Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

AIDS: Μια ασθένεια με ηθική απαξία που συνδέεται με ενοχές


Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους στην Ελλάδα που είναι τόσο καλά ενημερωμένος για το θανατηφόρο ιό του AIDS.

Άλλωστε ο ίδιος είναι ο , Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου για το hiv/aids, γεγονός που κάνει τη γνώμη του να έχει αυξημένη βαρύτητα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Βαλλιανάτος μιλάει στην «ΆΛΜΑ ΥΓΕΙΑΣ» για το hiv/aids και τα ανατριχιαστικά στοιχεία που είδαν πριν λίγες μέρες το φως της δημοσιότητας και επισημαίνει πως η ενημέρωση είναι ένα βασικό όπλο που πρέπει να έχουν οι νέοι για να προφυλαχτούν.

Ωστόσο, δεν παραλείπει να τονίσει πως πολλοί γονείς φοβούνται να μιλήσουν στα παιδιά τους για το AIDS μέχρι σήμερα καθώς το θεωρούν ένα μεγάλο ταμπού.

Αυτό το ταμπού όμως κάποτε πρέπει να σταματήσει να υφίσταται, όπως λέει και ο ίδιος…..

Η συνέντευξη είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα της ΕΔΡΑΣ: Άλμα Υγείας τον Δεκέμβριο του 2009 και παραμένει επίκαιρη

Θεωρείτε πως ο κόσμος ακόμη φοβάται στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει μεγάλες αλήθειες, όπως είναι αυτή του AIDS;

«Το AIDS είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα για να το πιάσει ακόμη και για ανάλυση κάποιος. Οπότε όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα θέμα που πίσω του κρύβονται ταμπού και προκαταλήψεις που κάποτε πρέπει να ξεπεραστούν. Εικοσιπέντε χρόνια μετά μιλάμε για πράγματα αυτονόητα και δυστυχώς τα θύματα του φόβου αυτού είναι τα νέα παιδιά»

Υπάρχει ακόμη στις ημέρες μας ο ρατσισμός στους οροθετικούς;

«Υπάρχει, αφού 25 χρόνια μετά μιλάμε ακόμη για μια μάστιγα! Ξέρετε υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι που λειώνουν και πεθαίνουν, ενώ η αρρώστια στη χώρα μας είναι χρόνια και αντιμετωπίσιμη! Ας μη ξεχνάμε πως πρόκειται για μια ασθένεια όπως τόσες άλλες έχει για την κοινωνία μας ηθική απαξία και συνδέεται με ενοχές! Χιλιάδες συμπολίτες μας δεν θέλουν να ξέρουν τι τους συμβαίνει ενώ ξέρουν πώς ζουν! Στην Ελλάδα δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους γιατί είναι ξένοι ή έχουν χάσει την ασφάλισή τους! Λίγοι ανόητοι υποστηρίζουν πως η όλη υπόθεση είναι ένα φιάσκο και προτρέπουν τους άλλους να μην ακολουθούν τις συμβουλές των ιατρών τους! Είναι ντροπή που μερικοί γιατροί αρνούνται τις υπηρεσίες τους σε οροθετικούς! Είναι ντροπή που οροθετικοί γίνονται θύματα διακρίσεων στην εργασία τους, και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το επιβεβαιώνει! Είναι ντροπή που η Εκκλησία της Ελλάδος δεν επιτρέπει τη σεξουαλική ενημέρωση των νέων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να παραδίδονται βορά στην ημιμάθεια και την προκατάληψη, Αυτή η ντροπή δεν είναι κανενός άλλου!»

Στα σχολεία πρέπει να δίνονται συμβουλές για τους τρόπους προφύλαξης;

«Η αγωγή υγείας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Στη μόνη χώρα που δε διδάσκεται και σεξουαλική αγωγή είναι στην Ελλάδα. Τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται και από το σχολείο. Κοιτάξτε τι γίνεται γύρω μας ή αν θέλετε τους αριθμούς από τις έρευνες. Αυξάνονται οι εκτρώσεις στις εφηβικές ηλικίες χρόνο με το χρόνο, όπως και οι ασθένειες που μεταδίδονται με το σεξ. Επιτέλους πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε φραγμούς στην ενημέρωση των παιδιών».

Η ελληνική οικογένεια έχει ακόμη ταμπού σε ερωτικά θέματα με αποτέλεσμα τα παιδιά να μη γνωρίζουν τους κινδύνους;

«Θεωρώ πως οι γονείς δεν ξέρουν πώς να μιλήσουν στα παιδιά τους, είτε από ταμπού ή από αμηχανία και φοβούνται πολύ»

Εφόσον η πολιτεία φαίνεται να είναι απούσα ακόμη και σε επίπεδο ενημέρωσης προς τους πολίτες, τι προτείνετε εσείς να γίνει προκειμένου να προφυλαχτούν οι νέοι άνθρωποι;

«Αφού δεν γίνεται τίποτα, πρέπει οι νέοι άνθρωποι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δράσουν για ένα καλύτερο αύριο για να είναι πιο ασφαλείς οι ίδιοι. Υπάρχουν πολλές εθελοντικές οργανώσεις που μπορούν να ενταχθούν, να συντονιστούμε όλοι μας να κάνουμε διαλέξεις, εκδηλώσεις και συμβούλια για ένα καλύτερο μέλλον».

Γιατί στη χώρα μας αντί να μειώνονται τα περιστατικά αυξάνονται και μάλιστα με αριθμητική πρόοδο;

«Μιλάμε μια φορά το χρόνο και αυτή είναι η 1η Δεκέμβρη. Αν δεν γίνουν συζητήσεις, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία θα βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται αντί να μειώνονται. Όταν έρχεται η ίδια η Πολιτεία και σου λέει αν πάθετε κάτι μετά θα σας βοηθήσω….γιατί η φιλοσοφία να είναι η μετά και όχι η πριν. Να μην πάθει κανείς τίποτα».

Η πρώτη Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του AIDS. Τι μήνυμα θα στέλνατε στον κόσμο;

«Το πιο σημαντικό που έχουν οι νέοι άνθρωποι είναι η ζωή….που την έχουν στα χέρια τους. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προφυλάσονται.

Έντονη είναι η ανάγκη για ανάληψη ευθύνης από όλους μας τόσο για τη διενέργεια τακτικών τεστ οροθετικότητας όσο και τη διαφύλαξη της σωστής πληροφόρησης γύρω απ το θέμα σε πείσμα του ρατσισμού και της παραπληροφόρησης που διακινείται στο διαδίκτυο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου