προσπάθεια να ξαναβρούν τη θέση τους μέσα στην κοινωνία. Τέλος,  είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συνεργασία με τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο μας δίνει ένα μάθημα για τη ζωή και πως μπορεί να ανατραπεί από τη μία στιγμή στην άλλη».

Ακούστε και την ηχητική συνέντευξη της κας. Καλλιόπης Μυλωνά της Κοινωνική Λειτουργού του προγράμματος Άνω Θρώσκω της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. "ΕΔΡΑ" 


Τέλος, που μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί περισσότερα για το «Άνω Θρώσκω»;

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε πάρετε από την κοινωνική λειτουργό του προγράμματός μας στις δομές μας στο Ίλιον στην Οδό Φιλοκτήτου 85  και στα τηλέφωνα 2130343195 και 2130343321. Αλλά και στο site του Άνω Θρώσκω εδώ

Σημαντικός και υποστηρικτικός ο ρόλος του ψυχολόγου

Ο ψυχολόγος του προγράμματος Άνω Θρώσκω κ. Θανάσης Μπάιμπας

Σημαντική και υποστηρικτική είναι η συνεισφορά του ψυχολόγου του προγράμματος Άνω Θρώσκω κ. Θανάση Μπάιμπα προς τους δικαιούχους. Ο ίδιος μιλά στο Πινάκιο για το πώς αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που τείνουν χέρι βοήθειας... Ακούστε τι μας είπε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου