Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Πόπη Σκαγιά: Να μην γίνουν οι εταιρείες έρμαια των πολιτικών εξελίξεων

Η κα. Πόπη Σκαγιά

-Τι ζημιά προκάλεσαν τα capital control στο ελληνικό επιχειρείν

-Φόβος και ανασφάλεια στους εξαγωγείς  μας

-Ο δρόμος για την Ανάπτυξη περνά από τις παραγωγικές μονάδες



Ξεκάθαρο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου στέλνε η leader της ελληνικής χαρτοβιομηχανίας  Πόπη Σκαγιά.   Η ίδια σημειώνει πως οι παραγωγικές μονάδες είναι αυτές που αποτελούν την βάση για την πολυπόθητη Ανάπτυξη.
Η Mrs SKAG, της οποίας η εταιρεία (που έχει μαζί με τα δύο αδέλφια της, Φανή και Κώστα) παράγει ετησίως περίπου 32.000.000 τετράδια, χαρτογραφεί το ελληνικό επιχειρείν και σκιαγραφεί την εικόνα όπως την διαμόρφωσαν με την επιβολή τους τα capital-control.
«Αυτό που σκόρπισαν (σ.σ. τα capital control) ήταν μια άνευ προηγουμένου ανασφάλεια στους ξένους συνεργάτες μας -και φυσικά οι νεότεροι δεν συνέχισαν την από κοινού εμπορική δραστηριότητά μας», λέει χαρακτηριστικά  και αμέσως μετά κάνει λόγο για έναν βηματισμό που ακόμη αναζητείται σημειώνοντας ότι σίγουρα οι εκλογές δεν βοηθούν στο να αναπτυχθεί η ισορροπία. 

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Στην συνέχεια περιγράψει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό επιχειρείν κατά  τα τελευταία χρόνια και ποιες πληγές παραμένουν ανοιχτές, ρίχνοντας στον «Καιάδα»  την οικονομική ανάπτυξη, ενώ επίσης διαχωρίζει την στρατηγική των επιχειρήσεων από τις πολιτικές εξελίξεις, 
«Οι εταιρείες πρέπει να καταστρώνουν την στρατηγική τους ανεξάρτητα των πολιτικών συνθηκών, διαφορετικά θα γίνουν έρμαια των πολιτικών εξελίξεων». 

Τα αδέρφια Σκαγιά: Φανή, Κώστας και Πόπη 

Η ίδια, σε μηνιαία βάση, γίνεται αποδέκτης δεκάδων βιογραφικών και υπογραμμίζει πως το ήδη υπάρχον προσωπικό κρατιέται με νύχια και με δόντια.
Τέλος, δηλώνει υπερήφανη καθώς, όπως λέει, η SKAG  παράγει εργαλεία γνώσης για   τα παιδιά που είναι ο «Θησαυρός» του τόπου μας.


Το ελληνικό επιχειρείν δείχνει πως βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Σας τρομάζει αυτό; Και ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να επανέλθει σε πορεία γνώριμων συντεταγμένων;

«Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό επιχειρείν  βρίσκεται σε κρίση  και μαζί και η αγορά στην οποία απευθύνεται.  Αυτοί  που επιζούν έχουν τρία  πράγματα που τους  βοηθούν : πρώτον, έχουν καλό επώνυμο και ποιοτικό προϊόν, προσαρμόζονται  στα νέα δεδομένα τις αγοράς και μπορούν με τον δικό τους τρόπο να αφουγκράζονται τις συνθήκες της αγοράς που συνεχώς μεταβάλλονται και τρίτον  προσέχουν τους πελάτες τους, εσωτερικούς και εξωτερικούς.  Με τους εσωτερικούς πελάτες εννοώ  τους εργαζόμενους μέσα στην εταιρία. Οι άνθρωποι για να εργάζονται  και να δημιουργούν  θέλουμε να αισθάνονται  ασφάλεια και  σιγουριά.  Όταν ή εταιρική κουλτούρα εμπνέει  συλλογικότητα, ομαδικότητα και  ασφάλεια αυτοί οι παράγοντες από μόνοι τους  εμπνέουν τους ανθρώπους να  αναπτύσσονται  και  να δημιουργούν  μέσα σε ένα σύστημα  αλληλεγγύης  και  συλλογικότητας.  Όσο για τους εξωτερικούς  πελάτες ανά την Ελλάδα; η 11μελής  ομάδα  υπευθύνων  πωλήσεων ανά περιοχή, αναλαμβάνει μαζί με το τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών, να τους εξυπηρετήσει  σε συνεχόμενη βάση, με συνέπεια και  αμεσότητα εμπνέοντας τους  ασφάλεια και εμπιστοσύνη».

Ποια είναι η δική σας άποψη για την επιβολή του ΦΠΑ στο 23%. Θα χαντακωθεί η Αγορά με αυτό το μέτρο;

«Δεν μας επηρεάζει , διότι ανέκαθεν τα χαρτοσχολικά  ήταν στο 23%».

Ο κύκλος εργασιών σημείωσε άνοδο ή πτώση;
Το κέντρο διανομής της εταιρείας SKAG στην Σίνδο στην Θεσσαλονίκη

Ο κύκλος εργασιών μας  σημειώσει μια μικρή πτώση το 2014 και κυμαίνεται στα 11.000.000 €

Η επόμενη ημέρα μετά τα capitalcontrol

Τα capital-controls αν (και πόσο) έχουν πλήξει τις εξαγωγές σας;

 «Οι εξαγωγές μας δεν περιορίστηκαν με τα capital controls αλλά από την αρχή της χρονιάς νέοι πελάτες  δεν προχώρησαν σε παραγγελίες διότι ένιωθαν ανασφάλεια να δουλέψουν με Ελλάδα.

Ποιες είναι οι στρατηγικές σας κινήσεις  που θα πραγματοποιηθούν άμεσα;

«Επενδύουμε με νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως  πχ. Scrapbooking  & Decoupage (χειροτεχνίες για ενήλικες),   κόλλες, χρώματα, υλικά ζωγραφικής κλπ.   σε νέες  ομάδες καταναλωτών , καθώς και σε νέες αγορές  (Ευρώπη και βαλκάνια)».

Η στρατηγική

Το δικό σας δόγμα είναι «ο επιμένων ελληνικά». Πόσο εύκολη είναι λοιπόν η επιβίωση στο παρόν αγοραστικό πλαίσιο;
Το σήμα του "SUPER Διεθνές" 

«Παράγουμε τετράδια SUPER ΔΙΕΘΝΕΣ από το 1956 και κλασέρ γραφείου SKAG από το 1990. Έχουμε  Όραμα και Στατηγική  !
 Με ΠΕΙΣΜΑ, ΠΑΘΟΣ και ΗΘΟΣ  όλα γίνονται, όπως  λέει και ο Αριστοτέλης».

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί την φυγή της εταιρείας σας στο εξωτερικό;  Ίσως σε κάποια γείτονα χώρα με χαμηλό ΦΠΑ;

«Όχι, ποτέ !»

Στο εσωτερικό της SKAG

Το εργοστάσιο της SKAG στο Κρυονέρι Αττικής

Πόσους εργαζόμενους απασχολείται αυτή την στιγμή;
«110 άτομα»

Πόσα βιογραφικά λαμβάνετε σε μηνιαία βάση;

«Γύρω στα  40-60 ανάλογα τον μήνα».

Έχετε σκεφτεί να προβείτε σε περικοπές προσωπικού;

«Πολλές φορές , όταν τα νούμερα δεν βγαίνουν! Αλλά είναι πολύ δύσκολο όταν ξέρεις  ότι αυτοί οι άνθρωποι συντηρούν ολόκληρες οικογένειες  και τους έχουμε μαζί μας τους περισσότερους για πάνω από 20-30 χρόνια!  Λίγο πριν και μετά  τα capital controls,  η αγορά βούλιαζε και πολλοί εργαζόμενοι μας κοίταζαν  και απορούσαν , πως συνεχίζαμε να είμαστε συνεπείς  στις υποχρεώσεις και στην μισθοδοσία μας, όταν γύρω μας πολλές εταιρίες έκλειναν εκτάκτως, απέλυαν και μείωναν μισθούς.
Εμείς κάναμε το αντίθετο ακριβώς !  Ενημερώσαμε την αγορά ότι είμαστε εδώ , ως ελληνική παραγωγική μονάδα και  θα συνεχίζουμε απρόσκοπτα να τροφοδοτούμε την αγορά. Ανεβάσαμε και ενδυναμώσαμε το ηθικό των υπευθύνων πωλήσεων (πωλητών) και με την σειρά τους ενδυνάμωναν τους πελάτες μας επικοινωνώντας την στήριξή μας και την εμπιστοσύνη μας στην αγορά. Και φυσικά ενδυναμώνοντας τους ανθρώπους μας μέσα στην εταιρία. Μέχρι και video ανεβάσαμε όλοι μαζί . Πολλοί έγραφαν στιχάκια και  μας φώναζαν να τα γυρίσουμε σε video και να τα ανεβάζουμε στα κοινωνικά δίκτυα.  Ήταν και είναι πολύ περήφανοι  που είναι κομμάτι  της SKAG !».

Leader

Πόσα τετράδια πουλάτε το χρόνο;
Το SUPER ΔΙΕΘΝΕΣ είναι πολύχρωμο και έντονο 

«Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια αυτό το διάστημα, αλλά το μεγαλύτερο νούμερο σε SUPER ΔΙΕΘΝΕΣ τετράδια που έχουμε παράγει  σε ένα έτος είναι 32.000.000 τετράδια».

Ποια είναι η κατανομή προϊόντων της SKAG στο εξωτερικό;

«Κυρίως είναι τα προϊόντα αρχειοθέτησης και μετά τα σχολικά».

Το μήνυμα

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στο Μέγαρο Μαξίμου και ποιο στους εταίρους;
«Να δώσουν  ιδιαίτερη  προσοχή στις παραγωγικές μονάδες διότι αυτές θα μπορέσουν να αναστήσουν την χώρα οικονομικά».

Για τις εκλογές

Φοβάστε ότι οι εκλογές μπορεί για εσάς  να αποτελέσουν σκόπελο, κατά την περίοδο που αυτές  λαμβάνουν χώρα, δεδομένου ότι ο Σεπτέμβρης αποτελεί τον σημαντικότερο ίσως μήνα για την «αιχμή του δόρατος» των προϊόντων σας; Ποιες θεωρείτε ότι θα είναι οι επιπτώσεις;

«Ελπίζουμε όχι διότι για εμάς είναι πολύ κρίσιμη αυτό το διάστημα. Ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε με σύνεση και ωριμότητα στις εκλογές . Εξάλλου αρχίζουμε και το συνηθίσουμε! Οι εταιρείες πρέπει να καταστρώνουν την στρατηγική τους ανεξάρτητα των πολιτικών συνθηκών, διαφορετικά θα γίνουν έρμαια των πολιτικών εξελίξεων. Αυτή είναι η γνώμη μου!».

Για το μέλλον

Στα μπλοκ ζωγραφικής που παράγετε τα μικρά Ελληνόπουλα αποτυπώνουν τα πολύχρωμα όνειρα τους.  Αυτό σας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία για την συνέχεια;

Οι νέες σειρές προϊόντων της SKAG

«Πάντα όταν δημιουργούμε η ανασχεδιάζουμε ένα προϊόν το κάνουμε με γνώμονα  το ηλικιακό γκρουπ για το οποίο σχεδιάζουμε.  Έχουμε την αμεσότητα των επισκέψεων των σχολείων που μας επισκέπτονται και μπορούμε και καταγράφουμε τι τους αρέσει και  τι τους κεντρίζει την προσοχή. Πολλές φορές μας πληροφορούν για άγνωστα σε μας  θέματα, τα οποία μετέπειτα τα  μελετάμε και ανακαλύπτουμε  νέες θεματολογίες.
Τα μπλοκ ζωγραφικής που τα παιδιά αποτυπώνουν τα όνειρα τους


 Τα παιδιά έρχονται,  ενημερώνονται για την παραγωγή μας και τα επαγγέλματα που μπορούν να πλαισιώσουν μια παραγωγική μονάδα,  μας  κάνουν άπειρες ερωτήσεις, μας ρωτούν για την ανακύκλωση, μας  δίνουν  την άποψή τους  για μελλοντικά προϊόντα και σχέδια,  μας γεμίζουν χαρά, αισιοδοξία και δύναμη,  και εμείς  από την μεριά μας  δημιουργούμε προϊόντα  που ανταποδίδουν   χαρά, αισιοδοξία και δύναμη  και συγχρόνως  είναι εργαλεία γνώσης.  
"Τα παιδιά είναι ο Θησαυρός μας", λέει στο Πινάκιο η κα. Πόπη Σκαγιά


Παράγουμε εργαλεία γνώσης γιατί  τα παιδιά είναι ο Θησαυρός μας , γι αυτά πασχίζουμε όλοι εδώ στην SKAG !».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου