Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Αναζητούν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια στα Κοινωνικά Παντοπωλεία


Πρόσωπα σκυφτά, χαμένα στο άγνωστο, πρόσωπα που προσπαθούν να κρυφτούν από τον ίδιο τους τον εαυτό και στα οποία αναγνωρίζεις τα σημάδια της θλίψης, είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν επισκέπτεται τα Κοινωνικά Παντοπωλεία.

Συναντάς γονείς που δεν έχουν να εξασφαλίσουν ένα μπουκάλι γάλα για το παιδί τους, ενώ ο αριθμός των πολιτών που επισκέπτεται τα παντοπωλεία, αυξάνεται συνεχώς κάθε μέρα, λαμβάνοντας δραματικές διαστάσεις.

Η Dealnews.gr επισκέφθηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πιο νευραλγικής περιοχής της Αθήνας, το παντοπωλείο της Δυτικής Αττικής, στο Καματερό, όπου συνομίλησε με Αλέξανδρο Οικονόμου, επιστημονικός υπεύθυνος της ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ η οποία λειτουργεί το συγκεκριμένο Κοινωνικό Παντοπωλείο.


Η χαμένη αξιοπρέπεια

Για φτώχια και δυστυχία κάνει λόγο ο Αλέξανδρος Οικονόμου, ο οποίος υπογραμμίζει πως οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί σε δύσκολη οικονομική θέση, μπαίνουν μέσα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της ΕΔΡΑΣ στο Καματερό με σκυμμένο το κεφάλι και πέρα από τα τρόφιμα –που έχουν τόσο ανάγκη- ζητάνε δουλειά.

«Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από αυτό που φαίνεται στα ΜΜΕ। Αυτό που μας σώζει πολλές φορές είναι η μεγάλη κοινωνική ευαισθησία του κόσμου και η διάθεση να βοηθήσει» υποστηρίζει ο κ. Οικονόμου ενώ συνεχίζει «Αυτό που ζητούν όμως όλοι είναι όχι την παροχή τροφίμων, αλλά την εύρεση εργασίας για τα άτομα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και την συνέχιση και αύξηση των κοινωνικών παροχών που σήμερα ολοένα και λιγοστεύουν ιδιαίτερα για τα άτομα της Γ΄ Ηλικίας και ΑΜΕΑ».


Διπλασιασμένος ο αριθμός των οικογενειών που τρέχουν στα Κοινωνικά Παντοπωλεία

Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει ο αριθμός των συμπολιτών που επισκέπτεται τα Κοινωνικά Παντοπωλεία ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΕΔΡΑΣ», ο αριθμός των οικογενειών που δυσκολεύονται να επιβιώσουν έχει αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 50%.

Μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των οικογενειών που δεν έχουν τα προς το ζειν, οπότε όπως μας εξηγεί η βοήθεια από τον οποιοδήποτε είναι κάτι παραπάνω από σημαντική τονίζοντας και την προσπάθεια των σούπερ μάρκετ τα οποία είναι αρωγοί στις προσπάθειες των Κοινωνικών Παντοπωλείων.

«Ετοιμοπόλεμοι» για τις γιορτές

«Δεν θέλουμε από κανένα Χριστουγεννιάτικο τραπέζι να λείπει τίποτα» δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Παντοπωλεία, οι οποίοι εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

«Προσπαθούμε να διπλασιάσουμε τα προϊόντα που παρέχουμε και γι' αυτό το λόγο είμαστε ανοιχτοί σε όσους μπορούν να δώσουν λίγο από αυτό που τους περισσεύει। Δεν είναι μόνο το ψωμί ή το κρέας ή τα φασόλια που θα δώσουν, ουσιαστικά χαρίζουν χαμόγελα και ελπίδα σε αυτούς που την έχουν πιο πολύ ανάγκη από ποτέ», λέει χαρακτηριστικά ο επιστημονικά υπεύθυνος της Έδρας.

Διαβάστε επίσης: http://www.dealnews.gr/ellada/item/35953


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου