Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Πρώτη φορά σχολείο

Της Κατερίνας Κουρουμπλή

Τελειώνουν σιγά σιγά οι διακοπές του καλοκαιριού και αρχίζει το άγχος των γονιών για την προετοιμασία των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά. Για τα μεγαλύτερα παιδιά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, μιας κι έχουν συνηθίσει στο νέο αυτό ξεκίνημα. Για ένα παιδί όμως που πηγαίνει πρώτη φορά σχολείο μπορεί να φέρει δυσκολίες, να το αγχώσει και να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τους γονείς αυτή η νέα κατάσταση.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προλάβουμε ή να μειώσουμε μία τέτοια αντίδραση; Αν παρόλα αυτά, συμβεί τελικά, ποια είναι η καλύτερη στάση που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε;
Πρώτ' απ' όλα, πριν πάει σχολείο το παιδί καλό θα ήταν να προετοιμαστεί γι' αυτό. Αν δε γίνει η σωστή προετοιμασία, θα του φανεί πολύ ξαφνική η αλλαγή και το πιο πιθανό είναι ν' αντιδράσει. Το άγχος του αποχωρισμού από τον γονιό είναι μεγάλο, όμως το ίδιο αισθάνεται και ο ίδιος ο γονιός μιας και είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί σε αυτήν τη θέση. Πάνω σε αυτό, θα δούμε στη συνέχεια, ότι η αποφασιστικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, ενώ τα πισωγυρίσματα θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Πριν από αυτό όμως, ας δούμε κάποια βήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προσαρμογή στη νέα αυτήν κατάσταση.

- Η συζήτηση: Η συζήτηση με το παιδί για τη νέα κατάσταση, σίγουρα θα το βοηθήσει να καταλάβει τι πρόκειται να συμβεί. Θα μπορούσαμε να του περιγράψουμε τι θα κάνει στο σχολείο, ότι θα κάνει νέους φίλους και θα μάθει πολλά καινούρια πράγματα.

- Επίσκεψη στο σχολείο: Όταν πάτε να γράψετε το παιδί στο σχολείο, πάρτε το μαζί σας, ξεναγήστε το στους χώρους του σχολείου, γνωρίστε του τη δασκάλα του και δείξτε του πού είναι κάποια βασικά μέρη, πχ. οι τουαλέτες, έτσι ώστε να γνωρίζει πού βρίσκεται κάτι τόσο αναγκαίο και να μην αισθανθεί ανασφάλεια ή ντροπή όταν θελήσει να το επισκεφθεί.

- Νέες αγορές: Πηγαίνετε να αγοράσετε μαζί του όσα χρειάζονται για τη νέα σχολική χρονιά, πχ. μολύβια, μαρκαδόρους, σχολική τσάντα. Αφήστε το να επιλέξει εκείνο τα είδη που θέλει ν' αγοράσει για να το διασκεδάσει και ό,τι κι αν πάρει να του αρέσει.

- Η 1η μέρα: Μιλήστε του για την πρώτη μέρα, πριν ακόμα ξεκινήσει το σχολείο. Πείτε του ότι δε θα είστε μαζί του, αλλά θα περιμένετε με αγωνία να ακούσετε τις εντυπώσεις του και πώς πέρασε. Πείτε του, ότι όπως κι εσείς πηγαίνετε στην δουλειά, έτσι κι εκείνος θα πηγαίνει στο σχολείο.
Κι εδώ επιστρέφουμε στο κομμάτι της αποφασιστικότητας. Είναι πολύ πιθανό τις πρώτες μέρες το παιδί να δυσανασχετεί, να κλαίει και να σας ζητάει. Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να καταλάβει ότι με αυτή τη συμπεριφορά δε θα αλλάξει κάτι, δε θα γίνει αυτό που θέλει εκείνο. Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να το καθησυχάσετε, να του πείτε ότι σε λίγες ώρες θα επιστρέψετε να το πάρετε και ύστερα να το αποχαιρετήσετε. Αν το κλάμα του παιδιού γίνει πιο έντονο, μην επιστρέψετε, καλύτερα να απομακρυνθείτε.
Η πρώτη μέρα του παιδιού στο σχολείο είναι πολύ σημαντική για το πώς θα κυλήσει η υπόλοιπη χρονιά. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι ακόμα και μία άσχημα πρώτη μέρα θα καθορίσει τα πάντα. Εξάλλου, κάθε παιδί είναι διαφορετικό και αντιδρά διαφορετικά σε κάθε κατάσταση. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ένα παιδί που είναι περισσότερο κοινωνικοποιημένο είναι πιθανό να προσαρμοστεί πιο εύκολα στο σχολείο και σε αυτό μπορούν να το βοηθήσουν οι γονείς.

*Η Κατερίνα Κουρουμπλή είναι Εθελόντρια στο« Μαζί για το παιδί»
Πανελλαδική Γραμμή 115 25 και Συμβουλευτικό Κέντρο για μητέρες, γονείς, παιδιά και εφήβους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου