Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Τα μυστικά της «Κοκό Σανέλ» των χρηματαγορών




 Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου - Επιμέλεια εικόνας: Λορένα Σιούτη

Η περιπέτεια του Στρος Καν με την καμαριέρα στο Σοφιτέλ της Νέας Υόρκης άνοιξε  διάπλατα τον δρόμο της Λαγκάρντ για το ΔΝΤ και  παράλληλα σήμανε μια άλλη σελίδα για την παγκόσμια οικονομία.  
Η 55χρονη Γαλλίδα ανέλαβε τα ηνία του ΔΝΤ στην πιο κρίσιμη καμπή των αγορών του κόσμου, κερδίζοντας σεβασμό και εκτίμηση από λιγοστούς φίλους και δεκάδες αντιπάλους.
 Για να πετύχει μια γυναίκα είχε πει σε ανύποπτο χρόνο «δεν πρέπει ποτέ να κάνει ό,τι τα αγόρια».
Η Λαγκάρντ τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στην πολιτική απ' ό,τι οι άνδρες, καθότι δεν είναι έρμαια της λίμπιντο -βλέπε Στρος Καν. Μάλιστα, φέρεται εν μέσω κρίσης να διαπιστώνει με πολύ χιούμορ ότι αν η Lehman Brothers λεγόταν Lehman Sisters ίσως και να μην είχε καταρρεύσει.
Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ που έχει αναλάβει τις τύχες των χωρών ξέρει πολύ καλά να κρύβει τα μυστικά της, αλλά και το παρελθόν της καθώς ο δρόμος προς την κορυφή ήταν γεμάτος στροφές και κακουχίες
Ωστόσο η  επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι μια σχολαστική επαγγελματίας με πολλές πρωτιές στο ενεργητικό της, ανθεκτική στον ανταγωνισμό, καθώς έχει χτίσει την καριέρα της σε ανδροκρατούμενους χώρους.

Το χάλκινο μετάλλιο της
 Η Κριστίν Μαντλέν Λαλουέτ, όπως είναι το πατρικό της, το μόνο κορίτσι σε μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά, κόρη ακαδημαϊκών, ήταν μέλος της εθνικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης της Γαλλίας και στα 15 της διακρίθηκε στο εγχώριο πρωτάθλημα, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο. Η εμπειρία αυτή εκτός από το πώς να «κρατάει την αναπνοή» της τη δίδαξε πώς να εργάζεται σε καλά οργανωμένες ομάδες.
Στα βαθιά με στυλ αγροτικό
Μάλιστα όντας  έφηβη συμπλήρωνε το εισόδημά της με μαθήματα κολύμβησης, ενώ φαίνεται ότι έκανε και διάφορες δουλειές, όπως να πουλά ρούχα και ποτά σε υπαίθριες αγορές, να αναλαμβάνει καθήκοντα ενδυματολόγου των ηθοποιών στο φεστιβάλ της Αβινιόν και να περνά τον χρόνο της στους αμπελώνες κατά τη διάρκεια του τρύγου. Η ίδια έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια που μέσα από αυτά έμαθε να επιβιώνει στα δύσκολα και

Η εκπαίδευση και το πέρασμα στις ΗΠΑ
Για πρώτη φορά έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της σε ηλικία 17 ετών , όταν έχασε τον πατέρα της, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά εμπόδισε τις σπουδές της καθώς  μετά το σχολείο έφυγε για έναν χρόνο με υποτροφία στις ΗΠΑ.
Εκεί εργάστηκε ως βοηθός του ρεπουμπλικάνου βουλευτή Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος εμπλεκόταν στο σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ γεγονός το οποίο εμπλούτισε με γνώσεις και πηγές την νεαρή τότε κοπέλα.

Κατά την επιστροφή της στη Γαλλία, σπούδασε αγγλικά, πολιτικές επιστήμες και νομική, ενώ «κόπηκ廨 στη εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης -ENA- απ' όπου προέρχεται η «αφρόκρεμα» της γαλλικής πολιτικής σκηνής.
Από μικρή είχε συνειδητοποιήσει πως η πολιτική ήταν το πάθος της τα μεγάλο και έτσι παρά την αποτυχία της, δεν το έβαλε κάτω αντ’ αυτού πείσμωσε και πέρασε άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναζητώντας αυτό που δεν μπόρεσε να γευτεί στην ίδια της τη χώρα.
 Στα 25 της εντάχθηκε στο δυναμικό της διεθνούς φήμης νομικής εταιρείας Baker & McΚenzie με έδρα το Σικάγο, όπου με ειδίκευση στο εργατικό και εταιρικό δίκαιο ξεκίνησε την ανέλιξή της στην ιεραρχία, προσπαθώντας να συμβιβάσει την καριέρα με τον ρόλο της μητέρας δύο μικρών αγοριών.
Σταθμός το 1999
Το 1999 εξελέγη πρόεδρος και έγινε η πρώτη γυναίκα που καταλάμβανε αυτήν τη θέση στην ανδροκρατούμενη εταιρεία.
Πριν όμως διαδεχτεί τον Στρος Καν στην προεδρία του ΔΝΤ, η Λαγκάρντ δοκιμάστηκε στον γαλλικό πολιτικό στίβο, ξεκινώντας επισήμως τη σταδιοδρομία της το 2005. Μετά από θητεία στο υπουργείο Εμπορίου και ένα σύντομο πέρασμα από το υπουργείο Γεωργίας, ο Σαρκοζί της εμπιστεύτηκε το 2007 τα κλειδιά του Μπερσί της έδρας του υπουργείου Οικονομικών- χαρίζοντάς της δύο ακόμη πρωτιές: η Λαγκάρντ έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και η πρώτη σε χώρα των G8.
Λεγεώνα της Τιμής
Παρότι το Μπερσί τείνει να καταβροχθίζει υπουργούς, η 55χρονη αποδείχθηκε λίαν ανθεκτική και είναι από τους μακροβιότερους ενοίκους. Στη συλλογή της περιλαμβάνονται η τιμητική διάκριση του ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και η αναγνώριση από έντυπα όπως οι Financial Times που και το 2009 την είχε ανακήρυξει καλύτερη Ευρωπαία υπουργό Οικονομικών, αλλά και το Forbes που την ίδια χρονιά τη συμπεριέλαβε στη 17η θέση μεταξύ των 100 πιο ισχυρών γυναικών του πλανήτη.
Μεταξύ των δημόσιων τοποθετήσεών της, οι οποίες σχολιάστηκαν έντονα, ήταν η περίφημη παρότρυνσή της προς τους συμπατριώτες της: «Ηρθε η ώρα για λιγότερη σκέψη και περισσότερη δουλειά.
Σηκώστε τα μανίκια», ενώ μία από τις γκάφες ήταν όταν συμβούλευσε τους Γάλλους που διαμαρτύρονταν για την υψηλή τιμή της βενζίνης να χρησιμοποιούν ποδήλατο αντί για αυτοκίνητο.
Διαζύγια, γιόγκα και κηπουρική
Η Λαγκάρντ έχει στο ενεργητικό της δύο γάμους και ισάριθμα διαζύγια. Τους δύο γιους της, τον 25χρονο σήμερα Πιερ Ανρί και τον 23χρονο Τομά, τους απέκτησε με τον πρώτο της σύζυγο Λαγκάρντ -το επώνυμο του οποίου έχει κρατήσει- ενώ ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο επιχειρηματίας Ε. Γκίλμουρ. Τώρα συζεί με τον Ξαβιέ Τζιοκάντι, παλιό γνώριμό της από το πανεπιστήμιο με τον οποίο επανασυνδέθηκαν το 2006.
Η άνεσή της με τις ξένες γλώσσες (εκτός από αγγλικά μιλά και ισπανικά) και η θητεία της στις ΗΠΑ της επιτρέπουν να εμφανίζεται δίχως ιδιαίτερα κωλύματα σε εκπομπές, όπως το «Daily Show» του γνωστού παρουσιαστή Τζον Στιούαρτ.

Η γιόγκα και τα συνολάκια της Σανέλ
Αναμφισβήτητα οι στιγμές  χαλάρωσης της 55χρονης Κριστίν είναι απειρολέχασιστες αφού στις πλάτες της έχει τις τύχες των οικονομιών του κόσμου.
Έτσι  η 55χρονη υπουργός χρησιμοποιεί τη γιόγκα, από την οποία όπως λέει αντλεί δύναμη, ενώ εξερευνά τα όριά της. Τάσσεται κατά της βίας, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, μια και «ο κόσμος στον οποίο ζούμε μας έχει παραχωρηθεί προσωρινά», είναι μία από τις εκφράσεις που χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία της.
 Δεν κρύβει ότι θα ήθελε να περνά περισσότερο χρόνο στο εξοχικό της στη Νορμανδία, ώστε να ασχοληθεί με την κηπουρική που λατρεύει, να βλέπει τις τριανταφυλλιές της να μεγαλώνουν και να μαγειρεύει, υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής πιο οικείο σε εμάς αλλά τελείως διαφορετικό από τα ταμπλό και τα ψιλά γράμματα των αγορών  που σε τίποτα δεν θυμίζει το δυναμικό της προφίλ.
Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς στα γαλλικά περιοδικά, η Λαγκάρντ δεν πίνει ποτέ αλκοόλ, είναι χορτοφάγος, εθισμένη στη σοκολάτα και στα... συνολάκια Chanel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου